background img
banner
banner

Δεν παραιτείται ο Μητροπολίτης

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ- ΜΕ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ… ΤΑΡΑΣΣΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ

Όχι μόνο δεν παραιτείται ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, αλλά παραμένει στην… πρώτη γραμμή υπερασπιζόμενος τα της Ορθόδοξης πίστης και «συνεπής με την συνείδησή του και την αποστολή του στον Θεό», όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου. Ο τοπικός Ποιμενάρχης παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Πλανάσθε κ. Τσίπρα, Πρωθυπουργέ της Ελλάδος! Η Πολιτεία οφείλει στην Εκκλησία και όχι η Εκκλησία στην Πολιτεία!», που με αφορμή τον «διωγμό» – όπως ο ίδιος ανέφερε- των κληρικών, δίνει και μία απάντηση σε όσα επικαλέστηκε για την αθεΐα του, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στους δημοσιογράφους στο Επισκοπείο, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην απόφασή του να μην υποβάλει τελικώς την παραίτησή του από 1η Φεβρουαρίου, παρότι ήταν έτοιμη, κάτι που απέδωσε στην παρουσία των κληρικών μία ημέρα πριν. ΄΄Ήρθαν εδώ εβδομήντα ιερείς, να μην τους κάνω το χατίρι; Επιθυμούσα να έχω περισσότερο χρόνο για προσευχή, να αφήσω τις τιμές και τις δόξες, να πάω στην Εκκλησία σαν χριστιανός να εκκλησιαστώ, να πάω σε ένα εξωκκλήσι να εξομολογήσω, να κάνω έργο ιεραποστολικό, ώστε να σταματήσω να ασκώ διοίκηση. Όμως οφείλω να σταθώ στο πλευρό των κληρικών αυτών τις ώρες΄΄, είπε ο Μητροπολίτης.

΄΄Θα μείνω να αγωνιστώ΄΄

Παράλληλα, πρόσθεσε: ΄΄Προσπαθούν να επιβάλουν ένα πανθρησκειακό καθεστώς, ένα ουδετερόθρησκο κράτος, ενώ ταυτόχρονα βάλλουν τους κληρικούς με το θέμα της μισθοδοσίας. Το ζήτημα αυτό το θεωρώ διωγμό της Εκκλησίας και γι’ αυτό τότε, όταν το ίδιο βράδυ άκουσα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κάθισα και έγραψα μερικά πράγματα κι αυτά καταχωρήθηκαν στο βιβλίο. Δηλαδή ο πρωθυπουργός συνδέει την μισθοδοσία του κλήρου με περιουσιακά στοιχεία και ανταλλάγματα. Η προσφορά της Εκκλησίας είναι ανεκτίμητη, διότι αν δεν υπήρξε Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε Ελλάδα. Θυμηθείτε τα 400 χρόνια σκλαβιάς. Αν δεν υπήρχαν οι παππάδες, οι μοναχοί, το Κρυφό Σχολειό, δεν θα υπήρχε ούτε γλώσσα ούτε εθνική συνείδηση. Οι κληρικοί έχουν χύσει αίμα, αυτό το αίμα δεν πληρώνεται με τίποτα… Ο διωγμός αυτός με πονάει πάρα πολύ. Αυτός είναι και ο λόγος που εκάμφθην από την παρουσία των ιερέων. Είχα ετοιμάσει την παραίτησή μου από την 1η Φεβρουαρίου όταν ήρθαν εν σώματι και μου είπαν «μην μας αφήσετε», με έκαμψε αυτό και λέω θα μείνω να αγωνιστώ΄΄.

Η απόφαση, κατά την Ιερά παράκληση υπέρ μισούντων και αδικούντων

Μία ημέρα πριν, ο Μητροπολίτης τέλεσε Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο υπέρ μισούντων και αδικούντων στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής, πλαισιωθείς από ιερείς τής Ιεράς Μητροπόλεως.  Στην Ακολουθία παρέστησαν δεκάδες ευσεβών χριστιανών από το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή, που προσήλθαν στο Ιερό Προσκύνημα για να προσευχηθούν στην Παναγία, ζητώντας Της να φωτίσει τον σεπτό Ποιμενάρχη σχετικά με την παραίτηση από τα ποιμαντικά του καθήκοντα που ο ίδιος έχει ανακοινώσει αλλά έχει αναβάλλει προσωρινά.

Λίγο πριν την Απόλυση, ο Μητροπολίτης, σημείωσε τα εξής: ΄΄Έχω συνηθίσει στην ταπεινή μου ζωή, όταν έχω σοβαρά προβλήματα, να τα κάνω ένα… πακετάκι και να τα εναποθέτω στα πόδια τής Παναγίας μας, παρακαλώντας Την να μου δώσει λύσεις. Όταν λοιπόν την περασμένη Παρασκευή οι ιερείς τής Αιγιάλειας με επισκέφθηκαν στο Επισκοπείο και μου ζήτησαν να αναβάλλω την παραίτησή μου, πρότεινα να έρθουμε στην πολιούχο μας, Παναγία Τρυπητή, και να προσευχηθούμε για να μας δώσει την λύση. Απόψε έβαλα αυτό το… πακετάκι στα πόδια Της και Της ζήτησα να μου πει τι να κάνω. Η πορεία των πραγμάτων θα δείξει… Όμως, σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ που ήρθατε εδώ προκειμένου να με βοηθήσετε στην προσευχή μου, ούτως ώστε να θέσω την ζωή μου και πάλι ΄΄εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα΄΄. Περιμένω πλέον από την Μητέρα του Κυρίου μας να μου δείξει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσω».

Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μισθοδοσίας των ιερέων

Σε ό,τι αφορά το νέο πόνημα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις τής Ιεράς Μητροπόλεως «Βιβλίο και Εικόνα», όπως ο ίδιος αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα, η πατρική του αγάπη προς τον Εφημεριακό Ιερό Κλήρο τον υποχρέωσε να προβεί στην έκτακτη έκδοση, προκειμένου να υπερασπισθεί τα δικαιώματα της μισθοδοσίας των ιερέων, έπειτα από τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τον περασμένο Νοέμβριο σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Η Ελλάδα οφείλει στην Εκκλησία την ύπαρξη και την υπόστασή της»

Διά του βιβλίου, ο κ. Αμβρόσιος επιχειρεί να δώσει μία αποστομωτική απάντηση σε όσα επικαλέστηκε ο υπερηφανευόμενος για την αθεΐα του Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως τονίζει ο Μητροπολίτης, έχει στρατολογηθεί εκ μέρους ξένων Δυνάμεων και διεθνών οικονομικών παραγόντων προκειμένου να καταστρέψει την Ελλάδα, να αλλοιώσει τον ορθόδοξο χαρακτήρα της και να την καταστήσει εν τέλει μία ουδετερόθρησκη χώρα… ΄΄Ο Πρωθυπουργός έχει κηρύξει σε διωγμό την Ορθοδοξία μας, την Εκκλησία μας, τους Ναούς και τους Κληρικούς μας! Δυστυχώς, όμως, εμείς, οι Ταγοί τής Εκκλησίας δεν το έχουμε αντιληφθεί… Δυστυχώς, ανάμεσα στους κόλπους της Ιεραρχίας υπήρξαν Μητροπολίτες, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη ΄΄Συμφωνία΄΄ ή και ΄΄Προ-Συμφωνία΄΄ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού ως γεγονός υψίστης πολιτικής σπουδαιότητας και σημασίας… Εμείς, λοιπόν, υψώνοντας την ισχνή φωνή μας, αποφασίσαμε να πούμε προς τον κ. Πρωθυπουργό, ευθέως και μεγαλοφώνως, την ταπεινή μας γνώμη, ότι δηλ. η Ελλάδα οφείλει στην Εκκλησία την ύπαρξη και την υπόστασή της! Αντιθέτως, η Εκκλησία ουδέν οφείλει στην Πολιτεία, όπως ισχυρίζονται οι εχθροί της Πίστεως και της Πατρίδος!», σημειώνει ο κ. Αμβρόσιος.

Στη συνέχεια, επικαλούμενος ακαταμάχητα επιχειρήματα με τα οποία αποδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά της Εκκλησίας προς το Έθνος, όπου χρειάστηκαν ποταμοί αίματος Κληρικών και Μοναχών για να ποτίσουν το δένδρο της ελευθερίας (Τουρκοκρατία, Επανάσταση 1821, Γερμανική Κατοχή, Συμμοριτοπόλεμος κλπ), υπογραμμίζει πως η Πολιτεία, όσα χρήματα και εάν καταβάλλει στην Εκκλησία, δεν μπορεί να ξεχρεώσει το χρέος της προς την Τροφό του Γένους.

Νέο κάλεσμα για… ξεσηκωμό

Κλείνοντας και αφού σημειώνει πως οι παράγοντες του πολιτικού σχήματος «Πρώτη φορά Αριστερά» είναι οι υπεύθυνοι και πρωτεργάτες αυτού του συντελεσθέντος εγκλήματος καθώς καταστρέφουν την Ελλάδα και πολεμούν την Ορθοδοξία απολαμβάνοντας τιμές και διακρίσεις από τους εκκλησιαστικούς ηγήτορες, προβαίνει στην εξής διαπίστωση: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος τελεί πλέον υπό διωγμόν! Ο Χριστός μας διώκεται! Με βήμα σημειωτόν η Ορθόδοξος Χριστιανική Ελλάδα μας απομακρύνεται από την αγκαλιά τού Σωτήρος Χριστού! Ο Ιερός Εφημεριακός Κλήρος οδηγείται εις το εκτελεστικό απόσπασμα! Οι υπέρμαχοι της αρετής, της αγιότητος και της ελευθερίας ρίχνονται στον Καιάδα! Αίσχος, κύριε Πρωθυπουργέ! Έλληνες Κληρικοί, ξεσηκωθείτε! Πάρτε τα λάβαρα της αντιστάσεως στα χέρια σας!».

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μάλιστα, τόνισε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να δηλώσει αν είναι πιστός ή άθεος. ΄΄Ενώ κάνει τον άθεο, πολεμάει την Εκκλησία, πηγαίνει στην Χάλκη, ανάβει κερί, εκκλησιάζεται. Τι υποκρισίες είναι αυτές, ας ξεκαθαρίσει τι θέλει. Εάν πιστεύει, ας γίνει καλός χριστιανός, να ενταχθεί στην Εκκλησία, να βαφτίσει τα παιδιά του κ.λπ. Δεν μπορεί από την μία να κάνει τον άθεο κι από την άλλη να πηγαίνει π.χ. στα Θεοφάνεια. Αν είναι άθεος, να το ξέρουμε. Να πολεμήσουμε έναν άθεο. Αλλά έναν χριστιανό βαπτισμένο που κάνει τον άθεο, δεν μπορώ να τον δεχθώ. Και θα ήθελα να παρακαλέσω την Ιεραρχία της Εκκλησίας, επιτέλους κάποια στιγμή να ενεργοποιηθεί, να δει ότι χάνεται το σύμπαν΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανάρπαστα τα βιβλία, δεκάδες μηνύματα καθημερινά στον Μητροπολίτη

Το βιβλίο θα διανέμεται δωρεάν α) από το βιβλιοπωλείο τής Ιεράς Μητροπόλεως «Βιβλίο και Εικόνα» (Ερμού 21, Αίγιο, τηλ. 26910 – 29333) και β) από τα γραφεία τής Ιεράς Μητροπόλεώς (Ρωμανιώλη 43, Αίγιο, 26910 – 21776), ενώ για ηλεκτρονική παραγγελία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν το σχετικό αίτημά τους στο email: [email protected]

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το πώς δέχεται ο κόσμος τα βιβλία του, ο Μητροπολίτης έκανε γνωστό πως το προηγούμενο βιβλίο εξαντλήθηκε σε είκοσι μέρες, τυπώθηκαν άλλα χίλια αντίτυπα τα οποία επίσης εξαντλήθηκαν! Έκανε δε γνωστό πως έχει λάβει μηνύματα από όλο τον κόσμο Αμερική, Αυστραλία κ.ά. ΄΄Ο κόσμος παρακολουθεί και αγωνιά. Κάθε μέρα με βομβαρδίζουν με email, να μην κάνω πίσω, να μην στενοχωριέμαι, ότι είναι παράσημο η καταδίκη μου. Δεν το κάνω όμως για να δημιουργήσω ντόρο, δεν με ενδιαφέρει αν όλη η Ελλάδα γυρίσει να με σταυρώσει, να με λιθοβολήσει. Εγώ ένα θέλω, να είμαι συνεπής με την συνείδησή μου και την αποστολή μου στον Θεό. Δεν επιζητώ το εύγε των ανθρώπων, ούτε το κάνω για να προκαλέσω΄΄, επισήμανε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr