background img
banner
banner

Κοινός στόχος η ανακύκλωση!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Π.Α.Ρ.Ε.Α.» – ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Μπροστά στο μείζον πρόβλημα εναπόθεσης των απορριμμάτων αλλά και στην αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση είναι η μόνη ουσιαστική λύση που πρέπει να γίνει νοοτροπία και συνείδηση όλων.

Η συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους της Αιγιάλειας πριν λίγους μήνες, αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Π.Α.Ρ.Ε.Α. (Ποιοτική Ανάπτυξη Ρεαλιστικών Επιθυμιών –Αναγκών), που παίρνει την πρωτοβουλία για ανακύκλωση απορριμμάτων και κάθε μη τοξικού υλικού, με τον δήμο Αιγιαλείας, οκτώ μήνες μετά, να αναγνωρίζει την δυναμική του έργου της και να προσανατολίζεται σε συνεργασία μαζί της!

Οι Κοιν.Σ.Επ. είναι ένας νέος φορέας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) που έχουν στόχο τη συμβολή των κοινωνικών επιχειρήσεων σε τομείς όπου το κράτος αποτυγχάνει και ο ιδιωτικός τομέας αποφεύγει. Η ιδέα για την δημιουργία του στο Αίγιο ξεκίνησε από μία συνάθροιση ευαισθητοποιημένων πολιτών από τους οποίους λίγοι είναι αυτοί που συμμετέχουν ενεργά πλέον στην δράση της. Συγκεκριμένα, η «Επιχείρηση» μετρά 120 εθελοντές με πολύ λιγότερους ενεργούς οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με εθελοντικά τρίωρα είτε στα πράσινα σημεία που έχουν δημιουργηθεί για την συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων, είτε στο κεντρικό «πράσινο σημείο» της Κοιν.Σ.Επ. όπου πραγματοποιείται η διαλογή.

Το κεντρικό «πράσινο σημείο»

Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο της Ξυλεμπορικής στα Ρυάκια Ελίκης, εκεί όπου σε έκταση πέντε στρεμμάτων (2.200 στεγασμένο κτίριο) πραγματοποιείται η διαλογή με τις υπάρχουσες δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά με μεγάλη θέληση για κοινωνική προσφορά από τους εθελοντές και με έσοδα τα λιγοστά που λαμβάνουν από την διάθεση των ανακυκλώσιμων στην εταιρεία που τα παραλαμβάνει, με έδρα την Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, μόνο και μόνο για να καταστήσουν βιώσιμο το έργο της Κοιν.Σ.Επ. Βεβαίως, όπως αναφέρουν στην «Π» τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. ΄΄εάν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς των ανακυκλώσιμων στην Πάτρα από εμάς, τότε τα έσοδα θα ήταν διπλάσια΄΄…

To Protionline.gr  επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και συνάντησε τους Βασίλη Ρίτη, Γιάννη Τρίψα, Νίκο Αγκρότσα, Ανδρέα Σακελλαρίου και Δημήτρη Σακκάτο να έχουν απομονώσει τα χαρτόνια, τα χαρτικά, τα γυαλιά, τα αλουμίνια, τα πλαστικά και τα ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά, να τα συμπιέζουν και να τα στοιβάζουν, με «όπλα» κυρίως τα χέρια τους γιατί διαθέτουν μόλις ένα μικρό μηχάνημα μεταφοράς κι ένα κοντέινερ εξωτερικά. Μέχρι πριν λίγες ημέρες, τα ανακυκλώσιμα είχαν δημιουργήσει… βουνό μέσα στο χώρο, προτού τα παραλάβει η εταιρεία που συνεργάζονται. Το έργο τους συνεπικουρούν και γυναίκες οι Θεοδώρα Οικονόμου, Αγγελική Καμίτσου και Ελένη Αθανασίου.
΄΄Αρχικά, πήγαμε στο Ρίο, είδαμε πώς δουλεύει η εκεί «Επιχείρηση», οργανωθήκαμε και αποκτήσαμε και επίσημα άδεια λειτουργίας στις 18 Ιανουαρίου. Στόχος μας είναι να κάνουμε το αυτονόητο για όλο τον κόσμο, μέγα ζητούμενο για μας η ανακύκλωση να γίνει νοοτροπία του κόσμου, να πραγματοποιείται στην πηγή η διαλογή και να φέρνουν τα ανακυκλώσιμα στο χώρο μας΄΄, αναφέρουν, έχοντας δύσκολο έργο με μικρά βέβαια έσοδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο για το χαρτόνι λαμβάνει 40 ευρώ τον τόνο. Και βέβαια, η όλη διαδικασία γίνεται όπως ο νόμος ορίζει, με τιμολόγια και με τα ίδια κιλά της παραλαβής στην άφιξη στην εταιρεία της ΒΙ.Π.Ε.

Ευαισθητοποίηση από επιχειρήσεις και σχολεία

Παρόλα αυτά, το διάστημα λειτουργίας της, η Κοιν.Σ.Επ. έχει δώσει 15 τόνους ανακυκλώσιμα και συνεχίζει. Επιπλέον, έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό επαναχρησιμοποιούμενων τα οποία σκοπεύει να τα διαθέσει ανταποδοτικά σε σχολεία.

Σημειωτέον ότι επιχειρήσεις και σχολεία, ως τώρα στηρίζουν με ενθουσιασμό το έργο της. Μέχρι στιγμής, και μετά από σχετική συνεννόηση με τις σχολικές επιτροπές του δήμου, έχει λάβει ανακυκλώσιμα από τα Δημοτικά του Αιγίου 1ο, 4ο, 5ο, 7ο, Ροδοδάφνης, 1ο Ακράτας, Γυμνάσιο και Λύκειο Καμαρών ενώ έπεται και συνέχεια. Επιπλέον, στόχος είναι μέσω των σχολείων από την 1η Σεπτεμβρίου να γίνεται συγκέντρωση σε τηγανέλαια από όλα τα νοικοκυριά έτσι ώστε να διατίθενται ανταποδοτικά στα σχολεία όλα τα καθαριστικά που χρειάζονται.
Στην περίπτωση πάντως που κάποιος αδυνατεί να μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα στον χώρο που βρίσκεται στα Ρυάκια Ελίκης, μπορεί να τα εναποθέτει στα πέντε πράσινα σημεία που ήδη λειτουργούν.

Ήδη σε ιδιωτικούς χώρους που παραχωρήθηκαν από εθελοντές, με ιδία κεφάλαια της Κοιν.Σ.ΕΠ. Π.Α.Ρ.Ε.Α. έχουν δημιουργηθεί πέντε «πράσινες γωνίες» ανακύκλωσης στο δήμο Αιγιαλείας όπου οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά προκειμένου να μην στοιβάζονται στους κάδους με τα σύμμεικτα απορρίμματα. Οι «πράσινες γωνιές» στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν.

Αυτές βρίσκονται στην Ανδ. Λόντου και Επισκ. Τιμοθέου στο Αίγιο, στην Ελίκη επί της Π.Ε.Ο., στο Τελωνείο και στα δύο βενζινάδικα στις εισόδους του Αιγίου. Όπως ανέφεραν τα μέλη της «Π.Α.Ρ.Ε.Α.», ΄΄στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε πολύ περισσότερα, ίσως και δέκα πράσινα σημεία, μέσα στο επόμενο διάστημα΄΄.

Ηλεκτρονικό πρόγραμμα ανακύκλωσης

Ο ιδανικός τρόπος για την διευκόλυνση της διαδικασίας είναι η ψηφιακή διασύνδεση των πολιτών με μια καινοτόμα και πρωτότυπη ηλεκτρονική εφαρμογή όπου όλοι εντελώς δωρεάν θα μπορούν να συνδέονται και να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

΄΄Κάπως έτσι, θα έχουμε εικόνα για το πού πρέπει να πάμε να παραλάβουμε, θα συντομεύουμε το χρόνο και θα παραλαμβάνουμε περισσότερα υλικά΄΄, εξηγούν. ΄΄Εκείνο που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης χρηματοδοτείται μόνο από τα μέλη και τους εθελοντές της. Με βασικό σλόγκαν Παρέα Ανακυκλώνουμε ζητάμε από όλους τους ενεργούς πολίτες την συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα για να καλυτερεύσουμε τον τόπο μας και το περιβάλλον μας΄΄.

Από την πρώτη στιγμή στόχος ήταν η συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας, ενώ δεν αποκλείουν την μετέπειτα παραχώρηση του έργου στον δήμο, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος τους δεν είναι το κέρδος αλλά η κοινωνική προσφορά. Κάπως έτσι προσανατολίζονται στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο ούτως ώστε, σε πρώτη φάση, να δρομολογηθεί το ηλεκτρονικό πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος επισκέφθηκε το κεντρικό «πράσινο σημείο» της «Επιχείρησης» την περασμένη εβδομάδα. Όπως ο ίδιος ανέφερε στο Protionline.gr , ΄΄πρόκειται για σημαντική δράση που μπορεί να βοηθήσει τον δήμο. Ήδη εμείς συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και το Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης Πάτρας δίνοντας εκεί 1.000 τόνους ανακυκλώσιμα το έτος. Ωστόσο, στο σύνολό τους είναι πολλαπλάσια και είναι βέβαιο πως εάν ο κόσμος συνειδητοποιήσει το πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση, τότε θα λύσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων΄΄. Ο κ. Παναγόπουλος έκανε γνωστή την πρόθεση του δήμου να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Κοιν.Σ.Επ. ώστε να ενισχυθεί το έργο της και να στηριχθεί η ανακύκλωση στην Αιγιάλεια, τονίζοντας μάλιστα ότι η συνεργασία είναι σε πολύ καλό δρόμο και πως το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι η προμήθεια του λογισμικού από τον δήμο για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού προγράμματος που οργανώνει την διαδικασία.

Άλλωστε, το μεγάλο «στοίχημα» για την Π.Α.Ρ.Ε.Α. είναι αυτό που τίθεται μέσα από την τεράστια ανάγκη του δήμου Αιγιαλείας για ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, με την ανακύκλωση να βρίσκεται σε εντελώς αρχικό στάδιο. Όσοι ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με την Κοιν.Σ.Επ. μπορούν να εξυπηρετηθούν και να ενημερωθούν για τα θέματα ανακύκλωσης στο σταθερό τηλέφωνο 26911 81111. Οι ώρες επικοινωνίας είναι 09:00 – 12:00 καθημερινώς. Επίσης στα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην οδό Επισκόπου Τιμοθέου 21, Αίγιο και ο κάθε πολίτης μπορεί να λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης και να συμμετέχει εθελοντικά σε ενέργειες και δραστηριότητες που θα πραγματοποιεί η Π.Α.Ρ.Ε.Α.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr