background img
banner
banner

Νέες οργανικές θέσεις για το «Βοήθεια στο Σπίτι» στον δήμο Αιγιαλείας

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕ 14 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ 13 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες από τον δήμο Αιγιαλείας για την πρόσληψη του προσωπικού για τις ανάγκες της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» που πρόκειται να λειτουργήσει υπό νέο καθεστώς. Την περασμένη εβδομάδα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, εγκρίθηκε ομόφωνα η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που προβλέπει τις υφιστάμενες θέσεις και μια επιπλέον.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι νιώθουν δικαιωμένοι για τον πολυετή αγώνα τους ώστε να απεγκλωβιστούν από την εργασιακή τους αβεβαιότητα και να δοθεί ώθηση σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκονται ωστόσο σε στάση αναμονής για την επαναπρόσληψή τους. Υπενθυμίζεται ότι με σχετική τροπολογία, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κατέστη μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, γεγονός που βάζει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Οικονομικών «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις». Κάπως έτσι λήγει το καθεστώς εργασιακής ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους και διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα πλέον θα το διαχειρίζονται οι δήμοι, ενώ προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη περισσότερων από 3.200 μόνιμων θέσεων προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα – με προοπτική επέκτασης των υπηρεσιών αυτών και σε άλλους δήμους στο μέλλον.

Πρόβλεψη για μοριοδότηση της προϋπηρεσίας

Προβλέπεται δε ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται ήδη στο πρόγραμμα μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων. Οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις απασχολούνται για μία, τουλάχιστον, δεκαετία στις υπηρεσίες του προγράμματος και δεν μετακινούνται, αποσπώνται ή μετατάσσονται σε άλλες θέσεις.
Με βάση την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Δήμου Αιγιαλείας, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου με την σύσταση ενός νέου γραφείου, με τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων του υπό σύσταση γραφείου καθώς και με την σύσταση δέκα τεσσάρων νέων οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού.

Δημιουργία Γραφείου Τρίτης Ηλικίας

Συγκεκριμένα, τροποποιείται το άρθρο 14 του μέρους 2 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ και στην ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στο οποίο προστίθενται οι αρμοδιότητες του Γραφείου Τρίτης Ηλικίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την εφαρμογή του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» ο σκοπός του οποίου είναι: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), η ανίχνευση, διερεύνηση, καταγραφή και μελέτη των αναγκών κοινωνικής φροντίδας των ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες κατά προτεραιότητα στο σπίτι, στο άμεσο τοπικό επίπεδο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον τους. Η δημιουργία προϋποθέσεων για την αξιοπρεπή και υγιή διαβίωσή τους και την κοινωνική τους ευημερία. Η προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους και η προστασία τους από αρνητικές διακρίσεις και συμπεριφορές κοινωνικού στιγματισμού, εκμετάλλευσης, κακοποίησης και παραμέλησης. Η παραμονή τους στο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον και αποφυγή της χρήσης ιδρυματικής περίθαλψης. Ακόμη η διευκόλυνση της μετακίνησης, της επικοινωνίας και της κοινωνικής συμμετοχής τους. Η στήριξη και ανακούφιση της οικογένειας τους και των προσώπων που έχουν την ευθύνη φροντίδας τους καθώς και την εκπαίδευση των μελών. Οι υπηρεσίες του Προγράμματος παρέχονται από τα στελέχη με περιοδικές επισκέψεις κατ’ οίκον, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ωφελούμενου. Οι επιμέρους υπηρεσίες που προσφέρονται στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος είναι τρεις: Κοινωνική Εργασία, Νοσηλευτική Φροντίδα και η Οικογενειακή Βοήθεια.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr