background img
banner
banner

Ένταξη της ανάπλασης του Ι.Π. Παναγίας Τρυπητής στο πρόγραμμα INTERREG!

ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 1,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Νέα στρατηγικά έργα που αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις σε υποδομές στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία. Μεταξύ αυτών και η πολυαναμενόμενη αποκατάσταση του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.

Οι εμπεριστατωμένες προτάσεις που κατατέθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας και η ολοκληρωμένη προετοιμασία που ακολούθησε εξασφάλισαν την τελική έγκριση κατά τη συνεδρίαση της 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG που φιλοξενήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη 26-27 Φεβρουαρίου, στα Ιωάννινα.

«Πρόκειται για στοχευμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ που συνδέονται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας. Εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από το INTERREG Ελλάδα – Ιταλία και σύντομα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Σχεδιάσαμε παρεμβάσεις που συνδέονται με την ιστορία μας, όπως η Αποκατάσταση Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής και το Καλέντζι, το ιστορικό χωριό της Αχαΐας με την καταγωγή ελλήνων πολιτικών. Απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες μας, όπως οι τουριστικές υποδομές στη λίμνη Πηνειού, που λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης δεν είχαν ολοκληρωθεί. Λειτουργούν αναπτυξιακά για το μέλλον, όπως το Τουριστικό Καταφύγιο στην περιοχή Γρίμποβο Ναυπακτίας. Αυτό που θα συμβάλλει καθοριστικά όμως στο μέλλον και αφορά τη νέα γενιά είναι οι Θερμοκοιτίδες Επιχειρηματικότητας με έμφαση στη δημιουργική βιομηχανία. Οι νέοι μας, που επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, αποκτούν στέγη», κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.

Τι προβλέπεται για την Παναγία Τρυπητή

Ε ό,τι αφορά το έργο της Παναγίας Τρυπητής, προβλέπεται αποκατάσταση του Ιερού Ναού με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Όπως τονίζεται από την Περιφέρεια, πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα προσκυνήματα της Ελλάδας, τον μεγαλοπρεπή ναό της Ζωοδόχου Πηγής, ένα εμβληματικό μνημείο που είναι γνωστό ως Παναγία Τρυπητή, η ίδρυση του οποίου ανάγεται στα μέσα του 16ου αιώνα και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής και όχι μόνο. Για το έργο η Π.Δ.Ε. είναι σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας – Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων όπου υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες. Με την παρέμβαση αυτή το μνημείο αποκτά μεγαλύτερη λειτουργικότητα και επιπλέον προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.

Από την Αιγιάλεια, στο INTERREG Ελλάδα – Ιταλία εντάχθηκε και η επέκταση έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Αρχές Μαΐου οι συμβάσεις

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που τέθηκε στην 6η Επιτροπή Παρακολούθησης του INTERREG Ελλάδα – Ιταλία, στις αρχές Μαΐου προβλέπεται να γίνει η συμβασιοποίηση των έργων. Στην Επιτροπή Παρακολούθησης που συνεδρίασε στα Ιωάννινα, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησαν ο Αιγιώτης εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος βοηθός Περιφερειάρχη σε Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μπούνιας και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Σπύρος Παπασπύρου.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr