background img
banner
banner

Αυξάνονται οι ενδεείς πολίτες, αναγκαία περισσότερη μέριμνα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 300 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 

Ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας σε ενδεείς οικογένειες από πλευράς δήμου αλλά και από τον κάθε ένα ξεχωριστά, επιβάλλουν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες που έχουν καταστήσει ανθρώπους δίπλα μας, ανήμπορους να επιβιώσουν.

Μία πρόχειρη καταγραφή, φανερώνει τουλάχιστον τριακόσιες περιπτώσεις στην Αιγιάλεια οι οποίες, παρά τα επιδόματα που ενδεχομένως λαμβάνουν, δεν έχουν καν τα προς το ζην.

Είναι γνωστή η δράση της Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου αλλά και το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, ωστόσο, όπως φαίνεται, οι συνθήκες απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση και κυρίως ευαισθητοποίηση όλων των δημοτών. Ήδη, όπως έκανε γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπούρδος, προσφάτως πραγματοποιήθηκε μία άτυπη απογραφή από γιατρούς αλλά και από άλλους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με κόσμο και διαπιστώθηκε πως οι οικογένειες που υποσιτίζονται στην Αιγιάλεια, ξεπερνούν τις 300…

Μπούρδος: Ακριβής καταγραφή των οικογενειών

Όπως μετέφερε στο Protionline.gr ο κ. Μπούρδος, ΄΄η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για μεγάλο αριθμό συντοπιτών μας και οφείλουμε όλοι να ευαισθητοποιηθούμε. Τόσες και τόσες οικογένειες εν έτει 2019 ζουν χωρίς τα στοιχειώδη. Δεν έχουν καν ρεύμα. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι μία ακριβής καταγραφή των οικογενειών αυτών μέσα από τα σχολεία καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά και μπορούν να σχηματίσουν γνώμη για το τι γίνεται μέσα σε μία οικογένεια. Μπορούν επίσης να βγάλουν συμπέρασμα και για τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε οικογένεια. Για παράδειγμα, είναι πολλά τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και στην περιοχή μας. Άρα όλοι μας βλέποντας ότι ο γείτονας ή ο διπλανός μας έχει πρόβλημα, οφείλουμε διακριτικά να ασχοληθούμε για να βοηθήσουμε΄΄.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Μπούρδος προέτρεψε τον δήμο να έρθει σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό Πάτρας και με σκοπό την ενεργοποίηση παραρτήματος στο Αίγιο, αλλά και γιατί ο Ερυθρός Σταυρός έχει την δικαιοδοσία να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια για την διαπίστωση ενδοοικογενειακής βίας παρέμβαση που δεν μπορεί να κάνει η Κοινωνική Πρόνοια.

Οικονομικό βοήθημα σε επτά ενδεείς πολίτες

Εν των μεταξύ, έκτακτο βοήθημα σε εξαιρετικά οικονομικά αδύναμους πολίτες, ενέκρινε στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, προχωρώντας σε εξειδίκευση της σχετικής πίστωσης. Πρόκειται για επτά περιπτώσεις πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, τα στοιχεία των οποίων εξετάστηκαν από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου.

Όπως εξήγησε στο Protionline.gr  ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄ο νόμος προβλέπει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης, επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, είδη διαβίωσης ή περίθαλψης καθώς και χρηματικά βοηθήματα, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Λόγω του ότι η εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό για καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες είναι γενική, προχωρήσαμε σε εξειδίκευση της πίστωσης΄΄.

Τα ποσά φτάνουν και τα 1.000 ευρώ και εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση των αιτούντων, τα στοιχεία των οποίων εξετάστηκαν από την Κοινωνική Υπηρεσία. ΄΄Οι εν λόγω συμπολίτες, ζήτησαν από τον δήμο οικονομική ενίσχυση καθώς έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της ανεργίας που βιώνουν και προβλημάτων υγείας κάποιων εξ αυτών. Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα και περιέρχονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Ο δήμος, με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες, δεν μπορεί να τους λύσει το πρόβλημα. Τους στηρίζει όμως στο μέτρο του εφικτού΄΄, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Μπομποτσιάρη : Να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο  οι επαγγελματίες

Την ανάγκη να δραστηριοποιηθούν και οι επαγγελματίες ώστε να ενισχύουν σε καθημερινή βάση της οικογένειες που έχουν ανάγκη, επισήμανε στο Protionline.gr  το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου Ελισσάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη. Δραστηριοποιούμενη η ίδια στον τομέα των τροφίμων, παρατηρεί πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι επαγγελματίες του χώρου, είναι να διαθέτουν σε οικονομικά ασθενείς οικογένειες, τα τρόφιμα που τους περισσεύουν.  ΄΄Από τότε που ξεκίνησε η κρίση και όσο περνούν τα χρόνια, οι ανάγκες αυξάνονται και αυτό το βλέπουμε καθημερινά όσοι ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο. Η αγοραστική δυνατότητα συνεχώς μειώνεται και υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται και το ψωμί της ημέρας. Είναι γεγονός ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση στην περιοχή, όμως εκτιμώ ότι θα έπρεπε να γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Την στιγμή που κάποιοι πεινούν δεν μπορεί κάποιοι άλλοι να πετούν τρόφιμα. Έχουμε ευθύνη και χρέος απέναντι στους συνανθρώπους μας να προσφέρουμε ό,τι μ πορούμε΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που όχι μόνο προσφέρουν τρόφιμα που περισσεύουν αλλά έχουν καταγεγραμμένες οικογένειες που έχουν ανάγκη και τους τα πηγαίνουν καθημερινά στα σπίτια τους. Η μέριμνα για τον διπλανό και η αλληλεγγύη είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο στις μέρες μας…

Με επιτυχία το πρόγραμμα ΚΕΑ – ΤΕΒΑ

Επίσης, ο δήμος συνεχίζει με επιτυχία την διαχείριση του προγράμματος ΚΕΑ-ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους) και μόνο την περασμένη Πέμπτη μοιράστηκαν μεγάλες ποσότητες φέτας και ελαιολάδου σε 150 επωφελούμενους. Η διανομή πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Λιμενικού Ταμείου στην παραλία Αιγίου, μέσω της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας. Σημαντική σε αυτό το έργο είναι η συμβολή των υπαλλήλων της Κοινωνικής Πρόνοιας και του Κέντρου Κοινότητας που εκτός όλων των άλλων, επωμίζονται και το μεγάλο βάρος του ΚΕΑ-ΤΕΒΑ, ανταποκρινόμενοι με τον καλύτερο τρόπο.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr