background img
banner
banner

Ζητά απόδοση ευθυνών η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων ενάντια στον ΧΥΤΑ

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Δ.Ε.

 

Το γεγονός ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και της μείωσης των αστικών στερεών αποβλήτων καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας κατά του ΧΥΤΑ Αιγείρας, με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Καπετάνιο, καθώς και στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς και Ιονίου κ. Παπαθεοδώρου και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η Επιτροπή ενημερώνει για την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας μέχρι να εκδοθεί νέα ΑΕΠΟ, την απόφαση της 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας από τη Δευτέρα 14/1, την εκδίκαση της αίτησης προσωρινής διαταγής και την απόφαση προσωρινής διαταγής , για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, την κατολίσθηση που έγινε στις 12 Ιανουαρίου, το ότι από την στιγμή που έκλεισε ο ΧΥΤΑ δεν εκτελούνται οι εργασίες αποτροπής μόλυνσης με αποτέλεσμα την έκλυση ποσοτήτων μολυσμένων ουσιών στο περιβάλλον και το γεγονός ότι από την ημέρα που έκλεισε ο ΧΥΤΑ Αιγείρας η αποκομιδή των σκουπιδιών στο Δήμο Αιγιάλειας δεν γίνεται με κανονικούς ρυθμούς.

 

Γεωτρήσεις με χρήση μπετονίτη

΄΄Οι παραπάνω διαπιστώσεις μας βάζουν σε σκέψεις ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν γίνεται κανονικά ενόψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων στις 12 /2/2019. Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε για την προσοχή σας στο θέμα αυτό,  το οποίο κατά μία έννοια λειτουργεί σαν προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης΄΄, αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής, τονίζοντας πως ΄΄προκαλούν εντύπωση οι δηλώσεις του Δημάρχου Αιγιάλειας και οι ενημερώσεις σε τοπικά στελέχη όπου υποστηρίζει ότι στις επόμενες γεωτρήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα γίνει χρήση μπετονίτη, κάτι που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη στεγανοποίηση της γεώτρησης και την απομόνωση των μολυσμένων υδροφόρων στρωμάτων. Με αυτό τον τρόπο σκέπτονται να κατορθώσουν να πάρουν καθαρά δείγματα από βαθύτερα στρώματα του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτό στην ουσία αποσκοπεί στην παραπλάνηση των ελεγκτικών αρχών. Καθιστούμε υπεύθυνη την αποκεντρωμένη διεύθυνση καθώς και την περιφέρεια για την παρακολούθηση του τρόπου πραγματοποίησης των γεωτρήσεων΄΄.

Καταλήγοντας, ζητά απόδοση ευθυνών σημειώνοντας τα εξής: ΄΄Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι παρόλο που στη σχετική απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Φ.Ε.Κ. Τεύχος Β’ 1174/02.04.2018) αναφέρεται ρητά ότι «… 4. Ο Δήμος Αιγιαλείας οφείλει, β. Να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως πρόγραμμα χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης συνεργασίας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), με σκοπό να επιτευχθούν τάχιστα οι στόχοι του προγράμματος ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας. γ. Συνδυαστικά με την ανακύκλωση, να μεριμνήσει για τρόπους προσωρινής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, με κατάλληλη αδειοδότηση και όρους περιβαλλοντικής προστασίας και με δοκιμασμένη μεθοδολογία που να οδηγεί σε σημαντική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση.» Και επίσης : «9. Σε περίπτωση παράλειψης εφαρμογής της παρούσας απόφασης, καταλογίζονται ποινικές, αστικές ή διοικητικές ευθύνες στον υπεύθυνο για την μη εφαρμογή της φορέα, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.» μέχρι σήμερα – 10 μήνες μετά – δεν έχει γίνει τίποτα στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και της μείωσης των αστικών στερεών αποβλήτων΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr