background img
banner
banner

Η λαμπάδα που καίει και μας φωτίζει !

Από τον Ηλία Δημ. Ασπρούκο-
Περιβαλλοντολόγο

Όταν ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος στις 19 Νοεμβρίου 1978 στο Αίγιο έδωσε στο λαό της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων που παρακολουθούσε την ενθρόνιση του την ακόλουθη υπόσχεση « …θα είμαι μία λαμπάδα, η οποία θα καίγεται, για να φωτίζεσθε εσείς».

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, για άλλους υπήρξε αγαπητός , για άλλους αδιάφορους και για μια μερίδα μισητός… Ναι –ναι μισητός γιατί οι αλήθειες και τα έργα κάποιου όταν είναι σωστά προκαλούν το φθόνο. Λογικό μιας και οι άνθρωποι έτσι έχουμε μάθει να κρίνουμε τους ανθρώπους ανάλογα με το αν μας βολεύουν αυτά που λένε και κάνουν. Αλλά ας πάμε παρακάτω.

41 περίπου χρόνια μετά ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αφήνει έργο … για να δούμε λοιπόν τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια ο κκ Αμβρόσιος… Επαναπαύτηκε στην καρέκλα του ή δημιούργησε για την περιοχή… το ερώτημα ρητορικό γιατί η απάντηση δίνεται με επιχειρήματα ζωντανά. Ας αρχίσουμε από το Αγάπης Μέλαθρον «Ο Αγ. Χαράλαμπος» όπου εκεί βρίσκουν καταφύγιο γέροντες της περιοχής μας και όχι μόνο, από εκεί έφυγε πλήρης ημερών ο αδελφός του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου Ιωάννης Παρασκευαϊδης, έπειτα το εκκλησιαστικό Εστιατόριο «Το στέκι της αγάπης» στο Αίγιο όπου παρέχει τροφή σε εκατοντάδες αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Τον Βρεφονηπιακό Σταθμό «Τα Αγγελουδάκια» που φιλοξενεί δεκάδες παιδιά συμπολιτών μας και δίνει θέσεις εργασίας σε αρκετά πρόσωπα της τοπικής μας κοινωνίας. Το Καλλιμανοπούλειο Διακονικό Κέντρο (Γηροκομείο) στα Καλάβρυτα όπου επίσης φιλοξενούνται γέροντες της περιοχής των Καλαβρύτων. Το ορφανοτροφείο Καλαβρύτων, το κοινωφελές Ίδρυμα «Γεωργίου και Αγγελικής Σκούρα» που βρίσκεται στην Αθήνα, το Ίδρυμα Υποτροφιών «Χρ. Λορετσάνου», το κέντρο για τη φιλοξενία μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων «Στέγη κατακοίτων». Ρουφογάλειο Εκκλησιαστικό Κέντρο της Ακράτας. Οι κατασκηνώσεις της Ι.Μ., οι σχολές Βυζαντινής μουσικής και Αγιογραφίας που λειτουργούν στο Αίγιο, το Ίδρυμα Υποτροφιών «Χρ. Λορετσάνου», το εκκλησιαστικό Μουσείο και αρκετά ακόμα που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή.

Αλήθεια ποιος άλλος δημιούργησε τόσα πολλά για την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα; Ποιος ήταν εκείνος που προσέφερε τόσες θέσεις εργασίας στον τόπο; Ποιος πραγματικά νοιάστηκε για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου όσο ο ποιμενάρχης μας ; Τόσοι πολιτικοί πέρασαν και όσα προσέφερε ο Μητροπολίτης μας αυτοί ούτε τα μισά δεν έκαναν…

Πολλοί είναι εκείνοι που θα πουν … Ναι βρε παιδί μου έκανε έργο αλλά μιλάει και αυτά που λέει ενοχλούν. Η απάντηση είναι μια, μιλάει γιατί έχει κάτι να πει, έχει κάτι να διδάξει… Οφείλει να καθοδηγεί το ποίμνιό του στον δρόμο το σωστό, όπως θα έκανε κάθε καλός ποιμένας, είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς οφείλεις να σέβεσαι τη γνώμη του άλλου. Άλλωστε τι θέλουμε ένα ιεράρχη «γλάστρα» όπως συμβαίνει το τελευταίο καιρό στη κεφαλή της Ελλαδικής Εκκλησίας… ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ; Ή κάποιον που έχει το θάρρος της γνώμης του και τα λέει έξω από τα δόντια χωρίς να σκέπτεται αν θα είναι αρεστός στους πολλούς…

Ε λοιπόν ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων ποτέ δεν κρύφτηκε… είτε θετικό, είτε αρνητικό θα το πει ευθαρσώς και επωνύμως θα το πει χωρίς φόβο και με πάθος… Με πάθος γιατί τα μεσοβέζικα πράγματα δεν του πηγαίνουν.
Κατά τα άλλα να είναι γερός και δυνατός να παραμείνει στο τιμόνι της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων ως καλός καπετάνιος, γιατί έχει μάθει να αντιμετωπίζει παλικαρίσια τις φουρτούνες.

Όλοι εμείς που σεβόμαστε το έργο του και την προσφορά του δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε εις πολλά έτη Δέσποτα!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr