background img
banner
banner

Δεν την καλύπτει η απόφαση της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας, θέλει και δικαστική

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ – ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Τον κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης του ΧΥΤΑ Αιγείρας επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας που αντιδρούν στη λειτουργία του, κάνοντας γνωστό ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μεγάλη κατολίσθηση στον Χώρο. Τα μέλη της Επιτροπής επιμένουν στην σημερινή εκδίκαση της Προσωρινής Διαταγής για τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ μέχρι να τελεσφορήσει η αίτηση του δήμου για νέα αδειοδότηση.

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα κάνει γνωστή την κατάθεση των ασφαλιστικών κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας την περασμένη Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, τονίζοντας πως ο δήμος ενημερώθηκε την Πέμπτη και πως μία ημέρα μετά συνεδρίασε εκτάκτως η 4η Διαχειριστική Ενότητα Αχαΐας του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας από τη Δευτέρα (14/1), μέχρι να διερευνηθούν οι λόγοι μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και επανέλθουν οι μετρήσεις των γεωτρήσεων σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η κατολίσθηση στον ΧΥΤΑ

Σε ό,τι αφορά την κατολίσθηση, επισημαίνει: ΄΄Το Σάββατο 12/1 έγινε μια μεγάλη κατολίσθηση στον χώρο του ΧΥΤΑ, σε σημείο που εκτελούντο εργασίες για την επέκταση του κυττάρου. Μετά την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών υδάτων από τη διαφυγή τεράστιων ποσοτήτων δηλητηριασμένων υγρών από το ΧΥΤΑ, τον υπερκορεσμό του κυττάρου, τη μη λειτουργία του βιοαερίου, του βιολογικού καθαρισμού κ.λπ. προστίθεται και ο κίνδυνος της άμεσης κατάρρευσής του. Το γεγονός επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος και οι μόνες παρεμβάσεις που επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν είναι προς την κατεύθυνση περιορισμού της ρύπανσης που επιφέρει. Η αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ που αποφάσισε η 4η διαχειριστική ενότητα για να εκτελέσει εργασίες περιορισμού της ρύπανσης, είναι μια μεγάλη νίκη του πολύμηνου και πολύπλευρου αγώνα μας. Σε καμία περίπτωση δεν μετριάζει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για την εγκληματική μόλυνση που έχει επιφέρει σε όλη την περιοχή΄΄.

Την Τετάρτη (16/1) λαϊκή συνέλευση των κατοίκων

Γνωστοποιεί ακόμη πως επιμένει στην κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων και την άμεση εκδίκασή τους, αφού θεωρεί ότι η απόφαση της 4ης διαχειριστικής ενότητας, δεν την καλύπτει, διεκδικώντας αντίστοιχη δικαστική απόφαση. Όπως τονίζει, ΄΄η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θα πρέπει να ελέγξει τον τρόπο διενέργειας των απαιτούμενων νέων γεωτρήσεων, ώστε να αποφευχθεί η μόνωσή τους με μπετονίτη όπως ο δήμαρχος έχει αναφέρει, καθιστώντας έτσι αδύνατο τον έλεγχο της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα΄΄. Καλεί τέλος τους πολίτες να είναι παρόντες στις 11 το πρωί της Τρίτης (15/1), στην δικαστική αίθουσα και γνωστοποιεί την πραγματοποίηση λαϊκής συνέλευσης την Τετάρτη, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας, με θέμα τις νέες εξελίξεις και τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για το οριστικό κλείσιμο του καρκινογόνου ΧΥΤΑ, δηλώνοντας αποφασισμένοι σε κάθε περίπτωση να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία του.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr