background img
banner
banner

Χρονιά στήριξης των νέων αγροτών το 2018

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ 1.731 ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και κρίσιμη παράμετρος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Μέσα στο 2018 η Περιφέρεια κατάφερε, εξασφαλίζοντας επιπλέον πόρους και δρομολογώντας στοχευμένες παρεμβάσεις, να δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύσει τους παραγωγούς, με δράσεις που αναλυτικά παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό της περυσινής χρονιάς.

΄΄Και το 2018 – σε ο,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα – δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Μάλιστα διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον πόρους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το Πρόγραμμα “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών”, ικανοποιώντας συνολικά 1.731 αιτήματα, δηλαδή το σύνολο των νέων αγροτών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις΄΄, ανάφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα θα υλοποιηθεί με προτεραιότητα στη στήριξη των παραγωγών και των μεταποιητών.

Ειδικότερα, η αρχική πίστωση που είχε εγκριθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν 24.700.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν κάλυπτε το σύνολο των δικαιούχων που πληρούσε τις προϋποθέσεις. Προκειμένου να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων, οι πιέσεις ήταν διαρκείς, με αποτέλεσμα να εγκρίνεται τμηματική ενίσχυση της αρχικής πίστωσης, και εν τέλει το πρόγραμμα να κλείσει με 33.414.500 ευρώ.

Έργα σε 18 Δήμους

Στον άξονα «Βελτίωση γεωργική γη – κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 8.561.274,22 ευρώ για έργα σε 18 Δήμους της περιοχής. Είναι η απάντηση στην πάγια ανάγκη για βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, με προτεραιότητα στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε γεωργική γη και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος είναι η μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, η ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και η ταχύτερη και οικονομικότερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Πέραν από τις στοχευμένες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, βαρύτητα δόθηκε στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη και στην ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων που διέπουν το αγροτικό μάρκετινγκ.

Αγροδιατροφική Σύμπραξη

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας δημιουργήθηκε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, η οποία αποτελεί το «όχημα» για να γίνει πράξη η ανάδειξη του αγροδιατροφικού πλούτου της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι προγραμματισμένες δράσεις εξωστρέφειας που έχουν γίνει με δυναμική παρουσία σε εκθέσεις, ολοκλήρωση της σελίδας της στο Διαδίκτυο (agrifoodwest.gr), λειτουργία συγκροτημένου γραφείου πληροφόρησης αλλά και τον προσεκτικό σχεδιασμό (τρία σχέδια δράσης για το μέτρο 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ 2014-2020 – www.ependyseis.gr/mis).

Παράλληλα, το 2018 οι Ολυμπιονίκες Όλγα Βασδέκη, Νίκη Μπακογιάννη και Νίκος Συρανίδης έγιναν πρεσβευτές του αγροδιατροφικού πλούτου της Δυτικής Ελλάδας. Επιτυχία επίσης σημείωσε η δράση της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης στο εξωτερικό. Προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. που παράγονται σε όλη τη Δυτική Ελλάδα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ διαρκής ήταν η παρουσία της «Σύμπραξης» σε όλες τις διοργανώσεις που ήταν συναφείς με τη γαστρονομία, όπως το 10ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, το 6ο Φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων «’Η Ελλάδα στο πιάτο μας» στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ «Έκθεση Τροφίμων και Ποτών – Έλληνες Παραγωγοί».

Το Εδαφολογικό Εργαστήρι και η συμβολή του

Εξάλλου, για την στήριξη της παραγωγής και την προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή, στη διάθεση του αγροτικού κόσμου και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας-Αχαΐας-Ηλείας τέθηκε το 2018 το Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Αμαλιάδα. Η έξυπνη εξειδίκευση, ως στρατηγική για την καινοτομία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στο διαγωνισμό για την αναζήτηση προτάσεων και καινοτόμων ιδεών στον τομέα της Αγροδιατροφής, μέσω του ευρωπαϊκού έργου AGROINNOECO.

Η καινοτομία στην αγροτική παραγωγή

Ο διαγωνισμός διεξήχθη ταυτόχρονα και στις τέσσερις περιφέρειες που συμμετέχουν στο έργο AGROINNOECO, δηλαδή σε Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα (Δυτική Ελλάδα). Σκοπός του έργου AGROINNOECO είναι να αναδειχθούν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες από νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι μέσω μιας διαδικασίας εκπαίδευσης και δικτύωσης θα υποστηριχθούν, προκειμένου να ετοιμάσουν βιώσιμα επιχειρηματικά πλάνα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr