background img
banner
banner

Κλειστά την Δευτέρα τα καταστήματα εστίασης – αναψυχής!

ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ «ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ» ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

 Σε μία κινητοποίηση που όμοιά της δεν έχει ξαναδιοργανώσει ο κλάδος, συμμετέχει ο Σύλλογος Εστίασης Αναψυχής Αιγιάλειας, ακολουθώντας τα «χνάρια» του αντίστοιχου Συλλόγου της Πάτρας, τα μέλη του οποίου κλείνουν τα καταστήματά τους την  Δευτέρα 18 Μαρτίου και για μία μέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Είναι γεγονός ότι ο κλάδος βιώνει μία σκληρή πραγματικότητα, με τα μέλη του να φέρονται διατεθειμένα να… κλείσουν μία μέρα για να μην κλείσουν για πάντα…

΄΄Τα τελευταία 9 χρόνια της κρίσης όλη η ελληνική οικονομία καταβαραθρώθηκε. Η εστίαση, σαν αναπόσπαστο κομμάτι της, δέχθηκε πολλά πλήγματα με αποτέλεσμα κάποιοι συμπολίτες μας προερχόμενοι από άλλα επαγγέλματα που είδαν τις δουλειές τους να χάνονται, προσχώρησαν στον κλάδο. Έτσι δημιουργήθηκε ακραίος ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα, με υπερπληθώρα προσφοράς και ραγδαία μειούμενη ζήτηση των υπηρεσιών μας. Όλοι μαζί τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα. Τα περισσότερα καταστήματα είναι χρεωμένα, διότι η όποια αύξηση και να έγινε στα αγαθά ή τους φόρους, τις υπηρεσίες, και τις εισφορές δεν μετακυλήθηκε στους τιμοκαταλόγους, αφενός λόγω ανταγωνισμού, αφετέρου λόγω της δυσχερούς οικονομικής θέσης των συμπολιτών μας΄΄, αναφέρει ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας.

Τα δεινά της φορολογίας

Οι επαγγελματίες του κλάδου υφίστανται και τα δεινά της φορολογίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΚΕΑΝΑ, ΄΄τα κέρδη της εστίασης άγγιζαν το 14% όταν το Φ.Π.Α ήταν 8%. Άρα άμα τη αφίξει του το 24% οδήγησε αμέσως σε αρνητική κερδοφορία -2%, που σημαίνει χρεοκοπία, αφού μαθηματικά πλέον, λειτουργούμε με ζημία. Κληθήκαμε να πληρώσουμε την οικονομική καταστροφή της χώρας. Είμαστε αυτοαπασχολούμενοι και δουλεύουμε 15 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να δώσουμε δουλειά σε χιλιάδες εργαζομένους ανά την χώρα, διαφορετικά η ανεργία θα είχε χτυπήσει κόκκινο. Μαζί με τα συνεμπλεκόμενα επαγγέλματα πλέον η εστίαση απασχολεί το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας μας και είναι υπεύθυνη για το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό «το ευχαριστώ» από την Πολιτεία δεν μας αξίζει΄΄.

Σημειώνει ακόμη τα εξής: ΄΄Δεν αντέχουμε να δίνουμε δουλειά σε τόσο κόσμο και να έχουμε μη μισθολογικό κόστος, το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις 75% τις αργίες και τα ΣΚ, καθώς και τα νυχτερινά μετά τις 22:00, να αγγίζει το 47%. Θέλουμε οι εργαζόμενοι μας να αμείβονται καλά γιατί είναι η ψυχή, τα χέρια, το χαμόγελο και η ζωή στα μαγαζιά μας αλλά δεν μπορούμε πλέον «να πληρώσουμε την νύφη» εμείς, επειδή «κάποιοι» χρεοκόπησαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μας ζητούν να γίνουμε κλέφτες για να επιβιώσουμε΄΄.

Από… ψιλή κρησάρα

Οι επαγγελματίες ζουν ακόμη με τον διαρκή… φόβο των ελέγχων. ΄΄Ζούμε, σε ένα περιβάλλον αυστηρών ελέγχων και μηδενικής ανοχής, δεδομένου του ότι πχ. αν δεν προλάβουμε να χτυπήσουμε μια πορτοκαλάδα στην ταμειακή ή αν κάποιος εργαζόμενος δεν έχει δηλωθεί μισή ή μία ώρα μετά ή πριν την βάρδια του, οι ποινές που επιβάλλονται είναι οι πιο αυστηρές. Ο κλάδος σαφώς και ζητάει ελέγχους, οι οποίοι αποτελούν βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία τους κράτους και την τήρηση των νόμων, αλλά και για την προστασία των συναδέλφων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Σας γνωστοποιούμε ότι εστίαση και η αναψυχή βαρύνονται με 25 σημεία ελέγχου αλλά και 40 οικονομικές υποχρεώσεις τον μήνα. Είμαστε κάθετα απέναντι στην ανομία, την ακραία παραβατικότητα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όμως το νερό έφτασε πλέον πάνω από την μύτη, η εστίαση ασφυκτιά΄΄.

Κάλεσμα για συμμετοχή από τον Στράτο Βαρδάκη

«Κλείνουμε για να μην μας κλείσουν», ανέφερε στο Protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής Αιγιάλειας Στράτος Βαρδάκης, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους τους επαγγελματίες του κλάδου να συμμετάσχουν στην απεργία. ΄΄Καλούμε όλους τους συναδέλφους από όλη την Αιγιάλεια, είτε είναι ιδιοκτήτες μικρών καφενείων είτε κεντρικών επιχειρήσεων, να απεργήσουν. Ακόμη κι αν δεν το επιθυμούν, να σεβαστούν τον αγώνα των συναδέλφων που συμμετέχουν, καθώς με το να κλείσουμε μία ημέρα δεν υπάρχει μεγάλη απώλεια τζίρου, αντιθέτως στέλνουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης.

Κάνοντας γνωστά τα αιτήματα του κλάδου, είπε: Τα αιτήματα μας είναι: 1. Μονοψήφιο Φ.Π.Α. και χαρακτηρισμός ως ιδιώνυμο αδίκημα η μη καταβολή του. 2. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους. 3. Μείωση στις υπερβολικές χρεώσεις στα τιμολόγια του νερού. 4. Ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων.

Επίσης, ο κ. Βαρδάκης συμμετείχε την Πέμπτη  σε συνάντηση, από την οποία απουσίαζαν οι βουλευτές της Αχαΐας, λόγω συζήτησης στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση,  για την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου και την Δευτέρα στη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα. ΄΄Η εστίαση τα αντιμετώπισε όλα αυτά, τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να αντιδράσει. Όλοι οι κλάδοι, φοιτητές, αγρότες, εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, ταξιτζήδες, φροντιστήρια κ.α. διαμαρτυρήθηκαν, διεκδίκησαν και κάτι κέρδισαν. Εμείς; Τίποτα. Η εικόνα που βλέπουν οι συμπολίτες μας και η Πολιτεία είναι αυτή της ευμάρειας.Σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει όμως. Αποφασίσαμε να κλείσουμε, για να αναδείξουμε τα προβλήματα, να διαμαρτυρηθούμε και να απαιτήσουμε! Κλείνουμε όλοι την Δευτέρα, για όλη την ημέρα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Βαρδάκης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr