background img
banner
banner

Επιστρέφει… η οικοδομική δραστηριότητα

ΤΟ 2018 ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ 40 ΑΔΕΙΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Επανεκκίνηση πραγματοποιήθηκε στην οικοδομή τους τελευταίους μήνες στην Αιγιάλεια, καθώς ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν για την περιοχή μέσα στο 2018, είναι αισθητά αυξημένος.

Όλα δείχνουν ότι το 2017, που ήταν η χειρότερη χρονιά όλων ως προς την οικοδομική δραστηριότητα, ανήκει στο παρελθόν και μία νέα προοπτική γεννιέται τόσο όσον αφορά νέες οικοδομές όσο ως προς τις εργασίες μικρής κλίμακας σε υφιστάμενες.
Παρά ταύτα, η οικοδομική δραστηριότητα απέχει πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα, όταν ο κλάδος των κατασκευών ήταν μία από τις «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας κι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες και στην Αιγιάλεια…
Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά στο Protionline.gr από την Υπηρεσία Δόμησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 έγιναν 243 εγγραφές εκ των οποίων οι 125 αφορούσαν οικοδομικές άδειες και οι 118 εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Αντίθετα, το 2017 είχαν εκδοθεί 85 άδειες οικοδομής και 98 εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας, ενώ το 2016 στο μητρώο της Πολεοδομίας έγιναν 134 εγγραφές για οικοδομικές άδειες και 129 για εργασίες μικρής κλίμακας. Το 2015 είχαν 162 εγγραφές, το 2014 οι εγγραφές έφτασαν μόλις τις 116, το 2013 τις 176, ενώ το 2012 έγιναν 285 εγγραφές εκ των οποίων οι περισσότερες για νέες άδειες.
Ο διαχωρισμός αυτός έχει γίνει ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εργασίες μικρής κλίμακας. Έτσι για εργασίες σε ένα οικοδόμημα, όπως π.χ. η επισκευή μιας στέγης, προσθήκες κ.ά. εντάσσονται στην κατηγορία εργασιών μικρής κλίμακας.
Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη δραστηριότητα για το 2018 παρατηρείται το δεύτερο εξάμηνο, καθώς πολλοί είναι αυτοί που προχωρούν τέτοιου είδους διαδικασίες καλοκαιρινούς μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 125 οικοδομικές άδειες που εγκρίθηκαν όλο το έτος, οι 59 είχαν εκδοθεί μέχρι 30 Ιουνίου, ενώ ως προς τις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας, αυτές μέχρι τέλος Ιουνίου ήταν 57 επί συνόλου 118 μέσα στο έτος.

Νομιμοποιήσεις για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Είναι εμφανές ότι το 2018 υπήρξε σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα στον χώρο της οικοδομής, αφού παρατηρείται μια αύξηση των οικοδομικών αδειών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η κίνηση στο μητρώο της Υπηρεσίας Δόμησης τα τελευταία χρόνια, έχει να κάνει κυρίως, με νομιμοποιήσεις στο πλαίσιο του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά και με μικρότερες παρεμβάσεις σε υπάρχουσες κατοικίες και κτίρια, όπως και με περιφράξεις, προσθήκες κ.λπ.

Όπως και να έχει, ακόμη και με εμφανή την τάση αύξησης που υπάρχει, οι αριθμοί απέχουν κατά πολύ από την προ κρίσης εποχή, την στιγμή που το 2008 είχαν γίνει 609 εγγραφές, το 95% των οποίων για νέες οικοδομικές άδειες! Κι αν επιχειρήσει κανείς να ανατρέξει στο πιο μακρινό παρελθόν, θα διαπιστώσει μία εντελώς διαφορετική εικόνα για την Αιγιάλεια της ανοικοδόμησης. Ως η καλύτερη χρονιά θεωρείται το 1983 όπου είχαν εκδοθεί 1.408 οικοδομικές άδειες! Όσο για την χρονιά μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το Αίγιο, δηλαδή το 1996, από την Πολεοδομία Αιγίου εκδόθηκαν 760 νέες οικοδομικές άδειες, με τον πραγματικό αριθμό ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος, αφού άδειες εκδίδονταν τότε και από τον ΤΑΣ.

Μιλώντας στο Protionline.gr , ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Λεωνίδας Καράμπελας, ανέφερε πως είναι εμφανές ότι υπάρχει μία μικρή ανάκαμψη. Όπως τόνισε, αυτή την περίοδο ο κόσμος προσέρχεται επί το πλείστον για τακτοποίηση αυθαιρέτων και για καταβολή παραβόλων και προστίμων, με βάση τους νόμους 4014 του 2011, 4178 του 2013 και 4495 του 2017 με επιπρόσθετες τροποποιήσεις τον περασμένο Ιούνιο. Ακόμη δε κι αν η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και διαμέσου ιδιωτών μηχανικών στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, υποχρεούνται να προσκομίσουν παραστατικά στοιχεία στην Πολεοδομία, ούτως ώστε να είναι ενήμερος ο φάκελός τους.

Ισχύς ηλεκτρονικών αδειών από 1η Δεκέμβρη

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε από την 1η Δεκεμβρίου 2018 η ηλεκτρονική έκδοση αδειών. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και οι μελέτες είναι ψηφιακές, γεγονός που διευκολύνει την διαδικασία κυρίως ως προς αυτούς που βρίσκονται σε άλλο μέρος της χώρας, αφού πλέον δεν κρίνεται απαραίτητη η φυσική παρουσία. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Καράμπελας, ΄΄ακόμη και γι’ αυτά που γίνονται ηλεκτρονικά εμείς θα πρέπει να ενημερωνόμαστε, καθώς ελέγχουμε ψηφιακά την διαδικασία και το εάν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr