background img
banner
banner

Μηχανικοί ζητούν παράταση για σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΠΙΡΤΖΗ

Παράταση των προθεσμιών χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων που έχουν πληγεί από σεισμούς, πυρκαγιές και κατολισθήσεις σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Υποδομών, η Επαγγελματική-Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών.

Όπως γίνεται γνωστό, οι πολίτες που έχουν πληγεί από τους σεισμούς, πυρκαγιές και τις κατολισθήσεις στις περιοχές Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας από το έτος 2006 έως 2015, χωρίς να έχουν την κύρια ευθύνη και λόγω των μεγάλων προβλημάτων που προέκυψαν στην λειτουργία των τεχνικών γραφείων ένεκεν τις οικονομικής κρίσης, έχουν απολέσει τις προβλεπόμενες προθεσμίες για υποβολή των αναγκαίων πιστοποιητικών για την έκδοση αδειών και αντίστοιχων δόσεων (επισκευών, ανακατασκευών ). Επιπλέον, υπήρξαν προβλήματα και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, που έχασαν τις αντίστοιχες προθεσμίες, λόγω της αλλαγής των διοικήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι δημόσιοι φορείς να απολέσουν τις προθεσμίες για την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κτιρίων τους.

Όπως σημειώνει η ΕΕΕΤΕΜ, ΄΄για την αντιμετώπιση του παραπάνω θέματος αν και δόθηκε ετήσια (1 έτος) παράταση με νομοθετική ρύθμιση του Ν. 4585/2018, που αφορά μόνο άδειες επισκευής που είχαν εκδοθεί μέχρι της 02-03-2011, σχετικά με την ανωτέρω ρύθμιση και δεν γίνεται αναφορά για τις περιπτώσεις, επισκευής, ανακατασκευής, αυτοστέγασης ή αποπεράτωσης κτιρίων, για τις οποίες οι καταληκτικές ημερομηνίες έχουν θεσμοθετηθεί με την παραπάνω σχετική απόφαση και μέχρι σήμερα δεν έχουν παραταθεί΄΄.

Καθυστέρηση εκδόσεως πορισμάτων

Τονίζει ακόμη ότι ΄΄υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση εκδόσεως πορισμάτων τριμελών επιτροπών από ΔΑΕΦΚ και άλλων υπηρεσιών, όπως δασαρχεία, πολεοδομίες & κτηματολογικά γραφεία των παραπάνω περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρα του ενός (1) έτους δεν λειτουργούσαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χορηγήσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθούν οι αντίστοιχες άδειες΄΄.

Αυτό που επισημαίνει προς τον υπουργό είναι ότι θα πρέπει άμεσα να προβεί στην έκδοση αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων: ΔΑΕΦΚ/οικ. 3017/Π.Ε./Α321, Αθήνα: 04-02-2017, ΔΑΕΦΚ/οικ. 182/Α321, Αθήνα: 18-01-2017.- & ΔΑΕΦΚ/οικ. 5028/Π.Ε./Α321, Αθήνα: 22-02-2018, με τις οποίες θα παρατείνονται για τουλάχιστον ένα έτος, ήτοι έως 31-12-2019 για όλες τις περιπτώσεις που περιγράφονται στην παραπάνω απόφαση, ειδικά για την Επισκευή Κτιρίων, ως την καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2019 για την υποβολή αίτησης για συμπλήρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, για έκδοση άδειας επισκευής, με την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα αίτηση για άδεια επισκευής βάσει όσων ορίζονται στις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις περί χορήγησης στεγαστικής συνδρομής. Για αιτήσεις κατάθεσης απαραίτητων δικαιολογητικών για χορήγηση Β΄ Δόσης στεγαστικής συνδρομής και Βεβαίωσης Περαίωσης εργασιών υποβάλλονται, σε κάθε περίπτωση, εντός του χρόνου ισχύος της άδειας επισκευής.
Τέλος, ζητά την άμεση στελέχωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με το άρθρο 49 του Π.Δ. 123/2017, αναφέροντας ότι η εκκρεμότητα αυτή δημιουργεί δεκάδες προβλήματα στους πολίτες και υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, για την ολοκλήρωση και καθυστερήσεις – κενά υλοποίησης των προγραμμάτων αποκατάστασης των κτιρίων από τις φυσικές καταστροφές.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr