background img
banner
banner

Προς ενιαία διαχείριση των απορριμμάτων

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 

Σε νέα εποχή εισέρχεται και τυπικά το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα το Φ.Ε.Κ. για την σύσταση του ενιαίου ΦοΔΣΑ Αχαΐας, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την λειτουργία του σε μία περίοδο που στον δήμο Αιγιαλείας η αποκομιδή καθίσταται προβληματική εξαιτίας των αντιρρήσεων των προκαθορισμένων Χ.Υ.Τ.Α. της Δυτικής Ελλάδας να δεχθούν τα απορρίμματα της Αιγιάλειας.

Οι αντιδράσεις και το γεγονός ότι διανύουμε μία περίοδο που οι κατά τόπους αιρετοί δεν επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με τους δημότες τους, έχουν οδηγήσει πολλούς Χ.Υ.Τ.Α. στο να μην τηρούν την απόφαση της Αποκεντρωμένης που είχε ληφθεί με γνώμονα την έκτακτη ανάγκη στην οποία είχε περιέλθει ο δήμος Αιγιαλείας. Κάπως έτσι, η αποκομιδή δεν γίνεται με τους απαιτούμενους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται απορρίμματα στους δρόμους της Αιγιάλειας.

Παράταση και αίτημα αύξησης του όγκου των απορριμμάτων

«Ανάσα» πάντως, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ έληγε στις 30 Απριλίου η συνεργασία με τους εντεταλμένους Χ.Υ.Τ.Α. ανά την Δυτική Ελλάδα, τελικώς, όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, δίνεται παράταση για τέσσερις μήνες. Επιπλέον, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί και ο συνολικός όγκος που θα δεχθούν. ΄΄Έχουμε μία συνεργασία με τον Χ.Υ.Τ.Α. στην Πάλαιρο, ενώ από αυτή την εβδομάδα θα δέχεται και ο Χ.Υ.Τ.Α. στην Ναυπακτία. Πιστεύουμε ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση αυτή την εβδομάδα, υπάρχει μία άρνηση από τον Χ.Υ.Τ.Α. Τριανταφυλλιάς, προσπαθούμε να άρουμε τις αντιρρήσεις που υπάρχουν΄΄, σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας πως πολύ σημαντική είναι η μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων. ΄΄Από τον Ιούνιο θα μπει σε εφαρμογή η πρέσσα συμπίεσης απορριμμάτων στον Σ.Μ.Α. που θα μειώσει αισθητά τον όγκο΄΄, έκανε παράλληλα γνωστό ο δήμαρχος.

Μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποδομών

Αναφορικά με την διαχείριση πλέον του ζητήματος των απορριμμάτων από τον ενιαίο ΦοΔΣΑ, ο κ. Παναγόπουλος έκανε γνωστό πως θα τεθεί σε λειτουργία εφόσον ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση των κατά δήμο περιουσιακών στοιχείων και των υποδομών που αφορούν τα απορρίμματα, σημειώνοντας πως πρέπει να ξεκινήσει η καταγραφή από ειδική επιτροπή. Επιπλέον, επισήμανε ότι θα έχει έδρα τα Λουσικά Κάτω Αχαΐας ωστόσο θα λειτουργεί γραφείο του σε κάθε δήμο, άρα και στο Αίγιο με διοικητικό προσωπικό. Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν θα ωφελήσει την περιοχή η νέα μορφή διαχείρισης, είπε: ΄΄Θεωρώ πως είναι καλύτερα το θέμα να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και να δοθούν λύσεις για όλο τον νομό διότι μόνο έτσι θα επέλθει οριστική λύση. Και βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι θέμα χρόνου όλοι οι δήμοι να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την εναπόθεση των απορριμμάτων΄΄.

Ενδείξεις για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας, φαίνεται πως απομακρύνεται, δεδομένου ότι ακόμη και εκ μέρους της τεχνικής εταιρείας που έχει πραγματοποιήσει μελέτη για τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, εκτιμάται πως ακόμη κι αν πραγματοποιούν, ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να έχει… ζωή για περισσότερο από έξι μήνες… Η απόφαση για την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, θα βγει σε περίπου ένα μήνα με σαφείς ενδείξεις για πανηγυρική νίκη των κατοίκων.

Προς έγκριση οι περιβαλλοντικοί όροι για Παπανικολού

Αναφορικά τέλος, με τον χώρο της Παπανικολούς, εξελίξεις αναμένονται εντός της εβδομάδας με την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημάρχου, άμεσα πρόκειται να γίνει επανέναρξη των εργασιών! Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Παπανικολού προβλέπεται να λειτουργήσει ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιείται μόνο για ανακυκλώσιμα απορρίμματα και όχι σύμμεικτα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr