background img
banner
banner

Αναφορά στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου για τα απορρίμματα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Την παρέμβαση της Εισαγγελέως Αρείου Πάγου για το ζήτημα των απορριμμάτων ζητά μέσω αναφοράς που καταθέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη, εφαρμοζομένης και της αυτόφωρης διαδικασίας κατά παντός υπευθύνου των εντεταλμένων ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας που αρνείται την παραλαβή των απορριμμάτων του δήμου Αιγιαλείας. Επίσης, δια του προέδρου του Γιώργου Μπέσκου, ο Δ.Σ.Α. ζητά να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για την καθυστέρηση έγκρισης του τοπικού σχεδίου απορριμμάτων που προβλέπει κατασκευή μικρής Μονάδας Βιομηχανικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, στην θέση «Νησί» Τέμενης.

Η αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου, εκτός από την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, αποστέλλεται και προς τους Εισαγγελείς Αιγίου, Πατρών, Αμαλιάδας, Μεσολογγίου και Αγρινίου όπου βρίσκονται οι ΧΥΤΑ που βάσει ΦΕΚ οφείλουν να δέχονται τα απορρίμματα του δήμου Αιγιαλείας. Μετά την ουσιαστική παρέμβασή του πέρυσι, που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί η εντολή για μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ, ο Δικηγορικός Σύλλογος βγαίνει ξανά… μπροστά, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών που λόγω της συσσώρευσης των απορριμμάτων στους δρόμους, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Οι ποσότητες

Βάσει της απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου πριν από ένα χρόνο, τα παραγόμενα αστικά στερεά απόβλητα του δήμου Αιγιαλείας θα διατίθενται εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο ΧΥΤΑ Μονοδενδρίου Αγρινίου απορρόφησε 3.500 τόνους (το σύνολο της υποχρέωσής του), ο ΧΥΤΑ στην θέση Κάτω Βάθρες ή Γκούντα του δήμου Δυτικής Αχαΐας απορρόφησε στο σύνολο της υποχρέωσή του, ο ΧΥΤΑ Κακοπετριάς του δήμου Βόνιτσας που έχει απορροφήσει ήδη μέχρι σήμερα περίπου 2.800 από τους 4000 τόνους που έχει υποχρέωση. Και ο ΧΥΤΑ στην θέση «Κοχλαστή» του δήμου Ναυπάκτου που έχει απορροφήσει.

Η άρνηση του ΧΥΤΥ «Τριανταφυλλιάς»

Ο Δ.Σ.Α. στέκεται στο γεγονός ότι η κινητή μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων Ηλείας στη θέση «Τριανταφυλλιά» του δήμου Ήλιδας, παρόλο που έχει υποχρέωση να απορροφήσει 1.500 τόνους που αφορούν τα αποκλειστικώς ημερησίως παραγόμενα Αστικά Στερεά Απόβλητα του δήμου Αιγιαλείας αρνείται να τα παραλάβει κατά παράβαση της απόφασης που είναι δεσμευτική και υποχρεωτική, καθώς αναφέρεται ρητά σε αυτή ότι δεν είναι απαραίτητη, ούτε προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνη γνώμη του φορέα υποδοχής των ΑΣΑ. Η κατάσταση έχει έλθει πλέον σε αδιέξοδο, καθώς όπως αναφέρθηκε, ο ΧΥΤΥ στην θέση «Τριανταφυλιά» αρνείται να παραλάβει τα ημερησίως παραγόμενα ΑΣΑ. Επίσης ο ΧΥΤΑ στην περιοχή «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ. Συμεώνος» του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου αρνείται μη νόμιμα να παραλάβει την προβλεπόμενη στην απόφαση ποσότητα την προβλεπόμενη στην απόφαση ποσότητα απορριμμάτων.

΄΄Από την στιγμή που ΧΥΤΑ που περιλαμβάνονται στην απόφαση αρνούνται να παραλάβουν τις ποσότητες που είναι υποχρεωμένοι και δεδομένου ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν λειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα οι δρόμοι του Αιγίου αρχίζουν να γεμίζουν σκουπίδια, ζητούμε από την Εισαγγελία Αρείου Πάγου να υπάρξει μέριμνα για την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση της μηνυομένης απόφασης, αφού λόγω της μη τήρησής της που είναι υποχρεωτική για τους αποδέκτες της, υφίσταται άμεσος και κίνδυνος για την δημόσια υγεία΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  ο κ. Μπέσκος.

Εκκρεμεί εδώ και πέντε χρόνια η εφαρμογή του Σχεδίου Απορριμμάτων

Παράλληλα, στην αναφορά του επισημαίνει το γεγονός ότι από το 2015 εκκρεμεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, όπου προέβλεπε μεταξύ άλλων την δημιουργία μικρού εργοστασίου στην θέση Νησί Τεμένης για την διαχείριση των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή. Όπως τονίζει, ΄΄ζητούμε να διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση για την καθυστέρηση έγκρισης του τοπικού σχεδίου απορριμμάτων που προβλέπει την κατασκευή μικρής Μονάδας Βιομηχανικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, ώστε να γίνει πρόσκληση και να μπει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης΄΄.

Κι ενώ το 2016 φαινόταν πως το εργοστάσιο βαίνει προς υλοποίηση με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο 2018, το σχέδιο δεν προχώρησε, παρότι η χρηματοδότηση φαινόταν εξασφαλισμένη με τα 25 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την καθαριότητα για την Δυτική Ελλάδα, από τα οποία τα μισά προορίζονταν για τους δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr