background img
banner
banner

Για τριάντα έτη στο υπουργείο Πολιτισμού το Αρχαιολογικό Μουσείο

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Μία νέα εποχή ανατέλλει για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου που μπαίνει σε νέα φάση, αφού η επέκταση του εκθεσιακού χώρου θα βοηθήσει σε πιο σφαιρική παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων της περιοχής μέσω σπουδαίων ευρημάτων ενώ θα καταστήσει το Μουσείο πιο ελκυστικό σε επισκέπτες, αποτελώντας σήμα κατατεθέν για το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, στην προχθεσινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας έλαβε απόφαση για παραχώρηση τριάντα τελικά ετών, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Είχε προηγηθεί απόφαση για ανανέωση της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης ακινήτου «Παλαιάς Αγοράς Αιγίου», όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, στο υπουργείο για 15 χρόνια, ωστόσο με νέο έγγραφό του, το υπουργείο Πολιτισμού ζητούσε από τον δήμο παραχώρηση 30 ετών, δεδομένου ότι και το έργο που πρέπει να εκτελεστεί αλλά και η φύση της χρήσης του χώρου, πρέπει να έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Έτσι, απόφαση για τριάντα έτη έλαβε στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας.

Οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν

Σημειώνεται ότι η παραχώρηση αφορά τη χρήση όλων των δωματίων του ακινήτου της Παλαιάς Αγοράς του Αιγίου, που βρίσκονται στο υπόγειο, ισόγειο και όροφο, καθώς και του ημιυπαίθριου εσωτερικού χώρου πλάτους 3μ., που βρίσκεται προς την οδό Μιχαλοπούλου, σύμφωνα με τα σχεδιαγράμματα της εγκεκριμένης από το ΥΠ.Π.Ε. μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου. Οι λοιποί χώροι του ακινήτου, καθώς και το δωμάτιο Νο 5 του ισογείου, παρέμειναν στη χρήση του δήμου για τις πολιτιστικές του και άλλες εκδηλώσεις. Οι χώροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιοδικά και από το Μουσείο, ύστερα από συνεννόηση και γραπτή άδεια του δήμου.
Η νέα παραχώρηση έγινε ενόψει της επέκτασης της έκθεσης με επιλεγμένες αρχαιότητες από πρόσφατες ανασκαφές. Σημειώνεται ακόμη ότι το υπουργείο Πολιτισμού στα τριάντα χρόνια που του έχει παραχωρηθεί η χρήση του ακινήτου, έχει προχωρήσει σε ενέργειες αποκατάστασης του κτιρίου, το οποίο αποτελεί στολίδι για την πόλη του Αιγίου και έχει επιτελέσει σημαντικό έργο συγκεντρώνοντας όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται σε αποθήκες, Μουσεία και συλλογές του Ν. Αχαΐας, έχει στεγάσει εργαστήρια συντήρησης των ευρημάτων που προκύπτουν από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές του Αιγίου και της επαρχίας Αιγιαλείας και έχει οργανώσει αποθήκες για τη στέγαση τους.

Πολύ σημαντική η απόφαση

Μιλώντας στο Protionline.gr για την απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Ανδρέας Βόρδος, τόνισε πως΄΄ είναι ουσιαστική δεδομένου ότι με αυτό τον χρονικό ορίζοντα, το Μουσείο γίνεται αμιγώς αρχαιολογικό και δίνεται η δυνατότητα να βρουν την θέση τους σε αυτό τόσα ευρήματα ιδιαίτερης σημασίας που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό΄΄. Σημειώνεται πως η επέκταση της έκθεσης με επιλεγμένες αρχαιότητες από πρόσφατες ανασκαφές, θα γίνει προς τον χώρο που ως σήμερα χρησιμοποιείται για διαλέξεις, ο οποίος ωστόσο θα διατηρηθεί προκειμένου να φιλοξενεί εκδηλώσεις οι οποίες συνάδουν με το ύφος και το αντικείμενο του μουσείου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της επέκτασης του μουσείου, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με 200.000 ευρώ. Το έργο αποτελείται από δύο Υποέργα, ένα που αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση προθηκών, προϋπολογισμού 200.000€ κι ένα Υποέργο αρχαιολογικής αυτεπιστασίας, που αφορά στην οργάνωση της επέκτασης της έκθεσης. Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε θα προχωρήσει, ο κ. Βόρδος ανέφερε πως χρειάζεται ένας χρόνος προετοιμασίας, ωστόσο τόνισε πως το έργο θα προχωρήσει, από την στιγμή που και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.

Είναι βέβαιο πάντως ότι με την επανέκθεση το Μουσείο Αιγίου θα αποκτήσει νέα δυναμική, ενώ ταυτόχρονα να προβληθεί ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr