background img
banner
banner

Αποχώρησε το Σωματείο από την κοπή πίτας στην ΕΒΟ

ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ, Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Καθοριστικά ζητήματα για την λειτουργία της ΕΒΟ, των αναγκών της και των καθηκόντων απέναντι στους εργαζομένους συζητήθηκαν στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα συνελεύσεων του τοπικού εργοστασίου.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, διοικητικά στελέχη των ΕΑΣ και εργαζόμενοι συναντήθηκαν υπό τη σκιά της καθυστέρησης πληρωμής της προκαταβολής του μισθού του Ιανουαρίου.

Μαντζαβίνος: “Η ΕΒΟ δεν αμείβεται για την προσφορά της”

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιώργος Μαντζαβίνος Διευθυντής της ΕΒΟ, ευχαριστώντας τους εργαζόμενους για την προσφορά τους στην κερδοφορία και παραγωγικότητα αυτού του εργοστασίου που προσφέρει για πολλά χρόνια όπλα και γενικότερα στρατιωτικό εξοπλισμό στον ελληνικό στρατό και όχι μόνο. “Η ΕΒΟ Αιγίου αποτελεί το κορυφαίο εργοστάσιο της εταιρίας, με το 95% των τιμολογήσεων των παραγωγικών δραστηριοτήτων των ΕΑΣ να προέρχεται από το Αίγιο, την ώρα που το κόστος της τοπικής μονάδας ανέρχεται στο 20% του συνόλου.”

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το διευθυντή, αυτά τα αποτελέσματα δεν τα καρπώνεται η ΕΒΟ, με τους 107 μόνιμους εργαζόμενους που έχουν απομείνει να μην έχουν πληρωθεί το μήνα Ιανουάριο.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Βέβαια, αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα δεν μπορούν να κρύψουν τα προβλήματα που μαστίζουν την εταιρία στο σύνολό της και τους εργαζομένους που με δυσκολίες στην πληρωμή τους, εκτελούν το καθήκον τους, προκειμένου το εργοστάσιο να λειτουργεί με θετικό αποτέλεσμα. “Τα κενά παραγωγής, η έλλειψη πρώτων υλών, το ανθυγιεινό περιβάλλον με ταβάνια που στάζουν και η έλλειψη θέρμανσης, είναι προβλήματα αλλά αυτό που απασχολεί τους εργαζομένους είναι η πληρωμή τους, ακόμα και αν αυτή είναι πενιχρή. “, τόνισε ο διευθυντής.

Από την προηγούμενη εβδομάδα περίμεναν να τους καταβληθεί το σύνολό των απολαβών τους για το μήνα Ιανουάριο, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, Ναύαρχο κ. Ροΐδη, που έδωσε το παρών στην εκδήλωση, η μη πληρωμή της μισθοδοσίας είναι καθαρά συγκυριακή αφού δεν μπήκαν εγκαίρως χρήματα από πελάτη που εδρεύει στην Αμερική, κάτι που αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Αζακλή: “Εξευτελιστικά τα 100 ευρώ”

Για το επείγον ζήτημα της καταβολής των χρημάτων που τους αναλογούν, μίλησε ο Γιώργος Αζακλής πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα και στο ζήτημα της απολαβής του ανθυγιεινού επιδόματος, χωρίς την επίσημη αναγραφή του, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει κωλύματα στο μέλλον. Αναρωτήθηκε δε γιατί η διοίκηση προχώρησε στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την ώρα που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Θεώρησε δε εξευτελιστική την κατάθεση των 100 ευρώ, μόλις του 1/8 των δεδουλευμένων τους, την ημέρα της εκδήλωσης. Δυσαρεστημένος από αυτές τις συνθήκες, κάλεσε τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου αλλά και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Πάνο Γεωργόπουλο, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση να αποχωρήσουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Βασιλείου: “Ξεχάσατε όσα έκανα για εσάς”

Η κίνηση του πρόεδρου των εργαζομένων δεν βρήκε σύμφωνο τον Θεόφιλο Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλο των ΕΑΣ, ο οποίος μίλησε για προσβολή εκ μέρους του Σωματείου, καθώς περίμενε ότι οι προσπάθειες του προς όφελος του εργοστασίου κα των εργαζομένων θα έβρισκαν ανταπόκριση. Ανταπαντώντας στην ομιλία του κ. Αζακλή, τόνισε ότι κατόπιν ενεργειών του έγινε πραγματικότητα η υπογραφή συμβάσεων εργασίας που για 8,5 χρόνια εξέλιπε και η οποία εφαρμόστηκε σε συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρά την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων δεν οφείλεται σε κομματικές και πελατειακές σχέσεις, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι στο τοπικό εργοστάσιο. Εξήγησε και αυτός, πως από μέρα σε μέρα, αναμένεται να μπει 1 εκ. ευρώ από την αμερικάνικη εταιρία ATK, η οποία αναμένεται να λύσει και το πρόβλημα. Το βάρος του χειρισμού των εργασιακών σχέσεων βαραίνει την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να διευθύνει σωστά την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων, που στην ουσία αποτελεί μία επιχείρηση και όχι κομματικό φέουδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεόφιλος Βασιλείου, παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά όσο δεν βρίσκεται ο αντικαταστάτης του παραμένει στη θέση του προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και να εκτελούνται οι συμβάσεις των έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι του Μητροπολιτη, με τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μυλωνά να ευλογεί την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Επίσης ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για την ενότητα που πρέπει να διακρίνει αυτές τις δύσκολες ώρες τους εργαζομένους, προκειμένου το εργοστάσιο που έχει προσφέρει πολλά στην τοπική οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί.

Οι αριθμοί

Όπως αποκάλυψε ο Θεόφιλος Βασιλείου, από τον Αύγουστο μέχρι το τέλος της χρονιάς, τα έσοδα της εταιρίας ήταν 14 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,8 εκ. ευρώ αφορούν επιχορήγηση του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, έγιναν απαιτητά από τις τράπεζες και πληρώθηκαν 4,2 εκ. ευρώ την ώρα που η μισθοδοσία μόνο για το ίδιο διάστημα, έφτασε τα 6,6 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα δαπανήθηκαν σε πρώτες ύλες. Επίσης, έγινε γνωστό από τον κ. Αζακλή, ότι στο ταμείο του τοπικού εργοστασίου, την Παρασκευή βρίσκονταν μόλις 2.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΕΒΟ απασχολεί 107 μόνιμους εργαζομένους και 48 με συμβάσεις έργου, με εταιρίες ενοικιάσεως προσωπικού.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr