background img
banner
banner

«Καίει» το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Έντρομοι για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία από τις εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα σε κατοικημένες περιοχές, ορισμένες εκ των οποίων δίπλα σε χώρους συνάθροισης παιδιών, παρουσιάζονται κάτοικοι της περιοχής.

Αποφασισμένοι να κινηθούν διαμέσου της δικαστικής οδού που διαπίστωσαν πρόσφατα την ύπαρξη κεραίας… δίπλα τους, είναι οι κάτοικοι στην περιοχή Ράχη, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Μπέσκο να καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διαταγή.

Η κεραία έγινε αντιληπτή κατά την διάρκεια αναβάθμισης και αποκαλύφθηκε καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα κατοίκων, ήταν τοποθετημένη σε καμινάδα ώστε να μην είναι ορατή και να αποφευχθούν οι όποιες διαμαρτυρίες…
Το γεγονός έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ την περασμένη Τετάρτη περισσότεροι από 200 κάτοικοι της περιοχής της Ράχης και της Κουλούρας, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους. Δήλωσαν δε ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι γιατί η κεραία είχε τοποθετηθεί εν αγνοία τους και καλά κρυμμένη, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, και αποφάσισαν να κινηθούν νομικά.

Είναι γνωστό ότι οι ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έχουν πλέον χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «πιθανά καρκινογόνες». Τουλάχιστον πέντε επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού και κατά καιρούς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις.
΄΄Η κεραία που αποκαλύφθηκε στην Ράχη δεν είναι η μόνη. Αντιθέτως, υπάρχουν κι άλλες κεραίες τοποθετημένες διάσπαρτα σε κατοικημένες περιοχές ακόμη και μέσα στο Αίγιο΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  ο κ. Μπέσκος, κάνοντας γνωστό ότι πρόκειται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. Τόνισε επίσης πως ΄΄η τοποθέτηση κεραιών, συνήθως καλυμμένων από άλλες κατασκευές, αλλά και σε περιοχές που γειτνιάζουν µε σχολεία, νοσοκοµεία, πάρκα και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού, εγείρει σοβαρά ερωτήµατα, σχετικά µε τη νοµιµότητα εγκατάστασης και λειτουργίας τους΄΄.

Δεκαπέντε εγκατεστημένες κεραίες στην Αιγιάλεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αιγιάλεια υπάρχουν εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε δεκαπέντε σημεία, τα οποία είναι: Στο Νοσοκομείο Αιγίου, επί της οδού Μητροπόλεως 43-45, στην οδό Κορίνθου 201, στην ΜΕΤΚΑ Αιγίου, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής και Μιχαλακοπούλου, στην Άνω Ζήρια (ύψωμα προφήτη Ηλία), στην οδό Πολυχρονιάδη 8, στην θέση Ξερικά σε κοινοτική οδό Σελινούντα, στην οδό Δαφνών 33 στη Ράχη, στα Δικαστήρια, στην οδό Κλ. Οικονόμου 45, στην Κλ. Οικονόμου 7 και στην Κλ. Οικονόμου 62, στην οδό Κανελλοπούλου 21 και στο κτίριο του ΟΤΕ. Κάποιες από αυτές είναι αδειοδοτημένες και κάποιες με δήλωση ΕΚΚΧΟ (Εγκαταστάσεις Kατασκευών Κεραιών Χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής Όχλησης).

Δεν προχώρησε η συνεργασία δήμου – ΤΕΙ, δεν έγιναν οι μετρήσεις…

Προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι υπήρξε η δυνατότητα μέτρησης και αξιολόγησης της ακτινικής επιβάρυνσης που προέρχεται από τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως κεραίες κινητής τηλεφωνίας, υποσταθμούς υψηλής τάσης, κ.λπ., όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Συγκεκριμένα, ενώ ο δήμος Αιγιαλείας, πριν από ενάμιση χρόνο, είχε αποδεχθεί πρόταση συνεργασίας από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για να υπογράψει προγραμματική σύμβαση, με στόχο την διενέργεια τακτικών αλλά και έκτακτων μετρήσεων ακτινικής επιβάρυνσης ως προς την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και την εκπομπή ραδιενέργειας, που αλληλοεπιδρούν με την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς οι διαδικασίες δεν προχώρησαν… Οι μετρήσεις θα διενεργούνταν από το ερευνητικό εργαστήριο Υγειοφυσικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που λειτουργεί στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Παραρτήματος Αιγίου, ωστόσο οι έρευνες δεν ξεκίνησαν ποτέ, με τους δημότες να χάνουν έτσι την δυνατότητα γνώσης και… ομπρέλας προστασίας απέναντι στον «αόρατο εχθρό».

Πάντως, κατά καιρούς, πολίτες αναθέτουν σε ιδιώτες επαγγελματίες να πραγματοποιούν μετρήσεις στον τόπο κατοικίας τους, επιβαρυνόμενοι το κόστος, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν νούμερα πάνω του κανονικού, αναγκάζονται ακόμη και να μετακομίσουν κι αυτό έχει συμβεί και στην περιοχή…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr