background img
banner
banner

Πρεμιέρα «Πολιορκίας» σήμερα στο Αίγιο

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΡΑΤΟΣ»

Η «Πολιορκία» είναι η δεύτερη της τριλογίας της Aratos Films, για το 1821, λίγο πριν την ολοκλήρωση 200 χρόνων από την Έναρξη της ελληνικής Επανάστασης κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, πριν το 2021, θα είναι έτοιμη και η 3η ταινία της σειράς. Η ταινία έρχεται σήμερα στο Αίγιο για μία προβολή στον δημοτικό κινηματογράφο «Απόλλων» στις 9.30μ.μ. και είναι ένα αφιέρωμα στους εορτασμούς για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

΄΄Όπως έλαχε στους συνέδρους τη Βοστίτσας να αποφασίσουν τον ξεσηκωμό στις μέρες τους και στους Μακεδόνες υπερασπιστές της Μονής Δοβρά να μην την εγκαταλείψουν. Λίγο πριν την σφαγή της Νάουσας , ο καθένας θεατής θα αντιληφθεί πόσο ματωμένα είναι τα ιερά χώματα της Μακεδονίας που με ευκολία παραδίδεται ξανά σε κατακτητές ..όλα αυτά παρουσιασμένα με έναν μοναδικό τρόπο από τον Μακεδόνα σκηνοθέτη μας Βασίλη Τσικάρα ,που εμπνευσμένα επιτελεί μέγιστο Εθνικό έργο , αναπληρώνοντας κενά άλλων που θα έπρεπε να πρωτοστατούν ,από την Εκκλησία ως τον Στρατό και την Εκπαίδευση΄΄, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Άρατου που τονίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής: ΄΄Επιθυμία μας είναι στο έργο μας αυτό, που έχει αναφορά στην ιστορία, στις αξίες και στον πολιτισμό μας, αρχής γενομένης από την ταινία «Έξοδος 1826», να γίνει κοινωνός και ο Απόδημος Ελληνισμός, ενώ δηλώνουμε συγκινημένοι από τις έως τώρα επαφές που έχουμε με Έλληνες της Αυστραλίας, της Αμερικής, του Καναδά, της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της νότιας Γαλλίας κ.ά.΄΄.

Η υπόθεση

Η «Πολιορκία», βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και δη στη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Δύο αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού στο οχυρό Ρούπελ, το Μάρτιο του 1941, έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις λίγες μέρες πριν την επίθεση των Γερμανών.

Λίγα λόγια για το έργο: Μέσα στο πολεμικό – εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι προκειμένου να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν στα χέρια τα όπλα και η Πολιορκία ξεκινά. Μαζί της αρχίζουν επίσης, ένας αγώνας επιβίωσης κι ένας κύκλος αποκαλύψεων. Η ιστορία ξεδιπλώνεται στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την συζήτηση 2 αξιωματικών του ελληνικού στρατού, στο οχυρό Ρούπελ, τον Μάρτιο του 1941.

Συντελεστές

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Τσικάρα. Η Διεύθυνση φωτογραφίας, είναι του Γιώργου Βασιλειάδη. Επιπρόσθετη κινηματογράφηση έκανε ο Δημήτρης Σταμπολής. Η μουσική σύνθεση είναι της Έφης Ράτσου. Ηθοποιοί (μεταξύ άλλων): Δημήτρης Παπαδόπουλος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Γιώργος Ζώης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Τατιάνα Μελίδου, Σοφία Μανωλάκου, Βασίλης Κανελλόπουλος, Αντώνης Σιώπκας, Μανώλης Σαββίδης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Θανάσης Μπριάνας, Χριστίνα Λιόλιου, Γιάννης Περδίκης, Δημήτρης Δήμου, Δημήτρης Κατσιδονιώτης, Κώστας Λιόλιος, Αριστείδης Σιναπίδης, Δημήτρης Κύρτσος, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Στέργιος Κωνσταντζίκης, Βαγγέλης Μάγειρος, Γιώργος Τούλης, Σάκης Κολότσιος, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Γιάννης Λαζαρίδης, Γιώργος Βαβούρας, Βασίλης Βεργινάδης, Γιώργος Κολοζάκης, Ζωή Γιαννέτα, Βασίλης Τελίδης, Φώτης Λουριδάς, Γιάννης Μπάρλος, Δημήτρης Ανδρόνογλου, Φώτης Βερβίτας, Μάκης Τάντσης, Σταύρος Βαφειάδης, Παναγιώτης Σαββίδης, Γιώργος Σουμελίδης, Χριστίνα Καραγρηγορίου, Δανάη Πολυκάρπου, Βάσω Βλασσίου, Γιάννης Νικήτας, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ράλλης, Παυσανίας Θεοδωρακόπουλος, Σπύρος Κατσίρας, Σοφία Δούση, Βασίλης Κουκούτσης, Βασιλική Δαφνά, Μιχάλης Αναγνώστου. Guests: Γιώργος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Λάγκος, Βασίλης Τσικάρας.

Τα τραγούδια της ταινίας «Πέτρινος Σταυρός» και «Δύσκολοι καιροί» ερμηνεύει η Ειρήνη Τουμπάκη. Το τραγούδι «Νιος αγάπησε μια Νια», ερμηνεύει το παραδοσιακό γυναικείο φωνητικό σύνολο «Πλειάδες».

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ – ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΖΟΜΠΟΥ ΤΡ.ΠΛΑΤΕΙΑ – 6 ΕΥΡΩ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr