background img
banner
banner

Καλύφθηκε στα «λευκά» μεγάλο μέρος της Αιγιάλειας

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ… ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΓΙΟ – ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΑΣ

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνι ακόμη και στα πεδινά είναι το σκηνικό του καιρού τις τελευταίες ώρες στην Αιγιάλεια, με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να δίνουν «μάχη» με τον χιονιά ώστε να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. H κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη με το 98% του κύριου οδικού δικτύου να παραμένει ανοιχτό, απαιτώντας όμως σε ένα μεγάλο μέρος του, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από τα διερχόμενα οχήματα αλλά και ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.

Μπορεί οι νιφάδες χιονιού να έκαναν την εμφάνισή τους σποραδικά μέσα στο Αίγιο το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο το χιόνι διαδέχθηκαν σταγόνες βροχής που δεν του επέτρεψαν να διατηρηθεί. Δεν συνέβη το ίδιο και λίγο πάνω από το Αίγιο όμως, αφού από την Τοπική Κοινότητα Κούμαρη και πάνω, το χιόνι είχε αρχίσει να καλύπτει τα πάντα, με την θερμοκρασία να αγγίζει τις βραδινές ώρες, τους 2 βαθμούς Κελσίου…

Στα λευκά «ντύθηκε» και η Άνω Ακράτα, ενώ έκπληκτοι οι οδηγοί είδαν νιφάδες χιονιού και στην Εθνική Οδό στο ύψος της Ανατολικής Αιγιάλειας. Στα ορεινά Ακράτας και Αιγείρας, το θερμόμετρο το βράδυ έδειξε -7 με τον δρόμο προς Ζαρούχλα να κλείνει συνεχώς και να ανοίγει.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση στους δρόμους

Μιλώντας  στο Protionline.gr  ο δήμαρχος Αιγιαλείας και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Παναγόπουλος, τόνισε πως ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, τα προβλήματα είναι περιορισμένα και η κατάσταση διαχειρίσιμη. ΄΄Έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις του δήμου, η πολιτική προστασία βρίσκεται στο… πόδι, αντιμετωπίζουμε έκτακτες καταστάσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια, σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και το 98% περίπου του κύριου οδικού δικτύου της Αιγιάλειας, είναι ανοιχτό. Βεβαίως, σε πολλά σημεία υπάρχει πάγος και κρίνεται επιβεβλημένη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ καλό θα είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις΄΄, επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος. Σημείωσε ακόμη πως στα δυτικά του δήμου υπάρχουν μεν χιόνια στα ορεινά ωστόσο η κατάσταση είναι πιο βατή, εν αντιθέσει με την Ανατολική Αιγιάλεια όπου τα φαινόμενα είναι πιο έντονα. ΄΄Είχαμε πρόβλημα με τον δρόμο Ακράτας – Ζαρούχλας, βρίσκονταν εκεί τα μηχανήματα και θα ξαναεπιχειρήσουν πάλι αύριο  με το πρώτο φως της ημέρας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους και να διευκολύνουμε την κυκλοφορία των πολιτών΄΄ πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ερωτηθείς αναφορά με το ενδεχόμενο μη λειτουργίας των σχολείων, ο κ. Παναγόπουλος είπε πως επικοινώνησε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (απ’ όπου υπάρχει συνδρομή για τον καθαρισμό των δρόμων) και δεν κρίθηκε επί του παρόντος ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία. ΄΄Ναι μεν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ωστόσο για την ώρα κρίνεται πως δεν υπάρχει κίνδυνος μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία τους΄΄, τόνισε ο δήμαρχος.

Ανοιχτός ο θερμαινόμενος χώρος του ΚΑΠΗ Ακράτας

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του ΝΠΔΔ και της αντιδημαρχίας Ακράτας – Αιγείρας, το ΚΑΠΗ Ακράτας θα διαθέτει τη θερμαινόμενη αίθουσά του τις επόμενες ημέρες καθημερινά από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι για τους πολίτες  που δοκιμάζονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Έκτακτο δελτίο από την Πολιτική Προστασία

Από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξεδόθη έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού το οποίο ισχύει μέχρι και αύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου και δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέποντας επιδείνωση του καιρού και σήμερα Τρίτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, επισημαίνεται ότι την Τετάρτη (09-01-2019) αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και θυελλώδεις νότιους νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη.

Σε έγγραφό της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει σχετικά: «Παρακαλούνται οι υπηρεσίες, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους».

Αναγκαία η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Δυο οδηγοί εγκλωβίστηκαν χθες στην επαρχιακή οδό Πούντας Καλαβρύτων και συγκεκριμένα στο ύψος του Διακοπτού. Χάρη στην άμεση κινητοποίηση των Αρχών ωστόσο, απεγκλωβίστηκαν άμεσα, με τον πάγο στο οδόστρωμα να δημιουργεί εκτεταμένα προβλήματα ευτυχώς, όμως, όχι στον βαθμό πρόκλησης κάποιου ατυχήματος. Η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός και απαγορεύει την κίνηση στους ορεινούς δρόμους χωρίς αλυσίδες. Στους υπόλοιπους ζητά η αστυνομία να γυρίσουν πίσω αφού θεωρείται πολύ επικίνδυνο να οδηγήσουν στις επαρχιακές οδούς…

Χθες, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την Αιγιάλεια, αναγκαία ήταν η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων: 1. Στην Ε.Ο. Καλαβρύτων – Διακόπτου (Μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου), 2. Στην Ε.Ο. Καλαβρύτων – Πατρών (Μεσω Χαλανδριτσας), 3. Στην Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Μέσω Πριολίθου), 4. Στην Ε.Ο. Καλαβρύτων – Χιον. Κέντρου, 5. Στην Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Μέσω Λούσων), 6. Στην Ε.Ο. Καλαβρύτων – Αιγίου (Μέσω Πτέρης), 7. Τ.Κ. Περιστέρας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, 8. Ε.Ο. Πούντας-Καλαβρύτων από την χ/θ 09.000 έως την χ/θ 17.000, 9. Ε.Ο. Ακράτας-Ζαρούχλας και 10.           Ε.Ο. Αιγείρας-Περιθωρίου.

΄΄Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, να τηρούν τα σήματα κυκλοφορίας και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων΄΄, όπως αναφέρθηκε εκ μέρους της Αστυνομίας, δίνοντας στους οδηγούς συγκεκριμένες χρηστικές συμβουλές, όπως: Φροντίζω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες. Χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.). Φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω. Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου. Φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα. Μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια. Δε φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω. Έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα. Διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς. Οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου. Είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι. Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους. Έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr