background img
banner
banner

Νέες αλλαγές στην εκλογή προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, η δημόσια συζήτηση για τις τροποποιήσεις που θα επιφέρει ο Ν. 4555/2018 – γνωστός και ως «Κλεισθένης Ι» – στην λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοένα και πυκνώνει, καθώς με το νέο θεσμικό πλαίσιο επέρχονται αρκετές και σημαντικές μεταβολές, που αναδιατάσσουν το έως σήμερα – γνωστό – «καλλικρατικό» τοπίο.

Μεγάλες αλλαγές, που δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη, επέρχονται στις Τοπικές Κοινότητες, τόσο ως προς τον τρόπο εκλογής όσο και ως προς την άσκηση διοίκησης από προέδρους και τοπικά συμβούλια.

Με βάση τον «Κλεισθένη», η κατάρτιση των δημοτικών συνδυασμών καθώς και η εκλογή των οργάνων της δημοτικής αποκέντρωσης, διαχωρίζονται πλήρως. Δηλαδή, ενώ με τον «Καλλικράτη» κάθε συνδυασμός έπρεπε να περιλαμβάνει στην δήλωση κατάρτισης του, τον υποψήφιο δήμαρχο καθώς και τους υποψήφιους για το Δ.Σ. και τα όργανα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, με τον «Κλεισθένη», η δήλωση κατάρτισης του δημοτικού συνδυασμού δεν περιλαμβάνει τους υποψήφιους πρόεδρους και συμβούλους των Κοινοτήτων. Έτσι, η εκλογή στις Κοινότητες γίνεται πλέον με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτό του δημάρχου και σε χωριστή κάλπη.

Συνεχείς διαφοροποιήσεις τα τελευταία χρόνια

Οι αλλαγές ως προς την εκλογή των προέδρων Κοινοτήτων αλλά και τον τρόπο διοίκησης, είναι συνεχείς και ανατρεπτικές τα τελευταία χρόνια. Το παλιό σκηνικό των προέδρων των κοινοτήτων και των κοινοτικών συμβουλίων που διαχειρίζονταν μόνοι τους τις χρηματοδοτήσεις, άλλαξε άρδην με τον «Καποδίστρια» που ουσιαστικά τους ενέταξε στους δήμους. Στην συνέχεια ήρθε ο «Καλλικράτης» να ενισχύσει την ένταξή τους στην διευρυμένη μορφή αυτοδιοίκησης, περιορίζοντας αισθητά τις δυνατότητες των Κοινοτήτων, ενώ ως προς την εκλογή, εντάχθηκαν στα κεντρικά ψηφοδέλτια των υποψηφίων για τον δήμο. Η σημερινή μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» δίνει την δυνατότητα δημιουργίας και καθόδου στις εκλογές, ανεξάρτητων συνδυασμών στις κοινότητες.

«Ρεύμα» υπέρ ανεξάρτητων συνδυασμών

Είναι ήδη εμφανές ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι προσπαθούν να κατεβάσουν υποψήφιους δικής τους επιρροής στις κοινότητες και το «ρεύμα» υπέρ των ανεξάρτητων συνδυασμών έχει αρχίσει να μειώνεται. Με τους ανεξάρτητους συνδυασμούς και άρα προέδρους, αποκτούν οντότητα οι κοινότητες και ο πρόεδρος παύει να είναι ένα απλό υποχείριο του εκάστοτε δημάρχου, ωστόσο δύσκολα το σενάριο δεν θα βγει σε όλες τις κοινότητες.

Από το Protionline.gr  ρωτήθηκε για το θέμα ένας εκ των παλαιότερων προέδρων κοινότητας της Αιγιάλειας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τέμενης Πάνος Μαρίνος, ο οποίος ασκεί καθήκοντα προέδρου, συνολικά 21 χρόνια! Ο ίδιος προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος μέσα από έναν ανεξάρτητο συνδυασμό, επιθυμώντας να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο του. Όπως τόνισε, ΄΄είναι καλύτερο ο πρόεδρος να εκλέγεται από ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο διότι μετά δεν θα θεωρείται «αντίπαλος» με τον δήμαρχο που δεν υποστήριξε. Οι Κοινότητες πρέπει να έχουν ανεξάρτητο χαρακτήρα. Ένας λόγος που αποφάσισα να είμαι εκ νέου υποψήφιος, είναι και αυτό το γεγονός΄΄.

Δεν θα υπάρξει επικεφαλής των ψηφοδελτίων

Ως προς τα άτομα που θα εκλεγούν, το συμβούλιο της κοινότητας έως 2.000 κατοίκους, θα αποτελείται από πέντε μέλη με εξαίρεση τις κοινότητες έως 300 κατοίκων που θα έχουν μόνο πρόεδρο. Από επτά μέλη σε κοινότητες από 2.001 έως 10. 000 και έντεκα μέλη από 10.001 έως 50.000 κατοίκους. Μεμονωμένος υποψήφιος πρόεδρος ή σύμβουλος δεν μπορεί να υπάρξει. Με το νόμο του «Κλεισθένη», έπρεπε να υπάρχει συνδυασμός με υποψήφιο πρόεδρο και υποψηφίους κοινοτικούς συμβούλους. Ελάχιστος αριθμός υποψηφίων για τα πενταμελή συμβούλια 5, μέγιστος 6, και για τα επταμελή συμβούλια ελάχιστος αριθμός 7 μέγιστος εννιά.
Ωστόσο νέα τροπολογία στον “Κλεισθένη” έφερε αλλαγή, και επικεγαλής συνδυασμού θα γίνεται ο πρώτος σε ψήφους και ο πρόεδρος θα εκλέγεται από το συμβούλιο που θα προκύψει μετά το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών.

Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη ενός άλλου επί σειρά ετών προέδρου, του Σπύρου Ζούδιου που επί 30 χρόνια είναι πρόεδρος στην Τ.Κ. Πτέρης εκπροσωπώντας επτά οικισμούς. Όπως αναφέρει, η απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος δεν σχετίζεται με τις αλλαγές του νέου νόμου, αλλά προκειμένου να παραδώσει την… σκυτάλη σε νεότερους. ΄΄Κάποιες από τις προβλεπόμενες αλλαγές είναι σε θετική κατεύθυνση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ανεξαρτητοποίηση των κοινοτήτων. Από την άλλη όμως, στις μικρές κοινότητες φαίνεται πως «φορτώνουν» όλες τις αρμοδιότητες στον πρόεδρο, ο οποίος δεν θα έχει καν γραμματέα΄΄, αναφέρει.
Οι κοινοτικοί σύμβουλοι βγαίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ανάλογα με την εκλογική δύναμη των συνδυασμών στους οποίους συμμετέχουν. Εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή άρα δεύτερη Κυριακή για τις κοινότητες δεν υπάρχει.

Θα διεκδικήσουν τις αρμοδιότητες που τους ανήκουν

Ο «Κλεισθένης» πάντως, φέρνει θεσμικές μεταβολές και ως προς τις αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν ουσιαστικά «καπελωμένες» από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Μέσα στις αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων, είναι ότι μεριμνά για την καλή κατάσταση των παιδικών χαρών, των πάρκων, των αγροτικών δρόμων, των κοιμητηρίων, την αποκατάσταση ζημιών και πολλά άλλα. Επίσης ενεργεί πληρωμές από την παγία προκαταβολή, η οποία βεβαίως ουδόλως επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, με αποτέλεσμα πολλοί πρόεδροι και από την περιοχή, να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους…

΄΄Το ζητούμενο είναι να μην είναι εξαρτώμενοι οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια από τον δήμαρχο. Διότι μέχρι τώρα, με τον τελευταίο νόμο, είμαστε με τα χέρια δεμένα και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτά που θέλουμε για τα χωριά μας. Οι χρηματοδοτήσεις είναι πενιχρές και έχουν μείνει πίσω υποδομές και έργα καθημερινότητας για τους κατοίκους΄΄, σημείωσε ο κ. Ζούδιος.

΄΄Ελπίζουμε ότι θα διατηρηθεί το προβλεπόμενο του «Κλεισθένη» που έχει να κάνει με τον ανεξάρτητο προϋπολογισμό στις κοινότητες΄΄, επισήμανε ο κ. Μαρίνος, ενθυμούμενος ότι παλιότερα όταν τα κοινοτικά συμβούλια διαχειρίζονταν τα χρήματα, είχαν εκτελεστεί σημαντικά έργα στα χωριά. ΄΄Είναι πολύ βασικό το γεγονός ότι το κοινοτικό συμβούλιο θα αποφασίζει ποια έργα θα εκτελεστούν στην κοινότητά του με τα χρήματα που αντιστοιχούν από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων που αναλογεί για την κοινότητα, διότι με τα σημερινά δεδομένα της παγίας προκαταβολής, οι δυνατότητές μας είναι πάρα πολύ περιορισμένες΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τέμενης.
Σίγουρο είναι πάντως ότι τα καινούρια κοινοτικά συμβούλια, από τη στιγμή που θα είναι ανεξάρτητα, θα διεκδικήσουν τις αρμοδιότητες που τους ανήκουν και θα ζητήσουν από τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να μεταβιβάζουν με αποφάσεις τους επιπλέον αρμοδιότητές τους στους προέδρους ή στα συμβούλια των Κοινοτήτων, τα οποία, εκτός από τις αλλαγές στην οικονομική διαχείριση και στις αρμοδιότητες, θα μπορούν να πραγματοποιούν συνελεύσεις κατοίκων και γενικότερα να λειτουργήσουν σαν ένας λαϊκός συμμετοχικός θεσμός, αποτελώντας μια δημοκρατική τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μπομποτσιάρη: Η συμμετοχή στις αποφάσεις, αυξάνει το ενδιαφέρον

Άποψη όμως για τα τοπικά συμβούλια, έχει και η νεότερη γενιά που ελέω Κλεισθένη αυξάνει και τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια, με το ασθενές φύλο να γίνεται πλέον απαραίτητο συστατικό για τη δημιουργία τους.
Με θητεία 4,5 χρόνια στο συμβούλιο της Δ.Κ. Αιγίου, η Ελισσάβετ Πίκουλα Μπομποτσιάρη, τονίζει πως “τα τοπικά συμβούλια πρέπει να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στη συνεργατική διακυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, γιατί έτσι ολόκληρη η Αιγιάλεια, από άκρη σε άκρη θα νιώθει πως συμμετέχει στις αποφάσεις” και συνεχίζει “τα νέα τοπικά συμβούλια που θα συσταθούν θα μπορούν να παίρνουν πρωτοβουλίες που σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, να βελτιώσουν την εικόνα της κάθε κοινότητας, ώστε κάθε χωριό να γίνει ελκυστικό και προσβάσιμο σε ντόπιους και ξένους.
Εμείς οι γυναίκες με την ενεργή συμμετοχή μας, μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τα δεδομένα.”

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr