background img
banner
banner

Πρεμιέρα εκπτώσεων σε… παγωμένη αγορά

ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΜΙΑΣ ΜΑΚΡΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Με… γενναίες εκπτώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%, ξεκίνησαν χθες στο Αίγιο οι χειμερινές εκπτώσεις, στα εμπορικά καταστήματα. Αποτελούν ωστόσο, συνέχεια μιας μακράς περιόδου άτυπων προσφορών, στον βαθμό που για πολλούς απαξιώνουν την εκπτωτική περίοδο ή την καθιστούν άνευ ουσίας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με τον προβληματισμό να είναι έντονος στις τάξεις των εμπόρων της περιοχής.

Η «πρεμιέρα» των χειμερινών εκπτώσεων χθες, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 28 Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να πει κανείς πως έκανε τη διαφορά, αφού η κίνηση κυμάνθηκε ακριβώς τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. Ήδη, από τις τελευταίες ημέρες η αγορά διανύει περίοδο κάμψης, δεδομένου ότι οι περισσότερες αγορές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών και οι δυνατότητες των καταναλωτών πλέον, είναι περιορισμένες. Γνώστες της κατάστασης, οι έμποροι αποφάσισαν να ξεκινήσουν από νωρίς τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων ώστε να κάνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους και να διατηρήσουν μία κίνηση στα μαγαζιά και μετά τις γιορτές. Αυτός είναι και ο λόγος που συναντά κανείς εκπτώσεις ακόμη και 60% και 80% σε ορισμένα καταστήματα, όχι όμως σε όλα τα είδη τους. Στις περιπτώσεις που ισχύει ίδια έκπτωση για όλα τα είδη, τότε αυτή είναι χαμηλότερη και κυμαίνεται στο 20% με 30%.
Στην πραγματικότητα, οι έμποροι της περιοχής… κρατούν μικρό καλάθι, γνωρίζοντας τη δυναμική του κόσμου. Παρόλα αυτά, ευελπιστούν πως οι εκπτώσεις μπορούν να κρατήσουν την αγορά «ζωντανή».

Οδηγίες προς εμπόρους και καταναλωτές

Έμποροι και καταναλωτές πάντως, με αφορμή τις εκπτώσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εφόσον πραγματοποιούνται εκπτώσεις σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Στην πράξη και όπως απορρέει από τις σχετικές διατάξεις, η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες και υποχρεωτικές, ενώ η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης είναι καταρχήν δυνητική. Στις περιπτώσεις που οι μειωμένες τιμές ξεπερνούν το 60% των πωλουμένων ειδών, τότε και μόνο τότε η αναγραφή ποσοστού καθίσταται υποχρεωτική, οπότε –επιβεβλημένα- θα αναγράφονται και τα δύο, ήτοι παλιά και νέα τιμή και ποσοστό έκπτωσης.

Αντίθετοι με όλες τις Κυριακές…

Εν τω μεταξύ, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, εκφράζει τη κάθετη άποψη της πλειοψηφίας των καταστηματαρχών της περιοχής που είναι η μη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πλέον των τριών τον χρόνο. Όπως τονίζει, ΄΄το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές διαπιστωμένα δεν επιφέρει κανένα όφελος σύμφωνα και με μελέτες ούτε στους καταναλωτές, ούτε στους μικρούς εμπόρους. Η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ απλά αναγνωρίζει το δικαίωμα του Υπουργείου Ανάπτυξης να καθορίζει τουριστικές περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Έτσι λοιπόν το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ το 2017 παραμένει σε ισχύ και δεν ανατρέπεται. Σαν Ομοσπονδία αγωνιζόμαστε για την συνταγματική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας ώστε η Κυριακή να εξακολουθήσει να είναι ημέρα ξεκούρασης για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους΄΄.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ο.Ε.Σ.Π.&ΝΔ.Ε. και ο αν. γεν. γραμματέας της ΕΣΕΕ Γιώργος Βαγενάς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Σ.Π. & ΝΔ.Ε. το επόμενο χρονικό διάστημα στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν με την Κυβέρνηση καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ζητήσουν την δέσμευσή τους για την λειτουργία των καταστημάτων αυστηρά για 2-3 Κυριακές τον χρόνο και με νομοθετική κατοχύρωση.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr