background img
banner
banner

Στον Αραχωβίτη την Πέμπτη οι δήμαρχοι για την ελαιοπαραγωγή

ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

 Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταβαίνει την προσεχή Πέμπτη, μαζί με τους υπόλοιπους δημάρχους της Αχαΐας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος. Σκοπός τους είναι να ζητήσουν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, με την Αιγιάλεια να έχει υποστεί ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα, με τεράστιες απώλειες για την τοπική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου οι δήμαρχοι, ενεργώντας από κοινού, είχαν επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ζητώντας αποζημιώσεις, για να λάβουν την απάντηση ότι δεν προβλέπονται για τέτοιους είδους απώλειες. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τους είχε πει πως ο κανονισμός δεν προβλέπει αποζημίωση για ασθένειες, αλλά μόνο για φυσικές καταστροφές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι ζημιές είναι μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες».

Έτσι οι δήμαρχοι αποφάσισαν να απευθυνθούν κατευθείαν στον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, μεταφέροντας το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και του προϊόντος.

Δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών για την περιοχή της Αιγιάλειας με την καταστροφή της παραγωγής του ελαιολάδου να αγγίζει κατά τόπους το 100%. Οι ζημιές οφείλονται σε ακραίες και ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε και να ανατραπούν, αλλά και στην μη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής έχουν αφεθεί αβοήθητοι. Συνεπώς, το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών θα υποστεί σημαντική μείωση, με σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή, γεγονός που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την βοήθεια της πολιτείας. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι χρειάζεται άμεσα να διερευνηθεί και εκτιμηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της ζημιάς στην παραγωγή και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Επιπλέον, εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών ζητούν να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης, όπως έχει γίνει στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων από τους παραγωγούς ζημιών στην φυτική και ζωική παραγωγή άλλων χωρών και περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγαλείας είχε ομόφωνα εγκρίνει ψήφισμα στήριξης των ελαιοπαραγωγών διεκδικώντας την άμεση αποζημίωσή τους. ΄΄Έχουμε προγραμματισμένο ραντεβού για τις 10 Ιανουαρίου στο υπουργείο. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και ελπίζουμε ο υπουργός να μας γνωστοποιήσει κάποια μέριμνα για τους ελαιοπαραγωγούς, διαφορετικά σαν περιοχή θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr