background img
banner
banner

Θορύβησαν οι προβλέψεις Τσελέντη

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΔΥΟ -ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ – ΨΥΧΡΑΜΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Μετά τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών σε Αμαλιάδα και Πρέβεζα με 4,3 και 5, 4 Ρίχτερ αντίστοιχα, οι σεισμολόγοι εστιάζουν ακόμα την προσοχή τους στην Δυτική Ελλάδα, καθώς αναμένουν νέο κύκλο σεισμικών γεγονότων τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Άκη Τσελέντη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Βέβαια, όπως δείχνουν στατιστικές αναλύσεις δεν αποκλείεται η σημείωση ενός ισχυρού σεισμικού φαινομένου. Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στις μαθητικές κοινότητες, οι οποίες πραγματοποίησαν σεισμικές ασκήσεις για παν ενδεχόμενο.

Ανησυχίες για παρουσία ‘’φαινομένου ντόμινο’’

Η αναμονή νέων σεισμικών δραστηριοτήτων οφείλεται στις εκτιμήσεις ότι οι δονήσεις στην Αμαλιάδα και τη Πρέβεζα προκλήθηκαν εξαιτίας του σεισμού στην Ζάκυνθο τον περασμένο Οκτώβρη. Πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη για ένα ‘’φαινόμενο ντόμινο”, την διέγερση δηλαδή των άλλων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής ο πιο ισχυρός σεισμός είναι αυτός της Πρέβεζας, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να χαρακτηριστεί ως ο κύριος σεισμός, καθώς η ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη και πολύ πιθανόν να υπάρχουν άλλα γεγονότα στην περιοχή.
Όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος για τα συμβάντα των τελευταίων ημερών, ‘’Είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο σεισμός της Πρέβεζας ήταν ο κύριος σεισμός. Η ακολουθία εξελίσσεται. Πρέπει να περάσουν αρκετές μέρες ακόμα να δούμε πως πάει το φαινόμενο, αλλά από διάφορες ενδείξεις που έχουμε μαζέψει στο Γεωδυναμικό και από αναλύσεις που έχουμε κάνει, εκείνο το οποίο έχω να πω είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει με την Δυτική Ελλάδα. Πιστεύω ότι τους επόμενους λίγους μήνες θα έχουμε και άλλα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή και αυτό εύχομαι μακάρι να γίνει στη θάλασσα και μακριά από αστικά κέντρα. Αλλά θέλει πολύ προσοχή. Είναι πολύ πιθανό, να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. Δεν μιλάω για χρονικό περιθώριο ημερών, μιλάω για μήνες. Εντός δύο ή τριών μηνών πρέπει να έχουμε το νου μας. Για ένα διάστημα πρέπει να παρακολουθούμε την ακολουθία αυτή, γιατί δεν έχουμε τελειώσει.’’.

Ασκήσεις ετοιμότητας στα σχολεία της Αιγιάλειας

Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις η τοπική κοινωνία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη, προχωρώντας σε μέτρα προστασίας από τον σεισμό, ειδικότερα στα σχολεία όπου διεξάγονται ασκήσεις ετοιμότητας. Αυτές οι ασκήσεις, βέβαια, είναι υποχρεωτικές για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά με βάση τις τελευταίες ανησυχίες, επικαιροποιήθηκαν ξανά για την βέλτιστη προστασία των μαθητών. ‘’Οι ασκήσεις ετοιμότητας επιβάλλονται κάθε χρόνο στις μαθητικές κοινότητες. Κάθε σχολείο έχει το δικό του σχέδιο σεισμού που είναι ανάλογο του χώρου του και της διαρρύθμισής του.. Πρόσφατα ζητήθηκε από το Δήμο επικαιροποίηση των σχεδίων τους μετά από εν μέρει δήλωση της Αποκεντρωμένης Διοικητικής Πολιτικής Προστασίας.Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν την συμπεριφορά καθηγητών και μαθητών στο ενδεχόμενο σεισμού, τους χώρους συγκέντρωσης μόλις τελειώσει και τον χώρο παραλαβής των μαθητών από τους γονείς. Η πρόβλεψη του κ. Άκη Τσελέντη ήταν βεβαίως μία αφορμή για επικαιροποίηση του σχεδίου, αλλά ήδη είχαν γίνει σεισμικές ασκήσεις τον Οκτώβρη’’, όπως δήλωσε στo Protionline.gr η Βάσω Ψυχράμη Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αιγιαλείας.

Πανικός χωρίς λόγο

Η είδηση για πιθανό ισχυρό σεισμό έχει προκαλέσει τριβές στην κοινότητα των σεισμολόγων, οι οποίοι καταδικάζουν την διαρροή των πληροφοριών από τους επιστήμονες που ακολουθούν την μεθοδολογία πρόγνωσης σεισμών της ομάδας ΒΑΝ στις πολιτικές αρχές. Οι τελευταίες δίχως να εξετάσουν τα στατιστικά στοιχεία των σεισμολογικών ερευνών, προχώρησαν σε μέτρα προστασίας ανά τους νομούς σπέρνοντας την απειλή, χωρίς να υπάρχει στην ουσία μεγάλος κίνδυνος. Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου συνεδρίασε χθες και ανακοινώσε ότι δεν έχουν καινούργια στοιχεία μέσω των οποίων δικαιολογείται η λήψη προστατευτικών μέσων. ‘’Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση’’, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα.

Το γεγονός αυτό καυτηρίασε και ο Άκης Τσελέντης, σχολιάζοντας, ‘’Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η επιτροπή δεν συγκλήθηκε αλλά κάποιοι ενημέρωσαν απ’ ευθείας τη πολιτική ηγεσία χωρίς να περιμένουν το πόρισμα της επιτροπής και να ακολουθηθούν διαδικασίες που θα απέκλειαν φαινόμενα πανικού. Το αποτέλεσμα ήταν να τους ξεφύγει αυτή η πληροφορία και να προκληθεί αυτός ο πανικός και τώρα βέβαια μαθαίνω ότι σήμερα συγκαλούν εκτάκτως την Επιτροπή! ‘’


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr