background img
banner
banner

Τοποθέτηση ψυχολόγων στα δημοτικά σχολεία του Αιγίου

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ 

Άμεση πρόσληψη ψυχολόγων για ένα σύνολο ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, όρισε η ΦΕΚ στο νέο της πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει σαφώς και τον δήμο Αιγιαλείας με τα εξής δημοτικά σχολεία: 10ο ΑΙΓΙΟΥ, 2ο ΑΙΓΙΟΥ, 3ο ΑΙΓΙΟΥ, 5ο ΑΙΓΙΟΥ, 9ο ΑΙΓΙΟΥ.

Η υπουργική απόφαση αφορά συγκεκριμένα την τοποθέτηση ψυχολόγων κλάδου ΠΕ23 σε σχολικές μονάδες Γενικής Εκπαίδευσης (λειτουργικά 10/θέσια και άνω Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία). Τα κριτήρια επιλογής των δημοτικών σχολείων, που δικαιούνται την τοποθέτηση ψυχολόγων, εξαρτώνται από την απόσταση μεταξύ των σχολείων της ομάδας σε συνάρτηση με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την εξαίρεση σχολικών μονάδων που έχουν ενταχθεί σε λειτουργούσες ΕΔΕΑΥ και την λειτουργία τους αποκλειστικά ως 10/θέσιες και άνω κατά το σχολικό έτος 2018-19.

Γενικότερα, στον νομό Αχαΐας θα συγκροτηθούν 8 ομάδες ανά πέντε δημοτικά σχολεία, με το Αίγιο να ανήκει στην Α’ ομάδα. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είχε εξαγγελθεί το Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους και είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή. Οι αρμοδιότητες των ψυχολόγων συνοψίζονται σε ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, ενημερωτικών και άλλων.

Αναμένεται η πρόσληψη ψυχολόγων

Όπως προαναφέρθηκε, η πρόσληψη ψυχολόγων στην Αιγιαλεία θα οριστεί για την ομάδα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που περιλαμβάνουν τα 2ο, 3ο, 5ο, 9ο, 10ο Δημοτικά Σχολεία Αιγίου και ο αριθμός ψυχολόγων που αναμένεται να διοριστεί θα είναι οπωσδήποτε ένας. Σύμφωνα με την Αθηνά Σκανδάμη, τη πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγιάλειας και Προϊσταμένη του 4ου Νηπιαγωγείου Αιγίου, ένας ψυχολόγος είναι αρκετός για την κάλυψη της ομάδας των 5 σχολείων αλλά η ύπαρξη και δεύτερου θα είναι ένα θετικό στοιχείο. Να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά 10θέσια και πάνω δημοτικά σχολεία, τα οποία δεν έχουν τμήμα ένταξης.
Στην Αιγιάλεια υπάρχουν συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία δεν είναι 10θέσια, αλλά επειδή είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα της ΕΔΕΑΥ διαθέτουν δικούς τους ψυχολόγους. Αναλυτικά μέχρι στιγμής στο Αίγιο υπάρχουν 3 ψυχολόγοι: ένας στο Ειδικό Δημοτικό Αιγίου, ένας στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αιγίου, ένας στο πρόγραμμα της ΕΔΕΑΥ.
Ο ψυχολόγος της ΕΔΕΑΥ διενεργεί στο 7ο Δημοτικό Αιγίου, στο 4ο Νηπιαγωγείου Αιγίου και το Δημοτικό Αβύθου, ενώ ο ψυχολόγος του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αιγίου επισκέπτεται μία μέρα το Ειδικό Δημοτικό. Συνολικά για τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας, που δεν είναι ενταγμένα σε ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης, η πρόσληψη προσωπικού περιλαμβάνει τους 4.500 ψυχολόγους.

Αναγκαία η νέα ρύθμιση

Αυτή η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης κρίνεται περισσότερο από αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που σέβονται και ενδιαφέρονται για τους μαθητές τους. Τα παιδιά είναι σημαντικό να λαμβάνουν υποστήριξη για κάθε είδους ζητήματα, είτε αυτά αφορούν τον ψυχολογικό τομέα ή κάποια ειδική ανάγκη.

Επίσης, ο ρόλος του ψυχολόγου είναι καθοριστικός από την στιγμή που οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν την κατάρτιση να λύσουν όλα τα προβλήματα τους. Όπως τονίζει στο Protionline.gr  η κ. Αθηνά Σκανδάμη, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγιάλειας, ’’Θεωρώ ότι όλο και περισσότερα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα μόνοι τους, ούτε να τα λύσουν επιτυχώς. Αυτό είναι ταυτόχρονα πολύ καλό και για τους γονείς. Η στελέχωση των σχολείων με ψυχολόγους ήταν κάτι που και ο Σύλλογος εκπαιδευτικών το είχε ζητήσει από την Ομοσπονδία και το Υπουργείο, μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης.’’

Τέλος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, κ. Κώστα Παπακωνσταντίνου, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ωφελήσει την παραμονή των ατόμων που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη στα δημοτικά σχολεία. Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά ‘’Από την στιγμή που υπάρχουν τμήματα ένταξης στα δημοτικά σχολεία και γενικότερα εφόσον η σύγχρονη πολιτική υποστηρίζει τέτοια προγράμματα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παραμένουν στα δημοτικά σχολεία και να μην είναι στα ειδικά σχολεία. Είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις, γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση στον χειρισμό προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.’’


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr