background img
banner
banner

Νέα παράταση για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς

ΒΑΘΙΑ… ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 Νέα προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου έχουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία τον επαγγελματικό τους λογαριασμό μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Η παράταση που δόθηκε αποτελεί… βαθιά ανάσα για αρκετούς επαγγελματίες και στην περιοχή που έχουν αφήσει σε εκκρεμότητα αυτή την υποχρέωση.

Σημειώνεται ότι επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Όπως αναφέρει στο Protionline.gr  ο επικεφαλής της ΠΑΕΚ και α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ΄΄η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, υπέγραψε απόφαση, με βάση την οποία η προθεσμία για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην Α.Α.Δ.Ε. παρατείνεται μέχρι και την Τρίτη 30 Απριλίου 2019. Αυτό μας ικανοποιεί γιατί πολλοί συνάδελφοι δεν το έχουν κάνει ως τώρα και λαμβανομένου υπόψη ότι για τη μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., επιβάλλεται στους υπόχρεους, διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για τη μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης επαγγελματικού λογαριασμού, καθώς νοείται ως μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, τότε η παράταση είναι ευχής έργο΄΄.

Για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται και για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι, ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS. Ειδικότερα: Οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε POS και δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.

Και διοικητικά πρόστιμα

Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ. Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εκτός από την υποχρέωση της δήλωσης του επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωράει στην υλοποίηση σειράς μέτρων με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

1. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

  1. Δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων online μέσω Διαδικτύου, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να μην μπορεί να παρέμβει κανείς.

Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr