background img
banner
banner

Ψήφισμα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ

 Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας -Παράρτημα Αιγίου, τιμώντας και φέτος την 8η Μάρτη ως Ημέρα μνήμης και αποτίμησης των αγώνων και των κατακτήσεων του Γυναικείου Κινήματος, που ξεκίνησαν το 1857 για καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιότητα ζωής, με σύνθημα: «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», καθώς και ως Ημέρα προβληματισμού και διεκδίκησης νέων αιτημάτων, εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται στην θέση της γυναίκας στο παρελθόν και σήμερα. Καλεί δε σε συμμετοχή στις δύο εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή, με αφορμή την ημέρα αυτή.

Στο ψήφισμα, αναφέρει: ΄΄«8 Μάρτη 1857, στη μνήμη των πρωτοπόρων εργατριών της υφαντουργίας και του ιματισμού  που κινητοποιήθηκαν στη Ν. Υόρκη, για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, και τις χαμηλές αμοιβές, απαιτώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου, υιοθετώντας το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα. Το πρώτο συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια, το δεύτερο καλύτερη την ποιότητα ζωής.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρωτοπόρα ιδιόμορφη απεργία γυναικών υπήρξε της Λυσιστράτης, προκειμένου να λήξει ο πόλεμος και να επιστρέψουν οι άνδρες στις οικογένειές τους. Ακολούθησε το 1789, κατά την Γαλλική Επανάσταση εκείνη των γυναικών του Παρισιού  που ζητούσαν « Ελευθερία, Ισότητα. Αδελφότητα». Η Ημέρα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας, ουσιαστικά αφορά τους αγώνες απλών γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. 8 Μάρτη 2019 – 160 χρόνια από την θέσπισή της και 55 από τον εορτασμό της. Σήμερα, τιμάται ως ημέρα Μνήμης, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεών μας, αλλά και ως ημέρα αφετηρίας νέων αγώνων. Ο 20ός Αιώνας υπήρξε ο Αιώνας των πιο αιματηρών και καταστροφικών πολέμων που γνώρισε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα. Αλλά κι ο Αιώνας, που συγκλονισμένοι οι άνθρωποι από αυτές τις εμπειρίες, αποφάσισαν να διασφαλίσουν την Ειρήνη, τη Δημοκρατία , τη Δικαιοσύνη΄΄.

Η γυναίκα στο σήμερα

Και συνεχίζει: ΄΄Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει την Ελληνίδα-εργαζόμενη, άνεργη, συνταξιούχο- σε δεινή θέση, αφού η οικονομική κρίση απειλεί τον περιορισμό των εργασιακών και  ανθρωπίνων δικαιωμάτων της, ενώ το κοινωνικό κράτος μειώνεται. Επιπλέον η οικονομική δυσπραγία εντείνει το έγκλημα της άσκησης βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές ( συζυγική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς, σωματεμπορία). Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υποστούν οι γυναίκες, δυσανάλογα, το βάρος της κρίσης. Σήμερα που παραβιάζονται τα κεκτημένα των γυναικών στο εισόδημα, την εργασία, τα ωράρια, τη μητρότητα, τη σύνταξη, την αυτοδιάθεσή τους και οδηγεί σε πισωγυρίσματα, πρέπει να ξανακτίσουμε ένα νέο αγωνιστικό μέτωπο, για να προασπίσουμε όσα κατακτήσαμε και να εμβαθύνουμε σε νέες αλλαγές υπέρ της Ισότητας και της Δημοκρατίας. Στόχος μας είναι η ουσιαστική ισότητα των φύλων, η οποία προάγει την Δημοκρατία. Οφείλουμε να τιμούμε τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών κάθε 8η Μάρτη, αλλά να εργαζόμαστε για την ουσιαστική ισότητα των φύλων όλες τις μέρες του χρόνου΄΄.

 Δύο εκδηλώσεις

Επιπλέον, κάνει γνωστό ότι η Ένωση Γυναικών Ελλάδας -Παράρτημα Αιγίου, θα τιμήσει και φέτος την 8η Μάρτη, με τη συμμετοχή της στη συνδιοργάνωση δύο εκδηλώσεων: Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, ώρα 6μ.μ. στο Πολύκεντρο Αιγίου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Αιγιαλείας, εκδήλωση-Μουσικοθεατρικό Αναλόγιο με τίτλο «Γυναικών καθρέφτισμα», βασισμένη στο βιβλίο-θεατρικό κείμενο με ομώνυμο τίτλο της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Ειρήνη Γρέκα, ο συνθέτης –μουσικός Σάκης Παπαδημητρίου, η Έλενα Παπαδημητρίου τσέλο και τραγούδι, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου.

Την Κυριακή 17 Μαρτίου, στο 1ο Λύκειο Αιγίου, ώρα 6μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγίου, σχετικά με τη Γυναίκα στην Εκπαίδευση και μάλιστα τη Γυναίκα του Αιγίου, την περίοδο 1870-1920, βασισμένη σε έρευνα της κ. Φίλιππα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr