background img
banner
banner

“Η αγάπη τού κόσμου με γεμίζει και μου δίνει ενέργεια”

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΕΤΟΣ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ακολουθεί μια μοναχική πορεία στο τραγούδι ως ένας “μοντέρνος τροβαδούρος”, όπως τον αποκαλούν κάποιοι φίλοι του ή “ο άνθρωπος ορχήστρα”, χαρακτηρισμό που του προσδίδουν οι περισσότεροι… Ο Γιάννης Καραμάνος συμπληρώνει φέτος 35 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι ξεκινώντας από νεαρή ηλικία με την “Αιγιώτικη Κομπανία” και ακολουθώντας στη συνέχεια τη δική του πορεία στον χώρο. Το 1987 άρχισε η συνεργασία του με τον σπουδαίο Γιάννη Σπανό που κράτησε αρκετά χρόνια ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και με άλλους συνθέτες και σπουδαίους μουσικούς. Για πολλά χρόνια εργάζεται στην Αθήνα, σε μόνιμο και αγαπημένο χώρο, αλλά κατά διαστήματα επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του και μας “μαγεύει” με την υπέροχη φωνή του σε συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στην Αιγιάλεια.

Ο Γιάννης Καραμάνος γεννήθηκε στο Αίγιο όπου και τελείωσε την στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο τής Αθήνας αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου.

Υπήρξε μέλος της Χορωδίας Αιγίου. “Tα πρώτα μουσικά μαθήματα τα πήρα από τον εξαίρετο καθηγητή μου Γιώργο Μπακόπουλο” μας λέει. Από μικρή ηλικία άρχισε να μαθαίνει κιθάρα από μόνος του και στην Αθήνα σπούδασε θεωρητικά και κλασσική κιθάρα, για λίγο όμως καιρό, ενώ έκανε και ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής.

Απο την Πανγυμνασιακή 2018 στα Ψηλαλώνια

Πως προέκυψε η μουσική στη ζωή σου; Από την οικογένεια ή από κάπου αλλού;

H μουσική ήταν κάτι που υπήρχε διάχυτο μέσα στο σπίτι μας. Ο πατέρας μου, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, ήταν παράλληλα άριστος μουσικός, γνώστης τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Βυζαντινής μουσικής. Έπαιζε καταπληκτικό μαντολίνο και οι βραδιές που εκείνος έπαιζε και εμείς τραγουδούσαμε μου έχουν μείνει αξέχαστες. Ήταν, για σχεδόν 50 χρόνια δεξιός ψάλτης στην Αγία Τριάδα, στο Αίγιο. Στα ίχνη του βάδισε και ο μικρός αδερφός μου, Χρήστος και τώρα ακολουθούν και τα παιδιά του.

Η επαγγελματική σου καριέρα πότε ξεκίνησε; Και ποιους ερμηνευτές και δημιουργούς θαύμαζες;

Το 1984 με την Αιγιώτικη κομπανία. Το 1987 άρχισε η συνεργασία μου με τον Γιάννη Σπανό που κράτησε αρκετά χρόνια ενώ έχω κατά καιρούς συνεργαστεί για μικρά διαστήματα και με άλλους συνθέτες όπως και με σπουδαίους μουσικούς. Αγαπημένοι μου τραγουδιστές στα παιδικά μου χρόνια ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξιου… Αγαπημένοι συνθέτες ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Λοίζος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Απόστολος Καλδάρας…

Στα Βαλιμήτικα

Θα πήγαινες ποτέ σε talent show; Ποια είναι η γνώμη σου για τους τραγουδιστές που έχουν “ξεπηδήσει” από εκεί;

Ναι, φυσικά θα πήγαινα. Δεν απορρίπτω τα TALENT SHOWS. Είναι ένας τρόπος για να αναδειχθούν νέα ταλέντα. Και πραγματικά έχουμε δει να μεσουρανούν κάποια άξια παιδιά, που βγήκαν και αναδείχθηκαν από εκεί. Κρύβουν όμως και παγίδες για τα παιδιά που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκπομπές. Και η πιο σημαντική είναι η απότομη ανοδος και δημοσιότητα που λαμβάνουν. Η υπερπροβολή. Η μεγάλη αναγνωρισιμότητα αποτελεί πρόβλημα όταν κάποιος δεν μπορεί να τη διαχειριστει σωστά! Το θέμα δεν είναι να εισχωρήσεις στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά να παραμείνεις και να εδραιωθείς. Να έχει διάρκεια η παρουσία σου για πολλά χρόνια και η άνοδος να γίνεται σταδιακά και με σωστά βήματα. Γιατί ενίοτε, την απότομη άνοδο ακολουθεί η απότομη πτώση και αυτή είναι πολύ οδυνηρή!

Έχει αλλάξει ποιοτικά ο Έλληνας στα ακούσματά του τα τελευταία χρόνια;

Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Εγώ προσωπικά περίμενα η οικονομική κρίση που περνάμε τα τελευταία χρόνια να επηρεάσει και τη μουσική. Κάτι τέτοιο όμως δεν είδα. Ο Έλληνας πάντως αγαπάει όλα τα είδη τής Ελληνικής μουσικής και τα υποστηρίζει. Την ώρα που συγκινείται από μία τρυφερή μελωδία είναι παράλληλα έτοιμος να χορέψει και ένα βαρύ ζεϊμπέκικο!

Με τον Γιάννη Σπανό σε πρόγραμμα

Πόσο δύσκολο είναι στην εποχή μας ένας καλλιτέχνης να σκέφτεται το επόμενό του βήμα στη μουσική, χωρίς ανασφάλεια, αφού τα νυχτερινά στέκια προσπαθούν με δυσκολία να επιβιώσουν;

Πολύ σωστή ερώτηση. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα μουσικά στέκια λόγω της ανάγκης τού κόσμου να ψυχαγωγηθεί, εν τούτοις η υπερπληθώρα νέων καλλιτεχνών που αναζητούν δουλειά, έχει επιφέρει πολλαπλά προβλήματα. Έχουν μειωθεί τα κασέ, οι ημέρες δουλειάς έχουν περιοριστεί το πολύ σε τρεις την εβδομάδα και κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να επιβιώσει μέσα από αυτό το επάγγελμα. Οι περισσότεροι λοιπόν αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά. Και φυσικά κάποιοι έχουν αποχωρήσει εντελώς από τον χώρο γιατί αδυνατούσαν να επιβιώσουν. Και μιλάω ακόμη και για γνωστούς και προβεβλημενους καλλιτέχνες!

Που μπορούμε να σε δούμε αν έρθουμε Αθήνα;

Στην Αθήνα δουλεύω από το 1989 σε “piano bar” στις αρχές και σε “music Restaurant” στη συνέχεια. Τα τελευταία 20 χρόνια εργάζομαι στο “Restaurant Salmatani’s” στην Κηφισιά. Έχω επίσης εργαστεί σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα έως το καλοκαίρι του ‘95.

Έχει ξεσπάσει χρόνια τώρα μια διαμάχη ανάμεσα στο έντεχνο και στο λαϊκό. Τι πιστεύεις εσύ για αυτό;

Προσωπικά δεν δέχομαι τον όρο “Εντεχνο”. Κανένας δεν μπορεί να οικειοποιείται την Τέχνη για λογαριασμό του. Όλοι Τέχνη κάνουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Έχω ακούσει απαράδεκτα τραγούδια από το αποκαλούμενο “Εντεχνο” και με έχουν εντυπωσιάσει τραγούδια από τον χώρο της ΠΟΠ μουσικής και του λαϊκού. Το τραγούδι δεν χωρίζεται σε κατηγορίες. Υπάρχει καλό και κακό τραγούδι. Μπορώ να δεχθώ τον όρο “Μπαλάντα”. Ναι, δίνει ένα στίγμα και το ξεχωρίζει από το λαϊκό. Ο ολοκληρωμένος καλλιτέχνης ερμηνεύει το ίδιο καλά και με την ίδια αγάπη, όλα τα τραγούδια. Οι μεγάλοι συνθέτες έγραφαν με την ίδια ευκολία από μπαλάντες μέχρι λαϊκά κομμάτια! Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα σχετικά με το πώς προβάλλονται ή όχι τα τραγούδια απο τα media (κρατικά – ιδιωτικά ). Αλλά εδώ, μάλλον θα χρειαστώ ολόκληρη την εφημερίδα σας για να εξηγήσω και να αναλύσω πλήρως τι πραγματικά συμβαίνει (γέλια). Να προσθέσω επίσης, ότι μου αρέσει πολύ και το παραδοσιακό τραγούδι και με στεναχωρεί το γεγονός ότι κακοποιείται στα πανηγύρια από τους αποκαλούμενους “Δημοτικούς” καλλιτέχνες. Μόνο στην Ήπειρο υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην παράδοση και σπουδαίοι μουσικοί που την στηρίζουν μουσικά.

Με τον Γιάννη Σπανό

Ποια είναι η γνώμη σου για τα τραγούδια που γράφονται σήμερα; Υπάρχουν αξιόλογοι δημιουργοί;

Γράφονται λίγα έως ελάχιστα καλά τραγούδια και πολλά μέτρια έως κακά. Δυστυχώς, οι αξιόλογοι δημιουργοί έχουν σε μεγάλο βαθμό αποχωρήσει από το προσκήνιο και δεν μιλάω για όσους έχουν αποβιώσει. Δεν υπάρχει το κίνητρο σήμερα για να γράψει κάποιος. Τα ερεθίσματα είναι μηδαμινά και οι απολαβές ανύπαρκτες. Μόνο το μεράκι κάποιων αποτελεί τον κρουνό τής δημιουργίας και ένας ισχυρός μοχλός στον τομέα αυτόν είναι η ύπαρξη σημαντικών ερμηνευτών. Αυτοί εμπνέουν ακόμη κάποιους να γράψουν και ελπίζω ο κύκλος αυτός να μην κλείσει ποτέ.

Προσπάθησες ποτέ να μπεις στη δισκογραφία; Ή ήταν κάτι που δεν σε ενδιέφερε;

Όπως κάθε νέος καλλιτέχνης, έτσι κι εγώ έκανα όνειρα στο θέμα της δισκογραφίας. Επειδή στο σπίτι ακούγαμε πολλή παραδοσιακή μουσική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα μία τάση να ερμηνεύω δημοτικά τραγούδια σε κάθε μου εμφάνιση. Αυτό το αντελήφθη ο Γιάννης Σπανός και μου ζήτησε να κάνουμε ένα δίσκο με διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια, την διασκευή των οποίων θα έκανε εκείνος και θα ανελάμβανε και την παραγωγή. Για λόγους που ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζω, δεν έγινε ποτέ! ‘Έκτοτε έχασα αυτό το πάθος που είχα για την δισκογραφία και αποφάσισα πως θα ήταν καλύτερο για μένα να το ξεχάσω. Εξ΄άλλου, πάντα ήθελα μια ζωή ήρεμη, ποιοτική και χωρίς άγχος. Χάραξα λοιπόν ένα πλάνο το οποίο και ακολούθησα κατά γράμμα έως και σήμερα. Βασικός άξονας είναι να εκφράζομαι πάντα μέσα από τα ζωντανά προγράμματα. Είτε στους χώρους που δουλεύω, είτε στις συναυλίες είτε ακόμη και σαν μέλος μιας παρέας. Τίποτε περισσότερο….

Μελλοντικά σχέδια;

Δεν θέλω να μιλώ για μελλοντικά σχέδια. Δύο πράγματα ζητώ από τον Θεό. Να έχω την υγειά μου και την αγάπη τού κόσμου. Η αγάπη τού κόσμου με γεμίζει και μου δίνει ενέργεια. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά εφόδια για την μελλοντική μου πορεία. Εύχομαι Υγεία σε όλο τον κόσμο και πάνω απ΄ όλα ομόνοια για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα…Ευχαριστώ!!!

Με Φρέντυ Γερμανό και Λευτέρη Παπαδόπουλο

Με τον Μίμη Πλέσσα σε πρόγραμμα

Με την σοπράνο Μαρία Πεττεμερίδου


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr