background img
banner
banner

Στα 10 εκατ. ευρώ ζημιά για την Αιγιάλεια…

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Το πιο δυνατό «χτύπημα» στην τοπική οικονομία αποδείχθηκε η τεράστια ζημιά στον καρπό της ελιάς, που επλήγη από δάκο αλλά και έλλειψη προληπτικών μέτρων. Το ύψος της ζημιάς ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ για την Αιγιάλεια και η απώλεια έχει ως άμεσους αποδέκτες παραγωγούς, ελαιοτριβείς, ανθρώπους του κλάδου και κατ’ επέκταση όλη την τοπική κοινωνία, με την κυβέρνηση ωστόσο να επικαλείται κανονισμούς και να μην αναγνωρίζει την ανάγκη καταβολής αποζημιώσεων…

Οι αρχικές εκτιμήσεις για μία καταστροφική χρονιά, επιβεβαιώνονται. Η συγκομιδή φέτος είχε περιορισμένα έως ελάχιστα αποτελέσματα, καθώς, λόγω των οξέων, το ελαιόλαδο που παράχθηκε στην μεγαλύτερη ποσότητά του, δεν ήταν κατάλληλο προς κατανάλωση. Συγκεκριμένα, ο «εφιάλτης» της ελιάς, ο δάκος… ξαναχτύπησε και σε συνδυασμό με την ανομβρία και τις σύνθετες καιρικές συνθήκες, είχε σαν αποτέλεσμα να «αρρωστήσει» και να πέσει μέρος του καρπού από τα δέντρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από το προϊόν που άντεξε, προέκυψε λάδι κακής ποιότητας, με οξύτητα άνω του ορίου.

Σωτηρόπουλος: “Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό”

΄΄Μία τόσο καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο όπως η φετινή, σπάνια θα συναντήσει κανείς όλα τα χρόνια, αφού δύσκολα θα βρούμε ελαιόλαδο στην περιοχή που μπορεί να καταναλωθεί. Δυστυχώς, η περίοδος 2018 θα καταγραφεί στα ιστορικά χρονικά για την καταστροφή του ελαιοκάρπου, ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο από το οποίο, για την ώρα, μετρούμε τις πρώτες απώλειες και όχι τις μελλοντικές. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και όχι μόνο τοπικό. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα παραγωγής ελαιολάδου και θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε εισαγωγές΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr  ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Εμείς, σαν Ένωση, ενημερώνουμε τα μέλη μας για την φροντίδα στην οποία πρέπει να προβούν για να προφυλάξουν την παραγωγή τους, όμως ο παραγωγός δεν μπορεί από μόνος του. Χρειάζεται και η μέριμνα της Πολιτείας΄΄.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που επανειλημμένως ζητήθηκαν και από την Π.Ε.Σ. για τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, ο πρόεδρος είπε πως τα μηνύματα δεν είναι θετικά καθώς δεν προβλέπονται αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ και μόνο από ΠΣΕΑ. ΄΄Το υπουργείο πρέπει να δει το πρόβλημα σφαιρικά, διότι υφίσταται σε όλη τη χώρα, πρέπει να ετοιμάσει φάκελο να τον στείλει στην Ε.Ε., ζητώντας να υπάρχει πρόβλεψη για αποζημιώσεις για τέτοιου είδους ζημιές και για έκτακτη οικονομική ενίσχυση΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος, υπενθυμίζοντας την σπουδαιότητα του προϊόντος και για την Αιγιάλεια, μετά την μαύρη κορινθιακή σταφίδα.

Βούλγαρης: “Στο 10% της περσινής παραγωγής”

Την ίδια στιγμή, με την… πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι 28 ελαιοτριβείς της Αιγιάλειας που είδαν τους φόβους να γίνονται πραγματικότητα. ΄΄Δυστυχώς, το 80% της παραγωγής λαδιού φέτος, είναι βιομηχανικό αλλά και αυτές οι ποσότητες είναι ελάχιστες. Φέτος έχουμε περίπου το 10% της περσινής παραγωγής η οποία ούτως ή άλλως ήταν μέτρια. Φανταστείτε αν το συγκρίνουμε με μία καλή χρονιά. Το χειρότερο όμως δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Κώστας Βούλγαρης, μεταφέροντας τις ενέργειες του κλάδου του σε τοπικό επίπεδο, με την αποστοή εγγράφου στο Επιμελητήριο Αχαΐας, την Περιφέρεια και το Υπουργείο.
΄΄Η καταστροφή είναι μεγάλη. Η απώλεια για την τοπική οικονομία υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ και αυτό φάνηκε ήδη στην αγορά. Και το χειρότερο είναι ότι τα χρήματα αυτά λείπουν από το εμπόριο, αφού δεν πλήττεται μόνο η τσέπη του παραγωγού αλλά και μιας σειράς άλλων επαγγελματιών΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Βούλγαρης. Ερωτηθείς για το τι προμηνύεται για επόμενα χρόνια μετά από αυτή την καταστροφή, σημείωσε πως τα πάντα θα καθοριστούν από τις καιρικές συνθήκες.

Άρνηση Αραχωβίτη στους δημάρχους για αποζημιώσεις των πληγέντων

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που διεκδικούνται, τα μηνύματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μόνο θετικά δεν είναι, κάτι που διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψη και συνάντηση των δημάρχων της Αχαΐας με τον υπουργό Σπύρο Αραχωβίτη, την περασμένη Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου οι δήμαρχοι, ενεργώντας από κοινού, είχαν επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητώντας αποζημιώσεις, για να λάβουν την απάντηση ότι δεν προβλέπονται για τέτοιους είδους απώλειες. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τους είχε πει πως ο κανονισμός δεν προβλέπει αποζημίωση για ασθένειες, αλλά μόνο για φυσικές καταστροφές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι ζημιές είναι μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες». Έτσι οι δήμαρχοι αποφάσισαν να απευθυνθούν κατευθείαν στον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, μεταφέροντας το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και του προϊόντος, με τα Δημοτικά Συμβούλια Πατρέων και Αιγιαλείας να έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνάντησης των δημάρχων με τον υπουργό, παρούσα ήταν και η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ προς το τέλος της, παραβρέθηκε και η υφυπουργός Οικονομικών (που είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) Κατερίνα Παπανάτσιου, με την οποία, οι δήμαρχοι συζήτησαν, προβλήματα των δήμων από άπτονται της αρμοδιότητάς της. Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής του έθεσαν το θέμα των άμεσων μέτρων στήριξης των πληγέντων από το δάκο και το γλοιoσπόριο ελαιοπαραγωγών και τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας.

Από την πλευρά του ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών. Το αίτημα απορρίφθηκε στην παρούσα φάση, αφού ο ισχύων κανονισμός αλλά και τα οικονομικά του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν αποζημιώσεις, ωστόσο η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή απόφασης της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έκτακτη στήριξη των Ελλήνων αγροτών.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr