background img
banner
banner

Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών με «κούρεμα» και δυνατότητα εξόφλησης σε 120 δόσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Α.Ε.Κ.

Για την νέα ρύθμιση που απευθύνεται σε 958.000 µη μισθωτούς και ειδικότερα 584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ, ενημερώνει τα μέλη και τον επαγγελματικό κόσμο της Αιγιάλειας, η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση. Ο μεγάλος στόχος είναι να δοθεί βιώσιµη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές περασμένων ετών. Εκτιμάται ότι µέσω της ρύθµισης θα απεγκλωβιστούν περίπου 70.000 ασφαλισµένοι ελεύθεροι επαγγελµατίες που δεν µπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

Όπως τονίζει, ΄΄οι παλαιές οφειλές που έχουν καταλογιστεί µε βάση τεκµαρτά εισοδήµατα θα επανυπολογιστούν µε βάση το πραγµατικό φορολογητέο εισόδηµα των ασφαλισµένων, πρακτική που θα οδηγήσει την πλειονότητα σε σηµαντικό όφελος. Το «κούρεµα» των προσαυξήσεων θα φτάνει στο 85%, ενώ µέσω του επανυπολογισµού θα «κουρεύεται» σηµαντικά και η βασική οφειλή. Για παρέµβαση µεγάλης κοινωνικής σηµασίας έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. «Το αµέσως επόµενο διάστηµα προχωράµε σε ένα σχήµα ρύθµισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία που θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελµατίες. Το σχήµα θα περιλαµβάνει »κούρεµα» βασικής οφειλής, γενναίο »κούρεµα» προσαυξήσεων και έως 120 δόσεις. Η µέση µείωση της οφειλής θα είναι 70%.Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες επαγγελµατίες θα µπορέσουν να ρυθµίσουν τα χρέη που δηµιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης αλλά και πολλοί άλλοι θα µπορέσουν να λάβουν σύνταξη» τόνισε η ίδια.

Τα επτά «κλειδιά»

Η νέα ρύθµιση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΑΕΚ Αρίστο Τηλιγάδη, αναµένεται να ξεκλειδώνει µε επτά κλειδιά: 1. Αγγίζει χρέη που αναφέρονται στην περίοδο έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2016 και είχαν δηµιουργηθεί βάσει ασφαλιστικών κλάσεων και τεκµαρτών εισοδηµάτων. 2. Ο επανυπολογισµός σχεδιάζεται να γίνει µε βάση το πραγµατικό φορολογητέο εισόδηµα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δηµιουργίας των χρεών και τα νέα ποσοστιαία ασφάλιστρα. Ο εντοπισµός, ωστόσο, του πραγµατικού εισοδήµατος µε βάση τις φορολογικές δηλώσεις συνιστά «σπαζοκεφαλιά» ειδικά για το µακρινό παρελθόν και τα έτη πριν το 2002. Γι’ αυτό εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόµενο αναπροσδιορισµού των οφειλών µε βάση την ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ, δηλαδή 158 ευρώ τον µήνα για τους ελεύθερους επαγγελµατίες και 58 ευρώ για τους αγρότες. 3. Οι προσαυξήσεις θα κουρεύονται κατά 85% στα πρότυπα του εξωδικαστικού. 4. Μετά το «κούρεµα» των προσαυξήσεων και τον επαναπροσδιορισµό της βασικής οφειλής θα προκύπτουν οι δόσεις, οι οποίες θα είναι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 ή 120 για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ. 5. Για την ένταξη στη ρύθµιση αναµένεται να ισχύουν απλοί κανόνες και διαδικασίες, µε περιουσιακά κυρίως κριτήρια, ώστε να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η λογική είναι να ενταχθούν στη νέα «έξυπνη» ρύθµιση οµάδες ασφαλισµένων που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, καθώς και οι εγκλωβισµένοι λόγω οφειλών σε ηλικία συνταξιοδότησης (π.χ. από 62 ετών και άνω). 6. Η ένταξη θα γίνεται µε αίτηση του οφειλέτη. Στον επανυπολογισµό συµφέρει να ενταχθούν όσοι πλήρωναν εισφορές µε βάση τεκµαρτά εισοδήµατα και τα πραγµατικά δηλωθέντα εισοδήµατά τους ήταν χαµηλότερα. 7. Ο επανυπολογισµός δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού οι ασφαλισµένοι θα λάβουν αναλογική σύνταξη, σύµφωνα µε το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραµµα: «Μέχρι τον Μάρτιο αναµένεται νέα ρύθµιση των οφειλών προς τα πρώην Ταµεία σε έως 120 δόσεις και µε διαγραφή έως 85% των προσαυξήσεων για οφειλέτες που δεν µπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό» δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «το ύψος της οφειλής θα µικρύνει πάρα πολύ, διότι θα υπολογιστεί µε βάση τους κανόνες που ισχύουν στον ΕΦΚΑ. Το ζήτηµα της ρύθµισης των οφειλών εξετάζεται µε σοβαρότητα και µε τρόπο που θα οδηγεί στην προστασία και των ασφαλισµένων αλλά και του συστήµατος κοινωνικής ασφάλισης, καθώς αφορά σχεδόν 1.000.000 οφειλέτες, συµπεριλαµβανοµένων και ασφαλισµένων που έχουν συµπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης».


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr