background img
banner
banner

Τεράστιο ενδιαφέρον για τα προγράμματα για μικρές επιχειρήσεις

ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Άκρως επιτυχημένη, τόσο από άποψη συμμετοχής όσο και ενδιαφέροντος, θεωρείται η χθεσινή ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Παράρτημα του Επιμελητηρίου στο Αίγιο, από την Ειδική Γραμματεία ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Αντικείμενό της η παρουσίαση των Δράσεων του ΕΠΑνΕΚ «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» & «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση», ενώ άκρως εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση επαγγελματιών και φορέων της περιοχής που κυριολεκτικά, κατέκλυσαν την αίθουσα.

Παρουσίαση του έργου της

Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και επικεφαλής της ΠΑΕΚ Αρίστος Τηλιγάδης, ενώ ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας μίλησε για τον ενδιάμεσο φορέα, την Διαχειριστική, που έχει διαχειριστεί με μεγάλη επιτυχία δράσεις από το 1996 που ιδρύθηκε ως σήμερα. Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2014-2020), με την ίδια χωρική αρμοδιότητα, διαχειρίζεται δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία 2014 – 2020 (ΕΠΑνΕΚ)”, ως εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ.

Ως γνωστόν, σκοποί της εταιρείας είναι η υποβοήθηση εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, των τουριστικών και εμπορικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ενέργεια ή με το περιβάλλον καθώς και όλων των παρεμφερών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή δράσης της εταιρείας. Η αξιοποίηση των υποδομών των επιχειρήσεων με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και τρίτων χωρών, η διαχείριση και εκπροσώπηση κάθε πρωτοβουλίας ή προγράμματος οποιουδήποτε ελληνικού ή διεθνούς οργανισμού και η ανάληψη και στήριξη κάθε πρωτοβουλίας από την οποία μπορεί να βοηθηθεί η επιχειρηματική ανάπτυξη στης περιφέρειες όπου δραστηριοποιείται η Εταιρεία.

Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Κατά την αναλυτική παρουσίαση των Δράσεων έγινε εκτενής αναφορά στα δύο προγράμματα. Όπως, μεταξύ άλλων, τονίστηκε, η Δράση Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ικανοποιούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: να έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειαςνα διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)»να έχουν 2 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου. Περίοδος υποβολής από 20/2/2019 έως εξαντλήσεως προϋπολογισμού.

Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας στο Εμπόριο, την Εστίαση και την Εκπαίδευση

Για την δε Δράση Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας στο Εμπόριο, την Εστίαση και την εκπαίδευση, με προϋπολογισμό δαπάνης 60 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι δόθηκε νέα παράταση έως 9 Μαΐου 2019 και πως στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται: στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης, την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης –κοινωνικής μέριμνας προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Δικαιούχοι της Δράσης είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και απευθύνεται σε επενδυτικά Σχέδια από 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ με επιδότηση 50%. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει αθροιστικά να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: να έχουν την ιδιότητα των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, α έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας, να διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ του Παραρτήματος ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)», ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών (3) αυτών διαχειριστικών χρήσεων, να έχουν το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, κατά ελάχιστον: 1 ετήσια μονάδα εργασίας (ΕΜΕ) για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, 2 ΕΜΕ για τον κλάδο της εστίασης και 5 ΕΜΕ για τον κλάδο της εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας.

Επιδοτούμενες Δαπάνες: Κτίρια, Εγκαταστάσεις και Περιβάλλων Χώρος έως 100% του επενδυτικού σχεδίου, Παρεμβάσεις για: εξοικονόμηση ενέργειας, αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας, διευκόλυνση προσβασιμότητας ΑμΕΑ, Μηχανήματα-Εξοπλισμός έως 100% του επενδυτικού σχεδίου, Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού κ.ά.
Ακολούθησε συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr