background img
banner
banner

“Μαγνήτης’’ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων η ΔΕΥΑ

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Συνεδρίασε τη Μεγάλη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιάλειας για να εγκρίνει το νέο προϋπολογισμό και τους όρους του διαγωνισμού για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης με τη βεβαιότητα ότι η χρηματοδότηση για το τεράστιο έργο που θα υλοποιήσει η ΔΕΥΑ έχει βρεθεί.

Πρόκειται για την τρίτη φάση του αποχετευτικού της Αιγιάλειας, που θα υλοποιηθεί ως ανεξάρτητο έργο σε σχέση με αυτό του Κεντρικού Συλλεκτήριου Αγωγού Λυμάτων από την Ακράτα έως το Λαμπίρι.

Ο νέος προϋπολογισμός φτάνει τα 35 εκ. ευρώ και ξεπερνά τον προηγούμενο 31,6 εκ. ευρώ, αφού η αποσύνδεση του ως υποέργο του Συλλεκτήριου έδωσε την ευκαιρία στην ΔΕΥΑ να αντλήσει περισσότερα χρήματα από το ΕΠΕΡΡΑΑ περί τα 25 εκ. ευρώ, 5 εκ. ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα Φιλόδημος αν και θα ζητηθούν 6,5 και 3 εκ. ευρώ θα βάλει η ΔΕΥΑ από το ταμείο της, για τις συνδέσεις των κατοικιών με τα εσωτερικά δίκτυα που θα καταλήγουν στον κεντρικό αγωγό και από εκεί στο νέο Βιολογικό Καθαρισμό, που η αναβάθμισή του έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο του αποχετευτικού.

Οι συνδέσεις με τους καταναλωτές δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη για να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, έτσι η ΔΕΥΑ θα βάλει «το χέρι στην τσέπη» και θα μεταφέρει σταδιακά το κόστος στους καταναλωτές. Μέσα στο νέο προϋπολογισμό σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υπολογισθεί και τα 700 μέτρα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ο κεντρικός αγωγός στο Λαμπίρι που “κόλλησε”, επειδή 13 ιδιοκτήτες της περιοχής θα πρέπει να “τραβήξουν” προς τα μέσα τις ιδιοκτησίες τους κατά 10 μέτρα, προκειμένου να περάσει ο αγωγός.

«Θα πιουν νερό» στα ορεινά του Διακοπτού.

Εν τω μεταξύ τα καλά νέα έρχονται από την Κερνίτσα, οικισμό του πρώην δήμου Διακοπτού, όπου η ΔΕΥΑ θα αξιοποιήσει γεώτρηση αφού πέτυχε χρηματοδότηση 1,1 εκ. ευρώ με τη δημοπράτηση του έργου ύδρευσης να γίνεται σε ένα μήνα. Το έργο αυτό θα λύσει οριστικά το πρόβλημα στις Τ.Κ.: Λόφος, Καλυβίτης, Κερνίτσα, Άνω Διακοπτό και Καθολικό, ενώ με τα χρήματα αυτά θα αντικατασταθεί και 3χλμ δίκτυο ύδρευσης από το Λόπεσι μέχρι την Κουνινά.

«Κόλλησε» το διυλιστήριο στο Σελινούντα

Ένα άλλο έργο πνοής που προωθεί η ΔΕΥΑ και βρίσκεται πολύ κοντά στο να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος» με 20 εκ. ευρώ είναι το Διυλιστήριο νερού στον ποταμό Σελινούντα.
Η ΔΕΥΑ θέλει να αξιοποιήσει το ποτάμι προκειμένου να εξασφαλίσει νερό για τον πρώην δήμο Αιγίου αλλά και με τη νέα υδραυλική μελέτη που κατέθεσε, αυτό θα επαρκεί να υδρεύσει τις περιοχές από την Τράπεζα ανατολικά μέχρι την Ζήρια δυτικά.

Ο αρχικός στόχος ήταν το Αίγιο αλλά για να ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης έπρεπε τα υδρόμετρα να ξεπερνούν τις 30 χιλιάδες, έτσι φάνηκε για πρώτη φορά η στρατηγική σημασία της επέκτασης της δημοτικής επιχείρησης σε όλο το δήμο.

Προκειμένου όμως να προχωρήσει η μελέτη και ο προϋπολογισμός 20.658.000 συγκεκριμένα έπρεπε να περάσουν οι περιβαλλοντικοί όροι από το ΠΕΣΠΑ (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) αλλά ο εισηγητής του συμβουλίου το απέσυρε ως θέμα με αποτέλεσμα η διοίκηση της ΔΕΥΑ να αντιδράσει γιατί θεώρησε σκόπιμη αυτή την ενέργεια. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση του ΠΕΣΠΑ εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τον ΧΥΤΑ της Παπανικολούς, προκειμένου να εκδοθεί η απαραίτητη ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για να επανεκκινήσει το έργο στην Δυτική Αιγιάλεια.

Επισκέψεις σχολείων στον Βιολογικό

Η διοίκηση της ΔΕΥΑ πάντως είναι αισιόδοξη ότι όλα τα έργα που έχει σχεδιάσει, και δεν είναι λίγα, θα προχωρήσουν, βελτιώνοντας τόσο την χρηματο-οικονομική θέση της επιχείρησης, όσο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αιγιάλειας. Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού στην Μυρτιά Αιγίου έγιναν για άλλη μια φορά τουριστική ατραξιόν για σχολεία της χώρας, με 60 μαθητές του Λυκείου Θήβας αλλά και 20 φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου να επισκέπτονται τους χώρους και μαθητές και σπουδαστές να ακούν με προσοχή τον Τεχνικό Διευθυντή της ΔΕΥΑ, Παν/τη Νικολόπουλο και την Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Μαρία Παπαχριστοπούλου να εξηγούν πως η λειτουργία του Βιολογικού συμβάλλει στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη των 20 μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΑΠ έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας της ΔΕΥΑ με το Πανεπιστήμιο στην Ενιαία Δράση κρατικών Ενισχύσεων Ερευνας, τεχνολογικής Ανάπτυξης & καινοτομίας ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ του Ε.Π.

Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων σε επιμέρους μονάδες του βιολογικού για τη βελτίωση της διαχείρισης των αστικών λυμάτων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr