background img
banner
banner

«Διαβατήριο» στην αγορά η ποιότητα του ελαιολάδου

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η Π.Ε.Σ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Το συμπέρασμα ότι η αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας του ελαιολάδου θα καταστήσουν το προϊόν ανταγωνιστικό και θα του αποδώσουν οικονομική υπεραξία, εξήχθη κατά την προχθεσινή ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Π.Ε.Σ. στις εγκαταστάσεις της, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας. Με αυτό το σκεπτικό, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών προχωρά το επόμενο διάστημα στην δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας ελαιοτριβείου που θα εξυπηρετεί τους παραγωγούς τής ευρύτερης περιοχής!

Η εκδήλωση, που είχε ως θέμα «Προβλήματα και προοπτικές ανάπτυξης της ελαιοκαλλιέργειας στην Αχαΐα», μέσα από κατάλληλες και καλά μελετημένες εισηγήσεις, κάλυψε όλο το φάσμα επιμέρους θεμάτων που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που δεν αφήνουν το προϊόν να αναπτύξει την δυναμική του στην περιοχή. Ήταν δε τόσο επίκαιρο το θέμα, δεδομένων και των γνωστών προβλημάτων εξαιτίας της καταστροφικής χρονιάς που διανύουμε για το ελαιόλαδο, που η αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε.Σ., γέμισε ασφυκτικά με ανθρώπους που με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις ομιλίες και έθεσαν τις ερωτήσεις τους στο τέλος της εκδήλωσης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος μίλησε και με την ιδιότητα του γεωπόνου, η υποψήφια δήμαρχος Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης κ.ά. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, ευχόμενος τα καλύτερα στους παραγωγούς για τη νέα χρονιά.

Αναγκαία η αναβάθμιση της παραγόμενης ποιότητας

Ακολούθως, ο γενικός διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος αναφέρθηκε στην ελαιοκαλλιέργεια και τις υπάρχουσες συνθήκες, αναλύοντας την πολιτική της Π.Ε.Σ. ως προς το προϊόν και γνωστοποιώντας την επένδυση που προωθεί η τοπική συνεταιριστική οργάνωση για να δώσει υπεραξία στο προϊόν, με την δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας ελαιοτριβείου! ΄΄ Διαπιστώνουμε πως παρά την μεγάλη έκταση των ελαιώνων τής Αιγιάλειας, δυστυχώς, αυτές οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις δεν αποδίδουν στην περιοχή μας την οικονομική υπεραξία που θα έπρεπε. Τα αίτια είναι τρία: 1. Οι διάφορες παθογένειες γενικότερα του αγροτικού τομέα της χώρας, όπως για παράδειγμα η προώθηση και εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου χύμα, αφαιρώντας έτσι τη δυνατότητα υπεραξίας, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο, το ποιοτικό προϊόν της Αιγιάλειας, να μην έχει την τιμή που θα έπρεπε, στερώντας πολύτιμο εισόδημα από τους παραγωγούς και ανάπτυξη από την περιοχή. 2. Ο ρόλος της Πολιτείας. 10 εκατ. ευρώ χάθηκαν φέτος από την Αιγιάλεια από το αναμενόμενο εισόδημα του ελαιολάδου λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας. Βασική αιτία οι πλημμελείς ή αναποτελεσματικοί ψεκασμοί για τον δάκο. 3. Στο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί η αναγκαία αναβάθμιση της παραγόμενης ποιότητας. Οι σύγχρονες αγορές σήμερα απαιτούν άριστες υποδομές με πιστοποιήσεις προϊόντων, υποδομών και γραμμών παραγωγής. Ο σκληρός ανταγωνισμός στις πωλήσεις έχει αλλάξει τις διεθνείς αγορές΄΄, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταυρόπουλος.

Η επένδυση

Αναφορικά με την προωθούμενη επένδυση, τόνισε: ΄΄ Όσο αυξάνεται η παραγωγή τόσο αυξάνεται και η πίεση των παραγωγών προς την Π.Ε.Σ. να διαδραματίσει τον θεσμικό παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά. Σήμερα ξέρουμε πολύ καλά, πρώτα ελέγχονται οι υποδομές και η ποιότητα των προϊόντων και μετά φτάνουμε στις εμπορικές υπηρεσίες. Αφού περάσουμε τους ελέγχους τότε και μόνο φτάνει το αίτημα στο εμπορικό τμήμα. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η συνεταιριστική μας οργάνωση προτίθεται να επενδύσει στην ίδρυση υπερσύγχρονης μονάδας ελαιοτριβείου που θα εξυπηρετεί τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. Έχουμε υποβάλει αίτηση ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο. Στο πλαίσιο αυτό του επενδυτικού μας σχεδίου δίνεται, εκτός των άλλων, έμφαση στην αύξηση του όγκου τυποποίησης και της προστιθέμενης αξίας του ελαιολάδου, στην ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και νέων τεχνολογιών ελαιοποίησης, αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον με τη χρήση αυστηρότερων προτύπων ποιότητας. Η επένδυσή μας αυτή θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της απασχόλησης, την προστασία της ανθρώπινης υγείας και στην βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών΄΄.
Για την δημιουργία υπερσύγχρονου ελαιοτριβείου που προωθεί η Π.Ε.Σ., μίλησε και ο πρόεδρος κ. Σωτηρόπουλος, αναφέροντας πως ΄΄εφόσον εγκριθεί η χρηματοδότηση, θα είμαστε έτοιμοι σε ένα χρόνο΄΄. Σημειώνεται ότι η επένδυση ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος, στην εισαγωγή του έκανε αναφορά στην ελληνική γεωργική παραγωγή όπου τα τελευταία 15 χρόνια σκοινοβατεί και μάλιστα χωρίς δίχτυ ασφαλείας, όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας πως ΄΄έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπου η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει΄΄. Ο κ. Πετρόπουλος έδωσε το στίγμα για το πώς κινείται η ελληνική γεωργική οικονομία, με εκτιμήσεις για την παραγωγή και στοιχεία από την Ε.Ε. Μεταξύ άλλων είπε πως ΄΄η Ελλάδα, με βάση τη Eurostat, είναι τρίτη στην Ευρώπη στην παραγωγή λαδιού με μέσο όρο 300.000 με 350.000 τόνους. Η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή στην επιτραπέζια ελιά. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ναυαρχίδα της ελληνικής γεωργικής παραγωγής΄΄. Αναφορά έκανε και στις τιμές, λέγοντας πως το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο στην ευρωπαϊκή αγορά πωλείται 5,28 ευρώ, όσο και το ιταλικό. ΄΄Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι παρθένο κατά 80% ενώ η δική μας εκτίμηση είναι ότι το ελαιόλαδο στην Αχαΐα είναι κατά 98% έξτρα παρθένο. Έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα. Δηλαδή έχει οξύτητα κάτω από 0,8. Φέτος όμως ήταν πολύ παραπάνω απ’ όσο έπρεπε. Δεν μπορούμε να κρύβουμε το πρόβλημα, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Αυτό το προϊόν που στην Ευρώπη η αξία του είναι 5,28 ευρώ, στην Ελλάδα, πέρυσι είχε από 3,5 ευρώ και κάτω. Αναφέρθηκε ακόμη στο υψηλό κόστος παραγωγής γεγονός που αναγκάζει μείωση της χρήσης π.χ. σε λιπάσματα κατά 30% και στην χρήση πετρελαίου που ανεβάζει το κόστος παραγωγής.

Πώς η ελαιοκαλλιέργεια θα γίνει ανταγωνιστική

Ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εστίασε περισσότερο στις λύσεις. Σε αυτά που πρέπει να γίνουν για να προληφθούν τα λάθη που θα οδηγήσουν σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. ΄΄Αν θέλουμε η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια να είναι ανταγωνιστική θα πρέπει να κρατήσουμε τις τιμές και να πιέσουμε το κόστος. Έχουμε το εξής πρόβλημα, λόγω κρίσης, ενώ οι τιμές είναι σταθερές στο λάδι, μειώθηκε ο όγκος παραγωγής. Διαθέτουμε χύμα το προϊόν και η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη στα 3 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο μεγαλύτερος όγκος τυποποιείται στην Αττική. Δεν υπάρχει τυποποίηση στο χώρο παραγωγής. Αν δεν τυποποιούμε λάδι δεν μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί΄΄, σημείωσε. Σε ό,τι αφορά το τι έφταιξε για την καταστροφή είπε πως οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη του δάκου και του γλοιοσπόριου., ενώ ήταν ελλιπής ή μηδενική η δακοκτονία, με τους παραγωγούς στην Αχαΐα να επαναπαύονται στην δακοκτονία που δεν έγινε… ΄΄Αν δεν αλλάξουμε μέθοδο δακοκτονίας θα βουλιάξουμε΄΄, είπε ο κ. Πετρόπουλος κάτι που βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον κ. Σωτηρόπουλο, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο το γεγονός ότι πέρυσι έγινε η ανάθεση στον εργολάβο ο οποίος σε μιάμιση ώρα υποτίθεται πως ψέκασε 18.000 δέντρα… ΄΄Να αλλάξουμε νοοτροπία κι εμείς ως παραγωγοί ώστε να μην διοχετεύεται χύμα το προϊόν στο εξωτερικό αλλά και το κράτος να κάνει το καθήκον του. Να βοηθήσουν οι Συνεταιρισμοί αλλά και το υπουργείο να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις, αν θέλουμε να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν΄΄, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Οι προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ για την ελαιοκαλλιέργεια, όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Πετρόπουλο, είναι: Το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών, να δημιουργηθεί συντονιστικό κέντρο παρακολούθησης των απαιτούμενων ενεργειών με δυνατότητα παρεμβάσεων, η προμήθεια των δραστικών να γίνεται από το υπουργείο, σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς της χώρας, δημιουργία ερευνητικού φορέα που θα ασχολείται μεθοδικά με την παρακολούθηση της φυτοπροστασίας της ελιάς – σύσταση Ινστιτούτου Ελαίας στη Δυτική Ελλάδα, πραγματοποίηση τριετούς προγράμματος δακοκτονίας ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού, αλλαγή του τρόπου οριοθέτησης των περιοχών δακοκτονίας, τοποθέτηση των παγίδων στις θέσεις που υποδεικνύουν οι γεωπόνοι, να στέλνουν ψηφιακά δεδομένα για μεγαλύτερη αμεσότητα, δημιουργία βάσης δεδομένων και χαρτών ψηφιακής αποτύπωσης των συλλήψεων του δάκου και των περιοχών ψεκασμών.

Στη συνέχεια, η χημικός της Π.Ε.Σ. Ελευθερία Κατεχάκη ανέλυσε το θέμα «Ελαιόλαδο, Ποιότητα και Προοπτικές», δίδοντας ιστορικά στοιχεία για το προϊόν και την πορεία του στους αιώνες, στοιχεία για την παγκόσμια και εγχώρια παραγωγή, πραγματοποιώντας και παρουσίαση της Π.Ε.Σ. σε συνάρτηση με το ελαιόλαδο, με κύρια χαρακτηριστικά τα εξής: Στην Π.Ε.Σ. συσκευάζεται μόνο το προϊόν άριστης ποιότητας, κύριες ποικιλίες: «Κουτσουρελιά» και «Κορωνέικη», πλήρης ιχνιλασιμότητα, συσκευασίες των 50ml έως 5lt., βιολογικά προϊόντα από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80.

Το μέλλον της ελαιοπαραγωγής

Ο κ. Κατσανιώτης αναφέρθηκε στο μέλλον της ελαιοπαραγωγής σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως πρέπει να φτιαχτεί χρηματιστήριο ελαιολάδου ή αποτύπωση πλήρους εικόνας για τις τιμές, καταγραφή των προβλημάτων που θα προκύψουν την επόμενη δεκαετία. ΄΄Ή θα περιμένουμε να καταστραφούμε ή θα μπούμε σε διαδικασία που κάποιοι άλλοι δεν μπήκαν πριν από εμάς, με τα σημερινά αποτελέσματα΄΄, σχολίασε, προσθέτοντας: ΄΄Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην προκαλούμε «πληγές» στα δέντρα, να προσέχουμε την κατεργασία του καρπού, τη λίπανση, την άρδευση, να φροντίσουμε για ψηφιακή παρακολούθηση του τι συμβαίνει στο λιοστάσι, να επιβάλλουμε στο κράτος να εφαρμόσει δυναμικό σύστημα δακοκτονίας, να πιέσουμε για την ασφάλιση του προϊόντος, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, να δούμε το κομμάτι νέες ποικιλίες γιατί η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ποιότητα΄΄, είπε ο κ. Κατσανιώτης, θεωρώντας μεγάλο πλεονέκτημα για την περιοχή την ύπαρξη της Π.Ε.Σ. που διαθέτει το προϊόν συσκευασμένο στο εξωτερικό.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr