background img
banner
banner

Κατατέθηκε η πρόταση για 21,8 εκατ. ευρώ στο ΕΠΠΕΡΡΑ

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΔΕΥΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ  ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Στην τελική ευθεία για το έργο της εγκατάστασης των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης που θα ενώνουν τις παραλιακές κοινότητες του δήμου με τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό και θα μεταφέρουν τα λύματα στον αναβαθμισμένο Βιολογικό Καθαρισμό, βρίσκεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιαλείας.

Την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε η πρόταση για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», του έργου κατασκευής των κεντρικών αποχετευτικών αγωγών παραλιακών οικισμών 2.000 έως και 10.000 κατοίκων, με προϋπολογισμό 21.800.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συνολική μελέτη για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης χρειάζονται για την υλοποίηση του έργου περίπου 30 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 21,8 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από το ΕΠΠΕΡΡΑ με βάση την πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ήδη έχει κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», ύψους 5.460.000 εκατ. ευρώ Τα περίπου 3 εκατ. ευρώ αφορούν ιδιωτικές συνδέσεις και θα καλυφθούν από τα έξοδα ιδιωτών.

Ήδη υπάρχει η θετική βούληση του ΕΠΠΕΡΡΑ ως προς την ένταξη του έργου και εφόσον εξασφαλιστούν τα χρήματα, μαζί με τα 5,46 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», θα συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου για τον δήμο Αιγιαλείας και θα αφορούν τους αγωγούς αποχέτευσης της Δυτικής Αιγιάλειας, για τους οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους δηλαδή Πανόραμα, Σελιανίτικα, Λόγγο, Καμάρες, Λαμπίρι, η κατασκευή των οποίων δεν μπόρεσε να μπει στο συνολικό δίκτυο λόγω έλλειψης χρημάτων. Η χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΡΑ για το κύριο έργο της διασύνδεσης των παραλιακών κοινοτήτων της Αιγιάλειας, με τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό που οδηγεί στον Βιολογικό Καθαρισμό της Μυρτιάς, περιλαμβάνει παραλιακά οικιστικά συγκροτήματα άνω των 2.000 κατοίκων από τη Ροδοδάφνη μέχρι την Ακράτα.

Δύο διαφορετικές χρηματοδοτήσεις, μία δημοπράτηση

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υποβολή των προτάσεων έγινε τμηματικά, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από διαφορετικά χρηματοδοτικά προγράμματα, ωστόσο η πρόταση ήταν μία με βάση την ενιαία μελέτη. Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του προγράμματος, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Αιγιαλείας και της… παραχωρήθηκαν μηχανικοί προκειμένου να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια που ζητούν οι φορείς χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου. Ως φορέας της υλοποίησης, η δημοτική επιχείρηση, βρίσκεται έτσι σε ετοιμότητα και αναμένει τις τελικές εγκρίσεις ώστε να προχωρήσει στην δημοπράτηση. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ενιαία μελέτη και ένα έργο με δύο διαφορετικές όμως χρηματοδοτήσεις, πράγμα που δεν θα επηρεάσει την δημοπράτηση, η οποία θα είναι κοινή για όλα, άρα και ένας ο ανάδοχος του έργου.

Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση και αυτών των έργων και σε συνδυασμό με τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό που έχει παραδοθεί, ο βιολογικός καθαρισμός τίθεται σε πλήρη λειτουργία σε ό,τι αφορά την περιοχή, καθώς έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει λύματα, εξυπηρετώντας πληθυσμό πάνω από 70.000! Και αναμφισβήτητα, τα εν λόγω έργα θέτουν την Αιγιάλεια σε περιβαλλοντική και αναπτυξιακή τροχιά.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr