background img
banner
banner

Με οριακή πλειοψηφία

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με υπόμνημα της, η Ανεξάρτητη Ανοιχτή Κίνηση Ανατολικής Αιγιάλειας, που κατέθεσε προς το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε χθες το βράδυ, το Ανώτατο Όργανο του δήμου, να πάρει απόφαση που θα στηρίζει την απόσχιση των Δημοτικών Ενοτήτων Διακοπτού – Ακράτας και Αιγείρας από το δήμο Αιγιάλειας.

Η πρόταση για απόσχιση των Δ.Ε. ανατολικά του δήμου, με σκοπό τη δημιουργία νέου δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας, ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, με την μορφή του κατεπείγοντος και με 23 συμβούλους παρόντες, που είχαν την υπομονή να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα που “καίει” από το 2010, που ένα άλλο συμβούλιο με πλειοψηφία 20-1 είχε ψηφίσει τον “Καλλικρατικό” δήμο Αιγιάλειας.
Το 2012 έγινε η πρώτη απόπειρα για απόσχιση των ανατολικών, αλλά το αίτημα τότε δεν έγινε δεκτό, υποσχέθηκε να το υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την αναθεώρηση του χωροταξικού για πέντε μόλις δήμους χθες, από τους 323 πανελλαδικά, ξαναμπήκε στο τραπέζι της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με όσα υπόσχεται η κυβέρνηση σε βάθος διετίας, θα ακολουθήσουν άλλες 55 αποσχίσεις, επικαιροποιώντας έτσι το αίτημα της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Μετά από διεξοδική συζήτηση και αντεγκλήσεις μεταξύ των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, το Σώμα χωρίστηκε σε αυτούς που βλέπουν πως ο ενιαίος δήμος σε τέτοια έκταση είναι δύσκολο να διοικηθεί και θα πρέπει να σπάσει και σε αυτούς που θεωρούν ότι το ζήτημα όπως ήρθε προς ψήφιση δεν είναι αρκετά τεκμηριωμένο, αφού δεν συνοδεύεται με αποφάσεις θεσμικών οργάνων, ως εκ τούτου δεν έχει και καμία τύχη.

Υπήρχαν και απόψεις που συμφώνησαν με τη διάσπαση, αλλά με το Διακοπτό να παραμένει στο Αίγιο, έτσι μετά από τέσσερις ώρες στις οποίες τοποθετήθηκαν όλοι οι σύμβουλοι, το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και το αίτημα για διάσπαση ψήφισαν 11 σύμβουλοι, οι: Γιώργος Γιοβάς, Βασίλης Γ. Χριστόπουλος, Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, Φάνης Σταυρόπουλος, Νίκος Θανασούλιας, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, Χρήστος Γούτος, Βασίλης Τομαράς, Βασίλης Ανδρουτσόπουλος, Μιχάλης Κωνσταντίνου και Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.
Καταψήφισαν οι: Δημήτρης Μπούνιας, Μαρία Τσουκαλά, Βασίλης Θ. Χριστόπουλος, Μιχάλης Κυριακόπουλος, Μαρία Παπαχριστοπούλου, Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, Δημήτρης Φιλιππάτος, Βασίλης Φιλιππόπουλος, Στάθης Θεοδωρακόπουλος. Παρών ψήφισαν ο Κώστας Παπακωνσταντίνου και ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος, και λευκό ο Χρήστος Λαϊνάς. Δηλαδή το θέμα δεν πέρασε με οριακή πλειοψηφία 12-11. Από την πλευρά της Ανεξάρτητης Κίνησης, το αίτημα υποστήριξε παίρνοντας το λόγο, το μέλος της Κώστας Οικονόμου, ενημερώνοντας το Σώμα, ότι έχει αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών όλα τα στοιχεία εκείνα που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της απόσχισης, με τη δημιουργία νέου δήμου.

Το αίτημα της Ανεξάρτητης Ανοιχτής Κίνησης Ανατολικής Αιγιάλειας, όπως ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο χθες βράδυ

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων, αυτές τις ημέρες συζητείται στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών με παρέμβαση και στο χωροταξικό του Ν. 3852/10 (Καλλικράτης) για διαχωρισμό Δήμων έτσι ώστε μετά από εννιά χρόνια, όπου εμφανίστηκαν φαινόμενα δυσδιοίκησης να αποκατασταθούν σταδιακά και να αρθούν οι αδικίες που επήλθαν σε μεγάλα τμήματα πληθυσμού μέσω των ΟΤΑ. Εξαγγέλθηκε, εκτός του διαχωρισμού τουλάχιστον πέντε δήμων, και η σύσταση μόνιμης διακομματικής επιτροπής, η οποία σε βάθος διετίας θα διερευνήσει περιπτώσεις διαχωρισμού δήμων με σκοπό να ισχύσει ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός του Κλεισθένη με 380 τελικά δήμους, έναντι των 323 που υφίστανται αυτή τη στιγμή.

Πιστεύοντας στη συνέχεια και τη συνοχή της Δημόσιας Διοίκησης καταθέτουμε στο Συμβούλιό σας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών το αίτημά μας για δημιουργία του υπεσχημένου Δήμου Ανατολικής Αιγιαλείας αποτελούμενο από τους τρεις πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού, που άλλωστε είναι εδώ και εννιά χρόνια στις δέκα προτάσεις διαβούλευσης.

Από το Συμβούλιο σας αιτούμαστε τη λήψη θετικής απόφασης στο αίτημά μας, γνωρίζοντας όλοι μας ότι είναι πεποίθηση της κοινωνίας της Ανατολικής Αιγιάλειας η δημιουργία δήμου της.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr