background img
banner
banner

550 δέντρα φύτεψε ο Φιλοδασικός Σύλλογος Πτέρης

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ  ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ – ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Μία αφιλοκερδής δράση που στοχεύει στην αναζωογόνηση των δασικών εκτάσεων στην Πτέρη Αιγίου, οι οποίες έχουν πληγεί από την πυρκαγιά του 2007, πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο Φιλοδασικός Σύλλογος Πτέρης. Από το 2007 και έκτοτε ο Σύλλογος συντονίζει εθελοντική αναδάσωση, καλώντας το κοινό να δηλώσει το παρόν και να συνδράμει στην συλλογική προσπάθεια. Τα φετινά αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού κατάφερε να φυτευτεί ένας αξιοσημείωτος αριθμός δέντρων, την ίδια ώρα που ο αριθμός των εθελοντών ήταν δυσανάλογος.

30.000 δέντρα από το 2007

Για την ακρίβεια τα δέντρα που φυτεύτηκαν κυμαίνονται στα 550 και ανήκουν στο είδος της Κεφαλληνιακής Ελάτης. Η εθελοντική αναδάσωση ήταν εφικτή χάρη στην προσφορά δέντρων από το Φυτώρειο του Δασαρχείο της Βυτίνας, μία σημαντική κίνηση που επέτρεψε φέτος την υλοποίηση των σχεδίων του Συλλόγου. Πέρυσι η αναδάσωση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί, καθώς δεν βρέθηκε χορηγία. Στόχος του Συλλόγου είναι οι ετήσιες δραστηριότητες, αλλά όταν δεν παρέχονται προσφορές κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Πέρα από τις χορηγίες, βέβαια, ο Φιλοδασικός φυτεύει και ο ίδιος δέντρα, κυρίως οπωροφόρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη χορηγία ύψους 500.000 ευρώ έγινε από την εταιρία Procter & Gamble, η οποία προσέφερε φυτώριο για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων το 2007. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί από πάνω από 30.000 δέντρα.

Φέτος φυτέψαμε 550 δέντρα και συγκεκριμένα από το είδος της Κεφαλληνιακής Ελάτης, τα οποία μας προσέφερε το Φυτώριο του Δασαρχείου της Βυτίνας. Ο Σύλλογός μας θέλει να ευχαριστήσει αυτήν την ευγενική προσφορά και ελπίζει σε περισσότερες συνεργασίες τις ερχόμενες χρονιές”, ανέφερε χαρακτηριστικά στo Protionline.gr ο Βασίλης Κωστάρας, Πρόεδρος του Φιλοδασικού Συλλόγου Πτέρης.

Λιγότεροι εθελοντές κάθε χρόνο

Παρόλο που ο αριθμός φυτεμένων δέντρων αυξάνεται, η συμμετοχή των εθελοντών μειώνεται ανά τα χρόνια. Φέτος, για παράδειγμα, το σύνολο των εθελοντών αποτελούσαν 25 άτομα, σε σχέση με τις πρώτες χρονιές των δράσεων. ‘’ Οι εθελοντές ήταν λιγότεροι από τις άλλες χρονιές. Να πούμε ότι η ενημέρωση έγινε τηλεφωνικώς με προσκλήσεις σε κατοίκους και αγρότες τις περιοχής, με τους οποίους ο Σύλλογος έχει αναπτύξει ένα δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασιών’’, τόνισε στo Protionline.gr  ο κ. Κωστάρας.

“Όμως, το ζήτημα των λιγοστών εθελοντών δεν φαντάζει τόσο δυσοίωνο, όσο η παράνομη υλοτομία, η οποία δεν υπολογίζει τον κόπο των εθελοντών και την προσπάθειά τους για αναδάσωση του κατεστραμμένου δάσους. ‘’Ο Σύλλογος προσπαθεί να φυτέψει δέντρα και κάποιοι κακοήθεις τα κόβουν’’, καταλήγει ο κ. Κωστάρας.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr