background img
banner
banner

Μέτρια η κίνηση στην αγορά του Αιγίου ενόψει Πάσχα

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ – ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

«Μουδιασμένη» είναι ακόμη η κίνηση στην Αιγιάλεια και μέχρι τώρα τίποτα δεν προμηνύει ότι επίκειται η παραδοσιακά αποδοτική εβδομάδα για την αγορά εν όψει Πάσχα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά σήμερα με συγκρατημένη αισιοδοξία για τα τοπικά καταστήματα, αφού άπαντες γνωρίζουν τις δυσκολίες του μέσου καταναλωτή που απορρέουν όχι μόνο από την οικονομική ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων αλλά και από τις λοιπές υποχρεώσεις των καταναλωτών για φόρους, κτηματολόγιο και λοιπές υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή, στα ίδια επίπεδα και ίσως λίγο πάνω εξαιτίας των οπωρολαχανικών, θα κυμανθεί φέτος το πασχαλινό τραπέζι.

Από έρευνα του “protionline.gr” στην αγορά του Αιγίου την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε πως κινήθηκε σε υποτονικούς ρυθμούς. Παρόλο που τα εμπορικά καταστήματα έχουν μπει εδώ και μέρες σε εορταστική διάθεση, η ανταπόκριση του κόσμου παραμένει μειωμένη για ένα σύνολο προϊόντων, όπως οι λαμπάδες, τα παιχνίδια, τα κοσμήματα, τα είδη καλλωπισμού και η ένδυση. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, οι καταναλωτές διστάζουν ακόμα να πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε αγορά χωρίς να αναλογιστούν το ποσό που πρέπει να διαθέσουν. Οι καταστηματάρχες ευελπιστούν ότι μετά την Μεγάλη Τετάρτη θα υπάρξει σημαντική διαφορά. Ειδικότερα αν ο καιρός ‘’ευνοήσει’’ την κατάσταση, η κίνηση στα μαγαζιά θα αυξηθεί.

Δεν βοήθησε ο καιρός

΄΄Είναι γεγονός ότι φέτος, μεγάλο αγκάθι για τα εμπορικά αποτέλεσε ο χειμωνιάτικος καιρός. Ενώ τα καταστήματα της πόλης μας διαθέτουν πολύ καλά ανοιξιάτικα είδη, πολλοί λίγοι έσπευσαν να κάνουν αγορές, καθώς ο χειμώνας παραμένει. Ευελπιστούμε ότι με την άνοδο της θερμοκρασίας που αναμένουμε από Μ. Τετάρτη να ανέβει και η διάθεση του κόσμου και να προβεί, έστω και την τελευταία στιγμή, στις αγορές που επιθυμεί΄΄, σημείωσε στo “protionline.gr” το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Ελισσάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη. Εκτίμησε παράλληλα, πως την διαφορά θα κάνουν οι επισκέπτες που αναμένονται από την Μ. Πέμπτη.

Τα εποχικά είδη

Μειωμένο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στα δημοφιλή προϊόντα των εορτών, με τις αγορές παιχνιδιών και λαμπάδων να παραμένουν στάσιμες. ‘’Η κίνηση μέχρι στιγμής είναι όπως πέρυσι, μέτρια δηλαδή. Περιμένουμε και την Μεγάλη Εβδομάδα για να βελτιωθεί. Γενικότερα, τα πράγματα είναι δύσκολα, εξαιτίας της οικονομική κρίσης’’, ανέφερε στo “protionline.gr”, ο Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου καταστήματος παιχνιδιών.

Η ιδιοκτήτρια της «Gallery Makraki», Έστα Μακράκη, η οποία εκτός από χειροποίητες λαμπάδες διαθέτει μία μεγάλη γκάμα από αξεσουάρ, δήλωσε: ‘’Υπάρχει κάποια κίνηση στις λαμπάδες, αλλά ο κόσμος προτιμά να αγοράζει φθηνά πράγματα με ένα ευρώ. Ακόμα και δέκα ευρώ να έχει, δεν θα δώσει τα χρήματά του σε κάτι χειροποίητο και ιδιαίτερο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα που δεν οφείλεται μόνο σε οικονομική αλλά και πολιτιστική κρίση’’ .

Βέβαια,η αγορά λαμπάδων παρουσίασε και σε μερικές περιπτώσεις θετική ανταπόκριση. Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος ‘’Shabby Chic Wedding Planner’’, Βαρβάρα Χρυσανθοπούλου που ασχολείται με την διακόσμηση και διοργάνωση γάμων, φάνηκε ικανοποιημένη για την φετινή χρονιά. Σύμφωνα με την ίδια, ΄΄υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο, εφόσον οι λαμπάδες ανήκουν στο εποχιακό κομμάτι. Φυσικά την Μεγάλη Εβδομάδα, η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη. Ίσως να είναι και πιο αυξημένη από πέρυσι’’.

Στάσιμη η αγορά των προϊόντων περιποίησης

Την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένουν και τα καταστήματα με είδη καλλωπισμού, προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδά τους. ‘’Μετά την Mεγάλη Τετάρτη περιμένουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Μέχρι στιγμής, τα πράγματα είναι μέτρια, αλλά μετά την Πρωτομαγιά και την Ζωοδόχου Πηγής, όταν ο καιρός θα είναι πιο ευνοϊκός, θα δούμε ανταπόκριση από τον κόσμο’’, δήλωσε στην ‘’Π’’ η υπεύθυνη του εμπορικού κέντρου ‘’Hondos Center’’, Αθηνά Θεοδοσίου. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αλεξόπουλο, έναν εκ των ιδιοκτητών, ΄΄φέτος, η αγορά είναι ‘’πεσμένη’’ σε σχέση με πέρυσι, καθώς διανύουμε από τα χειρότερα τρίμηνα των τελευταίων ετών. Υπάρχει κόσμος, δεν υπάρχει η δυνατότητα όμως. Παραμένουμε, όμως, αισιόδοξοι και ευελπιστούμε μεγαλύτερη αύξηση της πελατείας’’.

Ενδύματα και υποδήματα

Σε πιο δυσχερή θέση βρίσκονται τα καταστήματα ρουχισμού και αξεσουάρ, στα οποία η οικονομική κρίση έχει περιορίζει κατά πολύ τις δραστηριότητές τους. Ο κ. Σπυρόπουλος, ιδιοκτήτης του ‘’ Αφοι Σπυρόπουλοι’’, φάνηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος ακόμα και για την εορταστική περίοδο, τονίζοντας ότι ΄΄δεν χρειάζεται μόνο η Μεγάλη Εβδομάδα για την αύξηση της επισκεψιμότητας, αλλά γενικότερα μία αναδιάρθρωση της οικονομίας από το κράτος΄΄.

Η κατάσταση παραμένει ίδια και στην παιδική ένδυση, με την Ελένη Κούκου, ιδιοκτήτρια του καταστήματος παιδικών ειδών και βάπτισης ‘’Cartoon’’, να τονίζει: ‘’Η κίνηση δεν είναι καθόλου καλή. Από την Μεγάλη Τρίτη θα υπάρξει μεγαλύτερο ποσοστό πελατών. Ακόμα, και από τις λαμπάδες, έχουμε πουλήσει λίγα πράγματα. Υπάρχει όμως ενδιαφέρον, ο κόσμος βλέπει πράγματα, ρωτάει για τις τιμές, έτσι ώστε να ξέρει τι θα αγοράσει αργότερα’’.

Η Φωτεινή Αθανασιάδη, υπάλληλος του καταστήματος τσαντών ‘’Simbolo’’, δηλώνει αισιοδοξία για τις γιορτινές μέρες. Όπως αναφέρει, ΄΄δεν υπάρχει γενικότερα πολλή κίνηση στην αγορά. Πέρυσι την Μεγάλη Εβδομάδα είχε καλό καιρό, ο οποίος βοήθησε την κίνηση του κόσμου. Ελπίζουμε ότι και φέτος να συμβεί το ίδιο’’.

Ίδιες τιμές στα κρέατα και τα είδη αρτοποιείου – Πάνω στα οπωροκηπευτικά

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται τις μέρες αυτές στην προμήθεια του παραδοσιακού οβελία αν και μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται σχεδόν καθόλου ζήτηση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Συλλόγου Κρεοπωλών Παναγιώτη Βούλγαρη, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των κρεοπωλείων της περιοχής, κάτι που αναμένεται να γίνει από σήμερα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, σημειώνει: ΄΄Την τελευταία πενταετία οι τιμές έχουν μία τάση μείωσης. Και φέτος τα κρεοπωλεία θα πουλήσουμε το αρνί από 7,50 έως 8,50 ευρώ το κιλό και από 8,00 έως 9,00 ευρώ το κιλό τα ερίφια. Στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στην τιμή του κρέατος, θα κυμανθούν και οι συκωταριές καθώς και οι γαρδούμπες και το κοκορέτσι΄΄. Αντίθετα, μία μικρή αύξηση εξαιτίας της ασιατικής πανόλης που είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση, γεγονός που πλήττει και την εγχώρια αγορά, παρατηρείται στην τιμή του χοιρινού που πωλείται από 5,00 έως 6,00 ευρώ το κιλό.
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι πωλούνται και τα αυγά, με τα «σπιτικά» να διατίθενται προς 1,00 ευρώ το ζευγάρι.

Καθηλωμένες παραμένουν τα τελευταία χρόνια και οι τιμές των αρτοποιημάτων και γλυκών που καταναλώνονται αυτές τις μέρες. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό στo “protionline.gr” ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγίου Αρίστος Τηλιγάδης, τα κουλούρια (αυγοκούλουρα και ουζοκούλουρα) πωλούνται περίπου 8,50 ευρώ το κιλό και τα τσουρέκια 5 ευρώ. Αυγά σοκολατένια μπορεί να βρει κανείς στο εμπόριο από 12 έως 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα το μέγεθος.

 

Τέλος, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν ορισμένα οπωρολαχανικά. Σε έρευνα του “protionline.gr” στην λαϊκή αγορά του Σαββάτου 20 Απριλίου, καταγράφηκαν οι εξής τιμές: Ντομάτες από 1,80 ευρώ το κιλό, αγγούρια 0,50 ευρώ το ένα, μαρούλια 0,50 ευρώ το ένα, πιπεριές από 0,80 έως 1,20 ευρώ το κιλό, αγκινάρες οι 13 πωλούνται προς 5 ευρώ ή και 0.40 ευρώ η μία, τα χόρτα (άγρια) 1,50 ευρώ το κιλό, οι πατάτες έχουν αυξηθεί και πωλούνται προς 0,90 ευρώ το κιλό, τα κρεμμύδια 1,20, τα ραδίκια 3,00 ευρώ το κιλό και το μπρόκολο 1,50 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, πωλούνταν στην λαϊκή ως εξής: Οι φράουλες 1,50 ευρώ το κιλό, τα μήλα 1,00 ευρώ το κιλό και οι μπανάνες 1,50 ευρώ το κιλό.

Το εορταστικό ωράριο

Την Κυριακή των Βαΐων, κάποια καταστήματα άνοιξαν στην τοπική αγορά για τέσσερις ώρες και κάποια άλλα παρέμειναν κλειστά.

Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Μ. Τετάρτη, τα καταστήματα θα λειτουργούν πρωί απόγευμα ανοίγοντας το πρωί στις 8.30 κλείνοντας το μεσημέρι στις 2.00, ανοίγοντας το απόγευμα στις 5.30 και κλείνοντας το βράδυ στις 9.00.

Την Μ. Πέμπτη η αγορά θα λειτουργήσει σε συνεχές ωράριο από τις 8.30 το πρωί ως τις 9.00 το βράδυ, την Μ. Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, από τις 11.30 το πρωί ως τις 6.30 το απόγευμα, το Μ. Σάββατο από τις 8.30 το πρωί ως τις 4.00 το απόγευμα, ενώ Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr