background img
banner
banner

“Η αρχαία Ελίκη αποτελεί προσωπικό αρχαιολογικό έργο ζωής”

Η ΝΤΟΡΑ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΜΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μια διακεκριμένη επιστήμονα, τη γνωστή Αιγιώτισσα αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου, η οποία έχει τιμηθεί από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών για τη μεγάλη προσφορά της στον Ελληνικό πολιτισμό. Με πείρα και στην αυτοδιοίκηση, καθώς έχει ασχοληθεί ενεργά από το 2002 με τον πολιτικό στίβο γενικότερα, και εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, θα ήταν “ευχής έργον” να βλέπαμε το όνομά της ανάμεσα στους υποψηφίους κάποιου συνδυασμού, ωστόσο η ίδια δεν “ανοίγει τα χαρτιά της” για το τι προτίθεται να πράξει.

Η Ντόρα Κατσωνοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιο. Εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ανάμεσα στην πρώτη 5άδα σε πανελλαδικό επίπεδο και υπήρξε υπότροφος τού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σε όλη τη διάρκεια των σπουδών της. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με πρωτεία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Βυζαντινών-Νεοελληνικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών λαμβάνοντας και Β’ πτυχίο. Ακολούθως, έγινε δεκτή στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών τού διάσημου Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ και το 1990 ολοκληρώνοντας τις διδακτορικές σπουδές της, ανακηρύχθηκε Δρ. της Κλασικής Αρχαιολογίας. Σε όλη τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της, η Ντόρα Κατσωνοπούλου ως αριστούχος υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου Cornell. Δίδαξε στην ελληνική Μέση Εκπαίδευση έως το 1993. Έκτοτε και μέχρι σήμερα διδάσκει και συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Στον τομέα της αρχαιολογικής επιστήμης και έρευνας, εξειδικεύθηκε σε θέματα αρχαίας τοπογραφίας, επιφανειακής και ανασκαφικής έρευνας, και εφαρμογής γεωλογικών και γεωφυσικών μεθόδων στην αρχαιολογική έρευνα. Κατέχει επίσης εξειδίκευση στην αρχαία τέχνη και ιδιαίτερα στην κλασική γλυπτική. Έχει μακρά εμπειρία συμμετοχής σε διεθνούς κλίμακας επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα της αρχαιολογίας τού Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 αρχαιολογικές εργασίες σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων. Έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και επιστημονικούς οργανισμούς και έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες της σε Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε συλλόγους πολιτιστικού ενδιαφέροντος και σε κεντρικές εκδηλώσεις Δήμων ανά την Ελλάδα. Το 2012 τιμήθηκε στο Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών για τη μεγάλη προσφορά της στον ελληνικό πολιτισμό.

Παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως

Το 2018 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια έρευνας και μελετών για τον εντοπισμό της Αρχαίας Ελίκης. Πως νιώθετε που συμβάλλατε στην επίλυση ενός αρχαιολογικού επιστημονικού αινίγματος που παρέμενε άλυτο για περισσότερο από έναν αιώνα;

Αποτελούν προσωπικό αρχαιολογικό έργο ζωής από τα φοιτητικά μου χρόνια οι έρευνες και ανασκαφές για την ανακάλυψη και ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης, που ήταν η πρωτεύουσα πόλη της αρχαίας Αχαΐας, στην περιοχή τής Αιγιάλειας. Η επανεξέταση των αρχαίων πηγών και η ερμηνεία μου αναφορικά με τη θέση της Αρχαίας Ελίκης, οδήγησαν μέσα από πρωτοποριακές έρευνες της επιστημονικής μου ομάδας τα τελευταία 30 χρόνια στον εντοπισμό της αρχαίας πόλης στην παραλιακή πεδιάδα, στα σύγχρονα χωριά Ελίκης-Ριζομύλου-Νικολαιίκων, και καθιέρωσαν σε διεθνές επίπεδο την περιοχή ως Περιοχή της Αρχαίας Ελίκης. Το ερευνητικό έργο και τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές της ομάδας μου, προσείλκυσαν από νωρίς το ενδιαφέρον κορυφαίων εφημερίδων του διεθνούς τύπου, όπως της New York Times, Herald Tribune, Independent κ. ά., που αφιέρωσαν σε αυτά μεγάλα δημοσιεύματα. Το διεθνές έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Archaeology, μετά από ειδική αποστολή στον χώρο της Αρχαίας Ελίκης, δημοσίευσε το 2004 εκτενές άρθρο με τίτλο “Η πόλη του Ποσειδώνα”, στο οποίο περιγράφονται οι ανασκαφές της ομάδας με εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό. Το σημαντικό μου έργο στην Αρχαία Ελίκη αποτέλεσε επίσης αντικείμενο ωριαίου επιστημονικού ντοκιμαντέρ του γνωστής φήμης βρετανικού καναλιού BBC με τίτλο Ελίκη-Η πραγματική Ατλαντίδα (2001) και σειράς επιστημονικών παραγωγών των αμερικανικών καναλιών History Channel, Discovery Channel (2006, 2009) και του κρατικού γερμανικού καναλιού ZDF (2010).

Το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα για το έργο σας στην Αρχαία Ελίκη, οδήγησε το 2015 μέχρι και τον βραβευμένο best selling αμερικανό συγγραφέα Mark Adams να επιδιώξει να σας γνωρίσει προσωπικά.

Σε ταξίδι του στην Ελλάδα ο Mark Adams με συνάντησε και έκανε εκτενή αναφορά σε εμένα προσωπικά και στο έργο μου, στο βιβλίο του με τίτλο “Meet me in Atlantis”. Χαρακτηριστικά ο αμερικανός συγγραφέας μεταξύ άλλων είχε σημειώσει: “Ακολουθώντας τη συνήθη ερμηνεία του πόρου ως υδάτινου όγκου, ο Μαρινάτος αναζήτησε τη χαμένη πόλη (Ελίκη) στο βυθό του Κορινθιακού. Άλλοι, ανάμεσά τους ο Jacques Cousteau, θέλησαν επίσης να δοκιμάσουν την τύχη τους. (Ο Cousteau μάλιστα δύο φορές, χωρίς αποτέλεσμα). Και μόνον όταν μια νέα ερευνήτρια των Κλασικών επιστημών, η Ντόρα Κατσωνοπούλου, έθεσε σε αμφισβήτηση την παλαιότερη ερμηνεία του πόρου έγινε η σημαντική ανακάλυψη. Εάν η χαμένη πόλη τής Ελίκης ήταν κατά το ήμισυ τόσο σπουδαία όσο περιγράφεται στις αρχαίες πηγές, η Κατσωνοπούλου μια μέρα θα είναι τόσο διάσημη όσο ο Σλήμαν, και η Ελίκη σχεδόν με βεβαιότητα θα αντικαταστήσει τη Σαντορίνη ως κορυφαία υποψήφια για την Ατλαντίδα”.

Διδάσκοντας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελίκης

Το δεύτερο σημαντικό αρχαιολογικό έργο σας εστιάζεται στις Κυκλάδες και ειδικότερα στο νησί της Πάρου.

Η Πάρος με τον σημαντικό πολιτισμό και την σπουδαία σχολή γλυπτικής που ανέπτυξε στην αρχαιότητα χάρη στο περίφημο λευκό της μάρμαρο, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αντικείμενο μελέτης μου, με την ειδικότητά μου στην αρχαία γλυπτική. Ήδη από την δεκαετία του ’90 και μέχρι σήμερα, έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου μου στην ανάδειξη και προβολή τής πολιτιστικής κληρονομιάς τής Πάρου, ιδιαίτερα μέσα από τον θεσμό των Διεθνών Συνεδρίων που έχω καθιερώσει σε παγκόσμιο επίπεδο για την Πάρο ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων και τα οποία πραγματοποιούνται σε τακτά διαστήματα στο νησί.

Πόσα Διεθνή Συνέδρια έχετε οργανώσει και ποιο είναι το συγγραφικό σας έργο;

Έχω οργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια μέχρι σήμερα, 4 για την Αρχαία Ελίκη και την Αιγιάλεια και 4 για την αρχαιολογία τής Πάρου και των Κυκλάδων, με μεγάλη κάθε φορά συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο, ενώ τον Ιούνιο του 2019 θα πραγματοποιηθεί στην Πάρο το Ε’ Διεθνές Συνέδριο τής σειράς. Παράλληλα, έχω εκδώσει με την επιστημονική μου επιμέλεια, 8 βιβλία, 4 για την Αρχαία Ελίκη και Αιγιάλεια και 4 για την Πάρο και τις Κυκλάδες. Έχω επίσης συγγράψει βιβλίο με τίτλο “Εταιρεία Φίλων τής Αρχαίας Ελίκης-25 Χρόνια”, για το ιστορικό ίδρυσης τής Εταιρείας και για το 25χρονο ερευνητικό και πολιτιστικό της έργο.

Ομιλία για την αρχαιολογία της Πάρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ποια είναι η δράση σας σε Επιστημονικά Ινστιτούτα και Οργανισμούς;

Είμαι σύμβουλος σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και μέλος πολλών επιστημονικών Ινστιτούτων και Οργανισμών. Εκλέγομαι Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης από το 1986 συνεχώς μέχρι σήμερα και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων συνεχώς από το 2004 και εξής. Έχω επίσης υπάρξει Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Παραρτήματος τού Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στην Αθήνα και του Ελληνικού Κέντρου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Πύλου.

Μιλήστε μας λίγο και για την πολιτικό Ντόρα Κατσωνοπούλου.

Εκτός από την επιστημονική διεθνή καριέρα ως πανεπιστημιακός και ερευνήτρια, έχω ασχοληθεί ενεργά και με τον πολιτικό στίβο. Το 2002 ήμουν υποψήφια Δήμαρχος Συμπολιτείας με την παράταξή μου να συγκεντρώνει το 40% των προτιμήσεων των πολιτών στον Δήμο Συμπολιτείας, όπου υπηρέτησα ως Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης κατά την τετραετία 2002-2006. Το 2010 κατήλθα ως υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αιγιαλείας με την παράταξη του Δημήτρη Καλογερόπουλου. Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργάζομαι επίσης με τον Δήμο Πάρου και προσφέρω στον τομέα του Πολιτισμού ως Πρόεδρος των Επιτροπών Αδελφοποιήσεων και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Πάρου, κατόπιν ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου. Σε επίπεδο Εθνικού Κοινοβουλίου, κατήλθα το 2004 ως υποψήφια Βουλευτής του Ν. Αχαΐας με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου το 2007. Έκτοτε, παρακολουθώ πάντοτε με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις και παρεμβαίνω συχνά με πολιτικά άρθρα μου στον τύπο της Αχαΐας, τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για ευρύτερης κλίμακας πολιτικά ζητήματα, ιδίως στον τομέα του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρεμβάσεις που απευθύνω και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρώ.

Συντονίζοντας εργασίες συντήρησης των μνημείων στην Αρχαία Ελίκη

Ξεναγώντας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελίκης

Με τον υπεύθυνο συντήρησης στο εργαστήριο στην Ελίκη

Ομιλία για τον Σκόπα της Πάρου στο Βασιλικό Αμφιθέατρο του Μουσείου Ερμιτάζ στην Αγ. Πετρούπολη

Ομιλία για τον Πολιτισμό στην Πάτρα

Εξετάζοντας δείγματα γεωτρήσεων στην Αρχαία Ελίκη

Δίνοντας τον όρκο αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φωτογραφίζοντας γλυπτά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου

Μελετώντας γλυπτά στο Μουσείο του Βατικανού, Ρώμη

Με τον Steven Soter στον ανασκαφικό χώρο της Αρχαίας Ελίκης


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr