background img
banner
banner

Μήνυμα του υποψηφίου Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου

ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ -ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 

8 Μαρτίου : καθιερώθηκε το 1977  ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη. Είναι μια ημέρα  με ξεχωριστό συμβολισμό και σημασία για τους αγώνες του γυναικείου κινήματος και τα αυτονόητα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν οι γυναίκες σε μια δημοκρατική πολιτεία όπως η ισότητα, η ισονομία, ο αλληλοσεβασμός και οι ίσες ευκαιρίες.

Ο αγώνας και οι διεκδικήσεις των γυναικών που ξεκίνησαν το 1857 στην Αμερική και αργότερα στην Ευρώπη, με κυρίαρχα αιτήματα τα ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου,  ενέπνευσε τις γυναίκες σε όλο τον πλανήτη και αναμφίβολα, επηρέασε σημαντικά τη θέση τους στο κοινωνικό, επαγγελματικό και κατ’ επέκταση και οικογενειακό τους περιβάλλον.   Στην  Ελλάδα η   επίδραση του Γυναικείου Κινήματος ήταν καθοριστική στις προόδους που έχουν γίνει στα δικαιώματα των Γυναικών, ιδίως σε νομοθετικό επίπεδο, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων.

8 Μάρτη 2019: Η γυναίκα του σήμερα,  συμμετέχει ενεργά  στην παραγωγή, στην εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, την επιστήμη, τις τέχνες, την πολιτική. Δημιουργεί, διακρίνεται, επιβραβεύεται και ηγείται, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο, τον πολιτισμό, την πολιτική και οικονομική πορεία της κοινωνίας.

Τα  προβλήματα της σύγχρονης γυναίκας εντείνονται καθημερινά με την αποδόμηση  του κοινωνικού κράτους, τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις, την αύξηση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της ενδοοικογενειακής βίας, της δυσκολίας συνδυασμού οικογενειακών υποχρεώσεων και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, τη μειωμένη συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Η αύξηση του ποσοστού υποψηφίων 40% κατά φύλο στις εκλογές των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναμένεται να αυξήσει και το συνολικό ποσοστό των γυναικών που θα εκλεγούν.

Οι κινητοποιήσεις των γυναικών διεθνώς, τα τελευταία χρόνια, έχουν ξαναφέρει στην επικαιρότητα τον αγώνα των γυναικών, αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χρέος  της νέας Δημοτικής Αρχής Αιγιαλείας είναι με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις να προωθήσει την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο δήμος μας με την υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες», προκειμένου να εφαρμόσει πολιτικές που περιλαμβάνονται στη Χάρτα. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες υπέρ της ισότητας των φύλων με παρεμβάσεις και μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων της σύγχρονης γυναίκας και την εξισορρόπηση οικογενειακής και εργασιακής ζωής. Απαιτείται η  ενίσχυση των κοινωνικών δομών για τη φροντίδα παιδιών και τη φύλαξη υπερηλίκων , στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Δήμου στους  τομείς της φροντίδας, της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας, των κοινωνικών υπηρεσιών και της πρόνοιας.   Βρεφονηπιακοί  και παιδικοί σταθμοί, Κέντρα Ημερήσιας Φύλαξης Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) και ΑΜΕΑ, δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις, παιδικές χαρές, ολοήμερο σχολείο, δομές υγείας και αποκατάστασης και συμβουλευτικής για την απασχόληση,  συμβάλλουν καθοριστικά στην εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και στη διασφάλιση της ισόρροπης συμμετοχής γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής και τη βελτίωση της ίδιας της δημοκρατίας.

Η οικογένεια, η κοινωνία, η πολιτεία, ο Δήμος μας χρειάζονται τη συμμετοχή των γυναικών. Αν σταματήσουν οι Γυναίκες, σταματά να γυρίζει ο κόσμος. Γιατί η γυναικεία συμμετοχή και παρουσία είναι απαραίτητη ΠΑΝΤΟΥ, είναι το άπαν, είναι αυτή που φέρνει ισορροπία στην ψυχολογία του άνδρα.   Οφείλουμε στη Γυναίκα τον σεβασμό και την έμπρακτη αγάπη μας, όχι μόνο μια ημέρα αλλά καθημερινά.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr