background img
banner
banner

Το παράρτημα Αιγίου του ΤΕΙ ενημερώνει και ευαισθητοποιεί!

Τα πιο σοβαρά σύγχρονα προβλήματα που αφορούν την κοινωνία, και έχουν να κάνουν τόσο με την ενημέρωση όσο και με την πρόληψη, αναλύθηκαν διεξοδικά κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα του 1ου Φεστιβάλ Υγείας, που διοργανώθηκε στο Παράρτημα Αιγίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το οποίο συνεχίζεται σήμερα με εξίσου ενδιαφέρον πρόγραμμα.

Ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, σημαντική κοιτίδα υψηλού επιπέδου γνώσεων και «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας, το Παράρτημα παρουσίασε με την βοήθεια επαγγελματιών Υγείας αλλά και ασθενών, ομιλίες που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τόσο των φοιτητών όσο και των επισκεπτών που θα ήταν πολύ περισσότεροι εάν το επέτρεπε και ο χώρος, δεδομένου ότι το «Πολύκεντρο» που είχε ζητηθεί, λόγω άλλων δράσεων δεν μπορούσε να διατεθεί.

«Βάρος» στην πρόληψη

Σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία», και διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Αίγιο ενώ αποτελεί ένα ακόμη βήμα εξωστρέφειας του Παραρτήματος Αιγίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην κοινωνία. Σημαντικό δε είναι το γεγονός ότι πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών των δύο Τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Οπτικής – Οπτομετρίας που εδρεύουν στο Αίγιο, σε συνεργασία με το Τμήμα Περίθαλψης του ΤΕΙ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Παρών ήταν και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.

Για το Φεστιβάλ μίλησε στο Protionline.gr  η πρόεδρος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Ευδοκία Μπίλλη, επισημαίνοντας: ΄΄Είναι μία διημερίδα, την ονομάσαμε 1ο Φεστιβάλ Υγείας, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία των σπουδαστών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας σε συνεργασία με το Τμήμα Περίθαλψης του ΤΕΙ και την κ. Αναστασοπούλου που είναι προϊσταμένη και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο οργανώσαμε αυτή τη δράση που είναι ενημερωτική και προληπτική, με θέματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για τους φοιτητές. Περιελάμβανε πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από αξιόλογους επαγγελματίες υγείας και ασθενείς με την κατάθεση προσωπικών εμπειριών.  Αύριο συνεχίζεται η δράση με πάλι τρεις παράλληλες δραστηριότητες. Η μία είναι η αιμοδοσία για την σημασία της οποίας μας μίλησε σήμερα (χθες) η προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αιγίου. Ούτως ή άλλως πραγματοποιούμε δύο με τρεις φορές το χρόνο αιμοδοσίες στο χώρο του Παραρτήματος και η ομιλία ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμη. Η άλλη δράση αφορά πιστοποιημένο σεμινάριο που θα διεξαχθεί αύριο (σήμερα), από το ΕΚΑΒ για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Ένα σεμινάριο πέντε ωρών με συγκεκριμένες θέσεις όπου θα το παρακολουθήσει μία ομάδα φοιτητών. Επίσης, σήμερα θα γίνει και μία άλλη επίσης διαδραστική δράση για την οδήγηση΄΄.

Όπως τόνισε η κ. Μπίλλη, ΄΄το συνέδριο είχε προδιοργανωθεί και δεν υπήρχε η δυνατότητα παραχώρησης του «Πολύκεντρου» λόγω άλλων δράσεων. Την επόμενη φορά θα είναι ακόμη πιο οργανωμένο γιατί θέλουμε να καθιερωθεί με προσανατολισμό την γνώση και την εξωστρέφεια. Έτσι, θα προσπαθήσουμε να διοργανώνεται μία φορά το χρόνο κάθε άνοιξη. Θέλαμε να συνεργαστούμε και με την Περιφέρεια που έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι αυτό θα το επιδιώξουμε για τις υπόλοιπες χρονιές΄΄.

Παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον

Οι χθεσινές ομιλίες, τις οποίες φοιτητές και επισκέπτες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, είχαν να κάνουν με την ασφαλή οδήγηση, την μέθη, το κάπνισμα, την νόσο του καρκίνου κ.ά. Αναλυτικά, ο Παναγιώτης Λογγίνος, μέλος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.Α.Σ ‘’Πάνος Μυλωνάς’’ ανέπτυξε το θέμα ‘’Οδηγώ με ασφάλεια;’’.

Ο Άγγελος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος τμήματος Πρόληψης & Προαγωγής Αγωγής της Υγείας, Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας το θέμα ΄΄Πίνω και Μεθώ΄΄ και ο Νίκος Μπαραμπάτης, Ιατρός Τμ. Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, το θέμα ΄΄Καπνίζεις; Γνωρίζεις;΄΄. Ακόμη, η Χριστίνα Καρακωσταντή μέλος του ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρου Δωρεάς Μυελού Οστών Πάτρας) και η Μαρία Καζάνη, υπεύθυνη Νοσηλεύτρια Αιμοδοσίας Γ.Ν Αιγίου, ανέλυσαν το θέμα ‘’Χάρισε Ζωή’’. Η Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη, πρόεδρος Ομίλου Αγκαλιά Π.Τ Πάτρας αναφέρθηκε στο θέμα ‘’Καρκίνος ένας απρόσκλητος επισκέπτης’’ και ο Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος, Ιατρός Ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε με θέμα ‘’Ερωτεύομαι ασφαλώς’’.

Ο δεύτερος κύκλος των ομιλιών θα διεξαχθεί σήμερα από μέλη του Σωματείου “ΙΩΝΑΣ”-Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής ΑμεΑ. Οι Γιώργος Γκούντας Φυσικοθεραπευτής- Γυμναστής, Κατερίνα Σαράντη Πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο, Αντώνης Παππάς Πρωταθλητής κολύμβησης, χειρηλασίας, Χρήστος Κορομηλάς Πρωταθλητής κολύμβησης-Τριαθλητής θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό στα άτομα ΑμεΑ.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί και η εθελοντική αιμοδοσία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr