background img
banner
banner

«Υποκλινόμεθα στο θέλημα του Θεού. Η ταπείνωση είναι αυτή που μας ανεβάζει!»

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΡΜΑΣ ΜΙΛΑ ΣΤO “PROTIONLINE.GR” ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Α΄ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Σε μία τιμητική αλλά και με αυξημένα καθήκοντα θέση, αυτή του Α΄ Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας, Ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος είναι γνωστός για τον πράο χαρακτήρα και την εργατικότητά του, ενώ υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές στην εκ βάθρων ανακαίνιση της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, που αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων Μονών στην ελλαδική επικράτεια, τόσο για την ιστορικότητά της όσο και για την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στην τάξεις της, προσελκύοντας κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Αντιπροσωπευτική της προσωπικότητας του Αρχιμανδρίτη είναι η αναφορά του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου στην συγχαρητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τοποθέτηση του π. Ιερωνύμου στη θέση του Α΄ Γραμματέως: «Με την ψυχική του ευγένεια, την αφοσίωσή του στις εκκλησιαστικές αρχές και αξίες, με την παιδεία και τις θεολογικές του γνώσεις, καθώς και με την άοκνη δράση του, είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχει στις νέες του υποχρεώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τοπικός Ποιμενάρχης.

Ο ίδιος, αν και δεν συνηθίζει να ομιλεί δημόσια παρά μόνο κηρύττοντας τον Λόγο του Θεού, με ευγένεια απάντησε στo “protionline.gr” για τα νέα του καθήκοντα, ερωτώμενος για τις αυξημένες υποχρεώσεις που φέρνει η νέα αρμοδιότητα, μετά την επιτυχημένη θητεία του στην θέση του Β΄ Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου. ΄΄Με την βοήθεια του Θεού, όλα τα προλαβαίνουμε. Δεν έχουμε ιδιαίτερα θέματα στο Μέγα Σπήλαιο, είμαστε μία αδελφότητα ενωμένη και αγαπημένη, δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα, τα διοικητικά θέματα τα ρυθμίζουμε΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις αρμοδιότητες της νέας του θέσης ανέφερε: ΄΄Τα θέματα που αντιμετωπίζουμε είναι πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, διεκπεραιώσεις εγγράφων, οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες αλλά βοηθούμεθα και από την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει πλέον τρία χρόνια στη θέση του Β΄ Γραμματέως. Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει κάτι που είναι δύσκολο να επιλυθεί΄΄. Στο ερώτημα αν θα προχωρήσει και στη θέση του Αρχιγραμματέως απάντησε πως αυτό το γνωρίζει μόνο ο Θεός και ο Μακαριώτατος. ΄΄Ποτέ δεν ζήτησα κάτι. Όλα ήρθαν με την ευλογία του Θεού, του Μακαριωτάτου και του Σεβασμιωτάτου μας΄΄, επισήμανε.

«Δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να γίνω Μητροπολίτης»

Από τo “protionline.gr” ερωτήθηκε και για το εάν θα μπορούσε κάποτε να διοικήσει μία Ιερά Μητρόπολη, σημειώνοντας: ΄΄Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με αυτό, δεν μου έχει περάσει από το μυαλό. Έχω μία αρχή. Δεν ασχολούμαι με τις εργασίες του Αγίου Πνεύματος. Αυτά τα κανονίζει ο Θεός. Κάνω την διακονία μου, αυτή που μου έχει αναθέσει η Εκκλησία και ο Σεβασμιώτατος στο Μέγα Σπήλαιο, με ταπείνωση, με διάθεση προσφοράς στην Εκκλησία και τον λαό του Θεού. Άλλωστε, Αυτός είναι που μας οδηγεί όπου θέλει κι αν θέλει΄΄.

Ωστόσο, τα νέα του καθήκοντα είναι και μία ηθική επιβράβευση για τον ίδιο. ΄΄Είναι πράγματι, αλλά πάντοτε όταν ανεβαίνουμε πρέπει να έχουμε στη ζωή μας και την ψυχή μας ως γνώμονα και ως πυξίδα πως όλα γίνονται κατά τη θέληση του Θεού, άρα πρέπει να υποκλινόμεθα στο θέλημά Του. Η ταπείνωση είναι αυτή η οποία μας ανεβάζει΄΄, τονίζει.

Ο Άγιος Ηγούμενος δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και για την Μονή: ΄΄Η Ιερά Μονή έχει ανακαινιστεί. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2003 και τελείωσαν το 2013. Μετά από ενέργειες του Σεβασμιωτάτου μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα στο Γ΄ ΚΠΣ επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, το έργο είχε αναλάβει η Περιφέρεια, ανακαινίστηκε όλη η Μονή, απέκτησε σχεδόν νέα μορφή, εξωτερικά και εσωτερικά΄΄.

Οι νέοι επισκέπτονται με πίστη και σεβασμό την Μονή

Κατά πόσο όμως η ανακαίνιση συνετέλεσε στην αύξηση της προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας της Μονής; ΄΄Το Μέγα Σπήλαιο είναι ένα Παμπελοποννησιακό και Πανορθόδοξο Προσκύνημα. Η Εικόνα της Παναγίας, που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ευαγγελιστή Λουκά, είναι γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι προσκυνητές δεν έχουν αυξηθεί δεν μπορούμε να πούμε ότι εξ αφορμής της ανακαινίσεως έχουμε αυξημένη επισκεψιμότητα, αντιθέτως έχει περιοριστεί στα Σαββατοκύριακα λόγω της κρίσης. Παλαιότερα, κυρίως από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με όσα μας έχουν αναφέρει οι παλιότεροι πατέρες, γινόταν το αδιαχώρητο. Όμως υπάρχει σταθερή ροή επισκεπτών και οργανωμένες εκδρομές το καλοκαίρι από Ενορίες από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, κυρίως από την Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία΄΄, αναφέρει ο Άγιος Ηγούμενος.

“Η Ελληνική οικογένεια είναι δεμένη με τον Χριστό”

Τέλος, στο ερώτημα εάν εξαιτίας της κρίσης αξιών ο κόσμος έχει βρει παρηγοριά κι ελπίδα στην Εκκλησία, ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος απαντά: ΄΄Ο λαός μας όπως πίστευε, πιστεύει. Αυτοί οι οποίοι ήταν, έχουν μείνει στην Εκκλησία και πιστεύουν στον Θεό. Ο σκοπός όμως της Εκκλησίας, των Επισκόπων και των Ιερέων είναι να πλησιάζουμε αυτούς οι οποίοι αμφιταλαντεύονται σε κάθε εποχή. Αυτοί οι οποίοι αναζητούν τον Θεό. Αποστολή μας είναι να τους φέρουμε κοντά Του. Το Μέγα Σπήλαιο αλλά και κάθε μοναστήρι είναι τόποι που σε αυτούς τελικά μπορούμε να δούμε την πραγματική πίστη των ανθρώπων. Βλέπουμε ότι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται να προσκυνήσουν την Εικόνα της Παναγίας έρχονται με μεγάλο σεβασμό, βλέπουμε και πώς πλησιάζουν εμάς. Και το ενθαρρυντικό είναι πλέον ότι περισσότερη είναι η επισκεψιμότητα νέων ανθρώπων παρά μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι λοιπόν, αυτό είναι μία παρηγοριά για όλους μας, ότι η χριστιανική πίστη δεν έχει χαθεί. Όταν οι νέοι άνθρωποι αγαπούν τον Θεό και σέβονται την Εκκλησία και τους Κληρικούς, αυτό είναι μία απόδειξη ότι δεν έχουν χαθεί όλα. Αλλά η πίστη είναι μία φλόγα η οποία ακόμη κι αν ατονήσει, όταν έρθει ο Θεός και… ακουμπήσει την ανθρώπινη ψυχή, τότε ξαναφουντώνει. Είναι βέβαιο ότι δεν έχουν τελειώσει όλα για την πατρίδα μας. Αντιθέτως, η ελληνική οικογένεια είναι ακόμη δεμένη με τον Χριστό και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά με την βοήθεια του Θεού΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr