background img
banner
banner

Οι πρώτες γυναίκες που σπούδασαν και οι Αιγιώτισσες πρωτοπόρες

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ  ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Γ.Ε.

«Ύμνο» στην θέληση της Γυναίκας να σπουδάζει και να διευρύνει τις γνώσεις και τους ορίζοντές της, ακόμη και στην εποχή που κάτι τέτοιο θεωρείτο αδιανόητο, αποτέλεσε η ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής στο χώρο του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων σε συνεργασία με την Ε.Γ.Ε. Παράρτημα Αιγίου. Στον κατάμεστο χώρο της αίθουσας, έγινε παρουσίαση των πρώτων γυναικών στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο 1890-1920 και των πρωτοπόρων Αιγιωτισσών, με σημαίνουσες προσωπικότητες να κοσμούν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ομιλήτρια ήταν η συγγραφέας – ερευνήτρια Χριστίνα Φίλιππα- Φωτοπούλου που με πολύ παραστατικό τρόπο παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς της, τα οποία αναγνώστηκαν με διαλείμματα ζωντανής μουσικής και λογοτεχνικά αποσπάσματα σχετικά με την εκπαίδευση των γυναικών της εποχής.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Γιώργος Γεωργόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Παραρτήματος Ε.Γ.Ε. Αιγίου Ουρανία Κοττά – Κακαβάνη. Ακολούθως, έγινε ανάγνωση αποσπασμάτων από την Αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μπουτζάν – Μαρτινέγκου με συνοδεία μουσικής. Η κ. Φίλιππα –Φωτοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στις γυναίκες που διέπρεψαν πρώτες στα Πανεπιστήμια της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στις Αιγιώτισσες πρωτοπόρες.

Αιγιώτισσες που… έγραψαν ιστορία

Τα ονόματα των Αιγιωτισσών φοιτητριών που ανέφερε, ήταν: 1. Πολυμεροπούλου Αίθρα του Ανδρέα και της Ευρυδίκης Αιγίου, στις 31/10/1919 εγγράφεται στο Φαρμακευτικό σχολείο (Φαρμακευτική Σχολή), 2. Λυμπέρη Μαρία του Παναγιώτη 25/2/1919 εγγράφεται στο τμήμα Χημείας του Φυσικού και Μαθηματικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, 3. Οικονομοπούλου Ευφροσύνη του Βασιλείου στις 22/10/1915 εγγράφεται στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, 4. Παπαδοπούλου Ελένη του Σωτηρίου στις 29/11/1917 εγγράφεται στο Φαρμακευτικό σχολείο.

Οι παραπάνω πρώτες φοιτήτριες έχουν καταγωγή από το Αίγιο. Επίσης, αναφέρθηκαν τα εξής ονόματα φοιτητριών της εποχής που δεν ελκύουν καταγωγή από το Αίγιο αλλά έχουν απολυτήριο από το Γυμνάσιο του Αιγίου: 1. Μινέικο Σοφία του Ζίγκμουντ, απολυτήριο Γυμνασίου Αιγίου στις 19/10/1904 Εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, 2. Καββαδία Αικατερίνη του Γερασίμου στις 31/10/1918 εγγράφεται στο Φαρμακευτικό Σχολείο και 3. Βενιού Μαρίσα του Ιωάννη στις 25/2/1917 εγγράφεται στο Φαρμακευτικό Σχολείο.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρέστη ως προσκεκλημένη της κ. Φίλιππα – Φωτοπούλου, η Ναταλία Ιωαννίδη κόρη του Μικροβιολόγου γιατρού από το Αίγιο Γεωργίου Ιωαννίδη και της Ζωής Μελά, κόρης του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Η Ζωή Μελά υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Επίσης, παρέστη η Χριστίνα Οικονομοπούλου προϊσταμένη του Διοικητικού Τμήματος του Ινστιτούτου Παστέρ.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμη ανάγνωση αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Ελένη ή ο κανένας» με την συνοδεία μουσικής, ενώ ερμηνεύτηκε το τραγούδι «Στο ‘πα και στο ξαναλέω». Κείμενα διάβασαν οι Ευρυδίκη Μαρινοπούλου, Φιλόλογος – ταμίας του Σ.Φ. Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Ευαγγελία Γιαννοπούλου, αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Ε.- Παράρτημα Αιγίου, Κατερίνα Δημουλά, Φιλόλογος – γενική γραμματέας του Σ.Φ. Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, Γκέλλυ Κολυβά, Φιλόλογος. Μουσική έπαιξαν οι μαθητές/ μαθήτριες: Σοφία Παπαδοπούλου, Ελένη Σεφέρη, Γιώργος Τσουμπός. Τραγούδησε ο μαθητής Παναγιώτης Γκοτσόπουλος. Η μουσική επιμέλεια ανήκε στην Ζουμπουλιά Σπυροπούλου, η επιμέλεια διαφανειών στην Κάλλυ Νικολάου, Φιλόλογος – αντιπρόεδρος του Σ.Φ. Αιγιαλείας και Καλαβρυτών, ηχητικά – φωτισμός Δημήτρης Μάρκουλας. Την επιμέλεια του προγράμματος είχαν οι Γιώργος Γεωργόπουλος, πρόεδρος και Παναγιώτης Στούρας, οργανωτικός γραμματέας Δ.Σ. Σ.Φ. Αιγιάλειας και Καλαβρύτων. Στο τέλος της εκδήλωσης, αποφώνηση έκαναν ο κ. Γεωργόπουλος καθώς και ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Ηλίας Ανδρέου.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr