background img
banner
banner

Σύμβαση εντός του Μαΐου, Σεπτέμβριο η έναρξη των εργασιών!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΗΝΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ

Ένα όνειρο ζωής του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου, που έγινε όραμα ικανών και με αγάπη για τον τόπο ανθρώπων, παίρνει «σάρκα και οστά». Το έργο της ανάπλασης του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής προχωρά, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου γίνεται η συμβασιοποίηση, ενώ η έναρξη των εργασιών προσδιορίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου!

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Επισκοπείο, ο Μητροπολίτης στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρουσία του ανθρώπου που έπαιξε τον ρόλο… μοχλού για την εκκίνηση του έργου, με βάση και τα λεγόμενα του τοπικού Ποιμενάρχη, του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου, βοηθού Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστου Μπούνια. Ως γνωστόν, το έργο της ανάπλασης της Παναγίας Τρυπητής, κατόπιν πολλών προσπαθειών, τόσο από την πλευρά του κ. Μπούνια όσο και με την θετική βούληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλία και θα χρηματοδοτηθεί με 1,2 εκατ. ευρώ.

Την επίσημη ανακοίνωση αυτής της τόσο θετικής για το Αίγιο εξέλιξης, έκανε γνωστή ο Μητροπολίτης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Παναγία και προς τους ανθρώπους που βοήθησαν ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα. ΄΄Με αξιώνει ο Θεός να βλέπω να έρχεται η ανακαίνιση του Ιερού Προσκυνήματος, για το οποίο έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και το οποίο αποτελούσε όραμα της ψυχής μου΄΄, ήταν τα πρώτα λόγια του Μητροπολίτη, ο οποίος ανέφερε το ειδικό «δέσιμο» που έχει με την Πολιούχο του Αιγίου. Όπως είπε, ΄΄εκτός του ότι είναι η προστάτις των μοναζόντων και σαν μοναχός την έχω αναφορά μου και προστάτιδά μου, με την Παναγία Τρυπητή έχω έναν επιπλέον δεσμό και ευγνωμοσύνη διότι εκείνη με έφερε στο Αίγιο.”

Το προσωπικό «δέσιμο» του Μητροπολίτη με την Παναγία Τρυπητή

Ήμουν αρχιγραμματεύς της Συνόδου το 1978, όταν ο μακαριστός Γεώργιος ο προκάτοχός μου, είχε καλέσει άλλον Μητροπολίτη ο οποίος δεν μπορούσε να παραστεί και να ομιλήσει και έγινε αλλαγή ώστε να δώσω την τελευταία ομιλία στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής στο πλαίσιο των κατανυκτικών εσπερινών. Όταν τελείωσα την ομιλία και την Ακολουθία πηγαίνω να προσκυνήσω την Εικόνα, οπότε ο μακαριστός Γεώργιος μου ζητά να βγάλω το καλυμμαύχι μου και βγάζει το Εγκόλπιο που φορούσε και μου το φοράει στο λαιμό μπροστά στην Εικόνα της Παναγίας. Μεσολάβησε η βουβή εβδομάδα και την Κυριακή των Βαΐων ενώ ετοιμαζόταν να πάει στην Εκκλησία, έπαθε ρήξη αορτής και πέθανε. Από την Παναγία Τρυπητή δεν ξαναπήγε στην Εκκλησία ήταν η τελευταία φορά. Όταν μου προτάθηκε να αναλάβω Μητρόπολη και κλήθηκα να επιλέξω μεταξύ Περιστερίου και Καλαβρύτων, δεν το σκέφτηκα με αυτό το κριτήριο, επέλεξα την Ι.Μ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για συναισθηματικούς λόγους και επειδή βρίσκεται δίπλα στην γενέτειρά μου την Πάτρα. Όσο περνούν τα χρόνια όμως συναισθάνομαι και συγκλονίζομαι ότι τελικά η Παναγία με έφερε εδώ. Έχοντας λοιπόν στο προσκύνημά της έναν τόπο που έχει πολλές φθορές και που ένας ανάπηρος και ένας ηλικιωμένος κι ένας ασθενής δεν μπορούν να μεταβούν, είχα όνειρο της ζωής μου να το φτιάξω. Όλα αυτά τα χρόνια έχω κάνει αλλαγές και βελτιώσεις οι οποίες κι αυτές τώρα έχουν εξαφανιστεί διότι έχουν περάσει τα χρόνια. Η Παναγία βοήθησε τελικά να μου γίνει το χατίρι και ενεκρίθη η πίστωση 1,2 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του Ιερού Προσκυνήματος΄΄.

Θερμές ευχαριστίες

Ο Μητροπολίτης δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του, επισημαίνοντας: ΄΄Για όλη αυτή την προσπάθεια έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο ο κ. Κατσιφάρας και συγχρόνως ο κ. Μπούνιας. Ο κ. Κατσιφάρας ανέθεσε εν λευκώ την υπόθεση στον κ. Μπούνια με εντολή να διευθετηθεί το θέμα και ο κ. Μπούνιας το κατάφερε εν μέσω μεγάλων αντιξοοτήτων με ταξίδια με αλλεπάλληλες επαφές. Η ουσία είναι ότι αν δεν είχα την υποστήριξη των δύο αυτών ανθρώπων και την καλή συμπαράσταση της κ. Κουμούση της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων – διότι το έργο θα εκτελεστεί υπό την υπηρεσία της -, δεν θα γινόταν τίποτα. Είμαι ευγνώμων τόσο στον κ. Κατσιφάρα όσο και στον κ. Μπούνια αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και προχωρούμε ολοταχώς στην ανάπλαση του χώρου. Βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα, θα φύγει η Ιερά Εικόνα από το Προσκύνημα θα έχουμε πρόβλημα με το προσωπικό, θέματα όμως που θα διευθετήσουμε. Το όραμα της ψυχής μου, με αξιώνει η Παναγία να το δω να αρχίζει, μακάρι να είμαι εν ζωή να το δω να ολοκληρώνεται. Για μένα είναι σαν να ευγνωμονώ την Παναγία διότι νοικοκυρεύει το σπίτι της΄΄.

Με νέα μελέτη απορρίφθηκε το σχέδιο του 2013

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο δεν βασίζεται στην μελέτη η οποία είχε εκπονηθεί το 2013 που περιελάμβανε και ανάπλαση του εξωτερικού χώρου από τον δρόμο ως το Ιερό Προσκύνημα, αλλά σε νέα. ΄΄Δεν είναι το όραμα που είχα, τα σχέδια που είχα ήταν μία γενική ανάπλαση αλλά έχουμε εμπόδια από τον νόμο διότι η οδός μπροστά από το προσκύνημα θεωρείται εθνική οδός και δεν έχει αποχαρακτηριστεί όπως θα έπρεπε για να κάνουμε κτίρια και όλα όσα θέλαμε΄΄, σημείωσε ο Μητροπολίτης. ΄΄Η πρώτη μελέτη αντιμετώπιζε προβλήματα σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά ζητήματα, δεν έχει χαρακτηρισμό Αιγιαλού, δεν έχει αποχαρακτηριστεί η παλαιά εθνική οδός και ήταν μία ατέρμονη διαδικασία΄΄, ανέφερε επ’ αυτού ο κ. Μπούνιας.

Θα προσδώσει μία προστιθέμενη αξία στην περιοχή

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το έργο θα συμβασιοποιηθεί γύρω στις 10 Μαΐου και μετά εντός τριετίας από την ένταξη της πρότασης, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. ΄΄Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, είναι ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ θα είναι αυτούσιο, δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις. Για εμάς στην Περιφέρεια, η Παναγία Τρυπητή είναι ένα εμβληματικό μνημείο, το θεωρούμε ότι πρώτον πρέπει να γίνει για θρησκευτικούς λόγους για την Παναγία πάνω από όλα και δεύτερον ότι θα προσδώσει μία προστιθέμενη αξία σε όλη την περιοχή. Γενικότερα υπάρχει μέριμνα για το σημείο αυτό, προχωρά η σύνδεση του λιμανιού με την εθνική οδό, έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση, γίνεται το Ι.Π. Τρυπητής, οπότε μιλάμε για μία οργανωμένη χωρική επέμβαση με ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής που θα αλλάξει το ύφος όλου του παραλιακού μετώπου του Αιγίου΄΄, σημείωσε ο κ. Μπούνιας. Το έργο θα γίνει με αυτεπιστασία από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, αυτό είναι καλό για την Μητρόπολη από την στιγμή που δεν θα έχει σχέση με χρήματα.

Τι θα περιλαμβάνουν οι εργασίες

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, ο κ. Μπούνιας, είπε: ΄΄Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι ασανσέρ στην δυτική πλευρά του ναού καθώς και ασανσέρ από το κάτω μέρος, Επί της οδού Ζωοδ. Πηγής, θα γίνει μία εσοχή που θα παρκάρουν τα οχήματα και θα γίνεται άνοδος με ασανσέρ στον επάνω χώρο. Θα αναπλαστούν τα παρτέρια, όλη η εξωτερική όψη των κήπων καθώς και ο ναός εξωτερικά με βαψίματα, στερεώσεις όπου χρειάζεται, ενώ στο εσωτερικό θα συντηρηθούν αγιογραφίες, πατάρια, σκεπές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο κάτω μέρος του ναού θα γίνουν πασαλομπήξεις, ώστε με τα χρόνια να μην υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και στον βράχο, θα τσιμεντωθεί, θα μπει πλέγμα ώστε να μην πέφτουν πέτρες και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα χρόνια΄΄.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπούνιας είπε ότι ΄΄το Ιερό Προσκύνημα θα είναι ένα κόσμημα για την περιοχή μας και πρέπει να δώσουμε τη δύναμη και τη βοήθεια να το αναδείξουμε και σε τουριστικό επίπεδο. Στον Άξονα 2.1 που είναι ο θεματικός τουρισμός όλα τα μνημεία τα οποία θα είναι μεταξύ Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων – Ιταλίας, θα υπάρχει μία αλληλοσύνδεση με μία πλατφόρμα ηλεκτρονική που ο κάθε τουρίστας θα ενημερώνεται κυκλικά σε όλες τις Περιφέρειες. Και αυτό θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή, σε συνδυασμό και με την επέκταση του Μουσείου του Αιγίου, ενώ θα υπάρχει μία συνδεσιμότητα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr