background img
banner
banner

Ερίζουν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ ΑΠΟ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΗ

Η διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ γίνεται για άλλη μια φορά πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και στους διεκδικητές του θώκου, Κώστα Σπηλιόπουλο και Νεκτάριο Φαρμάκη.

Κατσιφάρας: “ Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί”

Έτσι με αφορμή στοιχεία που είδαν χθες το φως αναφορικά με την απορροφητικότητα των πόρων ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανακοινώθηκαν τα εξής: «Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Αλλά για όσους συζητούν με αριθμούς, ας φροντίσουν προηγουμένως να διαβάζουν προσεκτικά τα στοιχεία που δημοσίως επικαλούνται.

Και τώρα για τους αριθμούς: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι 4η (τέταρτη) σε κύρια χρηματοδότηση, δηλαδή σε προϋπολογισμό. Είναι, επίσης, 4η (τέταρτη) στην χώρα σε δαπάνες σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή στην απορροφητικότητα πραγματικών πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για έργα και αποδόθηκαν στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι 3η (τρίτη) σ’ όλη τη χώρα σε εντάξεις έργων, δηλαδή έργων ώριμων με απόλυτα διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.
Σε ποσοστό απορροφητικότητας, με βάση τον προϋπολογισμό της, η Δυτική Ελλάδα εμφανίζεται 8η. Θα μπορούσε να ήταν ψηλότερα αν ο προϋπολογισμός της ήταν μικρότερος. Κοινή λογική θέλει. Όπως κοινή λογική θέλει ώστε ν’ αντιληφθεί κανείς ότι ο μεγάλος προϋπολογισμός των πόρων ΕΣΠΑ στη Δυτική Ελλάδα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, συστηματικής και επίμονης διεκδίκησης».

Σπηλιόπουλος: «Πρέπει να φύγουν»

«Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή δοκιμάστηκε και δεν μπορεί». Με αυτήν τη φράση ο Κώστας Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και φέρνουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι κάτω από τη βάση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η πλήρης δήλωση του Κώστα Σπηλιόπουλου έχει ως εξής: «Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και μέχρι τις 31/12/2018 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι κάτω από τη βάση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Δύο χρόνια πριν την επίσημη λήξη του προγράμματος και πέντε χρόνια μετά την έναρξή του η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει απορροφήσει μόνο το 23,8% των πόρων που έχει στη διάθεσή της γεγονός που την τοποθετεί στην όγδοη θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.
Είναι προφανής η αδυναμία της απερχόμενης περιφερειακής αρχής για να οργανώσει ακόμα και τα αυτονόητα, δηλαδή την απορρόφηση των πόρων που έχει στη διάθεσή της. Εξίσου προφανής είναι πλέον και η ανάγκη μιας πολιτικής αλλαγής στην ηγεσία της Περιφέρειας. Οι απερχόμμενοι δοκιμάστηκαν και αδυνατούν. Πρέπει να φύγουν και αυτήν την αναγκαιότητα έρχεται να υπηρετήσει η παράταξή μας».

Φαρμάκης: “Ο κ. Κατσιφάρας ανεπαρκής”

Πάλι με αφορμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες της Ελλάδας και το γεγονός πως η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται «κάτω από τη βάση», έχοντας δαπανήσει πέντε χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, μόλις το 23,09% των πόρων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε τα εξής: «Καμία έκπληξη. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η Δυτική Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά. Και μας βεβαιώνουν ότι η οκταετία Κατσιφάρα, ήταν μία χαμένη οκταετία. Δυστυχώς, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης αποδεικνύεται ανεπαρκής, ακόμα και ως… τροχονόμος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.Η αλήθεια είναι ακριβώς αυτή που αποτυπώνουν οι ψυχροί αριθμοί. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει απορροφήσει ούτε το ένα τέταρτο των πόρων, ενώ έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα. Πριν λίγο καιρό, κατά τον απολογισμό του Περιφερειάρχη, είχα τονίσει ότι με βάση τα πρακτικά της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε στην Πάτρα μεταξύ 22-10-2018 & 23-10-2018, φαινόταν πως αν προχωρήσουμε με τη σημερινή ταχύτητα, θα φτάσουμε στον τελευταίο χρόνο και θα πρέπει να δαπανήσουμε περίπου το 46% των πόρων του Προγράμματος. Το success story του κ. Κατσιφάρα είναι μόνο μία μεγάλη φούσκα. Μία… φαρσοκωμωδία στις πλάτες των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας!»

Ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών ζητά ο Κ. Σπηλιόπουλος

Εν τω μεταξύ ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας ζητά ο Κώστας Σπηλιόπουλος, οι όροι του οποίου θα συνδιαμορφωθούν από τους συμμετέχοντες υποψηφίους και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ειδικότερα, ο κ. Σπηλιόπουλος δήλωσε σε δημοσιογράφους, αλλά και σε δημόσιες εμφανίσεις του, τα εξής:  «Οι υποψήφιοι καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια και εκπονούν το προγραμματικό τους πλαίσιο. Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τους στόχους, τις σκέψεις και τις προτάσεις όλων μας, το τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε την επομένη των εκλογών για τη Δυτική Ελλάδα. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν όσα δεν έγιναν από την απερχόμενη περιφερειακή αρχή. Να καταλάβουν τα όσα μπορούμε εμείς να κάνουμε για την Περιφέρειά μας, στη βάση συγκεκριμένου και στοχευμένου προγραμματικού πλαισίου. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιοι πραγματικά μπορούν να πετύχουν το αναπτυξιακό σοκ που έχουμε ανάγκη. Κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί. Όλα στα φως! Αναμένω την άμεση απάντηση όλων των υποψηφίων».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr