background img
banner
banner

Πανικός για ένα εμβόλιο…

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ «ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ» ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Έντονη και αδικαιολόγητη, ως ένα βαθμό, ανησυχία επικρατεί και στην τοπική κοινωνία για την γρίπη, εξαιτίας της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί από τον καθημερινό «βομβαρδισμό» ειδήσεων. Τουλάχιστον είκοσι άτομα επισκέπτονταν καθημερινά κάθε φαρμακείο τής Αιγιάλειας την περασμένη εβδομάδα ζητώντας απεγνωσμένα, εμβόλια και ο πανικός καλά κρατεί…

Εκατοντάδες πολίτες, τις τελευταίες εβδομάδες αναζητούν εναγωνίως ένα εμβόλιο σε φαρμακείο, μη βρίσκοντας βέβαια στα αποθέματα, καθώς η εμβολιαστική περίοδος εστιάζεται κυρίως στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Θα πρέπει πάντως, να σημειωθεί ότι σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχουν περιστατικά που να δικαιολογούν όλο αυτό τον πανικό, ούτε καταγράφεται αύξηση περιστατικών στο Νοσοκομείο Αιγίου.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει έξαρση που να προκαλεί όλη αυτή την ανησυχία, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Protionline.gr  και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Κατερίνα Υφαντή, συνιστώντας ψυχραιμία στον κόσμο. ΄΄Εάν φροντίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που ξέρουμε, να αερίζουμε τους χώρους που συναθροίζονται πολλά άτομα, να παίρνουμε μέτρα υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να φοράμε μάσκα όταν κάποιος στο περιβάλλον μας έχει νοσήσει, να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά, δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Επιπλέον, όταν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, φροντίζουμε να εμβολιαστούμε την σωστή ώρα, δηλαδή το φθινόπωρο΄΄, σημείωσε, προσθέτοντας: ΄΄Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία του κόσμου, όμως όλος αυτός ο πανικός δεν δικαιολογείται από τα περιστατικά, που αριθμητικά δεν είναι περισσότερα από προηγούμενα χρόνια. Ακόμη κι αν κάποιοι επιθυμούν να εμβολιαστούν τώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δράσει αφού χρειάζονται τουλάχιστον 15 μέρες για να δημιουργηθούν τα αντισώματα, πράγμα που σημαίνει και δεδομένης της έλλειψης που υπάρχει ότι θα έχουμε μπει στην άνοιξη΄΄.

Ποτέ τέτοια εποχή δεν υπήρχε απόθεμα εμβολίων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργο Ζήση, ΄΄υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εμβόλια, καθ’ όλο το τρέχον διάστημα και μάλιστα σε μία εποχή που ποτέ δεν διατίθεντο εμβόλια, διότι όσοι είναι να εμβολιαστούν το κάνουν το φθινόπωρο. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν βγει προς αναζήτηση, προσπαθώντας να βρουν εμβόλια που τυχόν να έχουν ξεμείνει σε ράφια, όμως τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί. Έχουμε την πληροφόρηση πως υπάρχει μία παραγγελία 45.000 εμβολίων πανελλαδικά, τα οποία μπορεί να καταφθάσουν σε μία εβδομάδα. Όμως, το νούμερο αυτό αναλογεί σε περίπου 4 εμβόλια ανά φαρμακείο΄΄….

Κατά τον κ. Ζήση, υπάρχει, ωστόσο, μια ακόμη κατηγορία. ΄΄Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ζητούν να κάνουν αντιγριπικό για δεύτερη φορά στην ίδια περίοδο. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι προτεραιότητα στην καινούρια παραλαβή θα έχουν όλοι όσοι υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αν κάποιος έχει κάνει εμβόλιο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, δεν χρειάζεται δεύτερη δόση΄΄, εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι ποτέ άλλοτε τέτοια δεν υπήρχε ζήτηση γύρω από τα εμβόλια της γρίπης. ΄΄Όλος αυτός ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί, είναι υπερβολικός. Σκεφτείτε ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαμε 59 ανθρώπινες απώλειες που ταυτίστηκαν με την γρίπη ενώ πέρυσι είχαμε 200΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. Σημειώνεται ότι οι παρτίδες εμβολίων που αναμένονται, θα έλθουν από το εξωτερικό, μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Χρήση και… κατάχρηση αντιβιοτικών

Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι την τελευταία περίοδο γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών, χωρίς συνταγή ιατρού, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, καλώντας τις υγειονομικές αρχές να ενημερώσουν τους πολίτες για τις καταστροφικές συνέπειες της πρακτικής αυτής. Μάλιστα, για το θέμα, ο Σύλλογος έχει προγραμματίσει ενημερωτική εκδήλωση τον επόμενο μήνα.
Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου εξέφρασε διαφορετική άποψη, λέγοντας πως δεν παρατηρείται κατάχρηση αντιβιοτικών και πως, αντιθέτως, τα αντιβιοτικά παρουσιάζουν την μικρότερη ζήτηση από ποτέ, ενώ πλέον συνταγογραφούνται και λιγότερο…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr