background img
banner
banner

Zητά 6,8 εκ. ευρώ η ΔΕΥΑ από την Περιφέρεια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Μια ιδιαίτερη πρόταση για χρηματοδότηση καταθέτει τη Δευτέρα η διοίκηση της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που στόχο έχει την θερμική ξήρανση της αστικής λυματολάσπης, που παράγεται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στη Μυρτιά.
Όπως αναφέρεται στην πρόταση είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, στο άμεσο μέλλον το ίζημα των λυμάτων να μην υπάρχει η δυνατότητα για την υγειονομική ταφή του, την ώρα που οι ποσότητες αναμένεται να αυξηθούν όταν ολοκληρωθούν και τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης των παραλιακών κοινοτήτων της Αιγιάλειας.

Με τη μονάδα ξήρανσης επιχειρείται να δοθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο για την Αιγιάλεια, αλλά και σε δήμους όπως της Πάτρας, της Ναυπάκτου, των Καλαβρύτων και της Δυτικής Αχαΐας, που θ συνεργάζονται με τη ΔΕΥΑ ή είναι πρόθυμες να συνεργαστούν και στο μέλλον, υποστηρίζοντας τη μονάδα ξήρανσης.

Επίσης η νέα μονάδα θα έχει δυναμικότητα 11.000 τόνους αφυδατωμένης ύλης ετησίως, και θα μπορεί να αναλάβει την επεξεργασία λυμάτων και άλλων Βιολογικών σε δήμους του Κορινθιακού κόλπου.

Η μέθοδος της θερμικής ξήρανσης έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, με το σημαντικότερο ότι το παραγόμενο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα, αλλά και ως καύσιμη ύλη στη βιομηχανία.

Στην πρόταση αναφέρεται ως πλεονέκτημα ότι η μονάδα θα κατασκευαστεί εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑ, έτσι δεν θα υπάρχουν κοινωνικές εντάσεις από πολίτες που κατοικούν στην περιοχή.

Η χρησιμότητα του τελικού προϊόντος όμως, δεν περιορίζεται μόνο στις καλλιέργειες ή στη βιομηχανία, αφού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για υλικό κάλυψης των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ.

Ήδη πάντως ενδιαφέρον για τη διάθεση της αποξηραμένης λυματολάσπης ως λίπασμα στη γεωργία έχει δείξει με σχετικό έγγραφο η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών . Τα χρήματα που ζητά η ΔΕΥΑ από την Περιφέρεια για να χρηματοδοτηθεί το project, ανέρχονται στα 6,8 ευρώ χωρίς τον Φ.Π.Α.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr