background img
banner
banner

Θα προσπαθήσουν να δουν Γαβρόγλου για το ΤΕΙ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ… ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ

Απόφαση ώστε να κινηθεί δραστικά ο δήμος ενάντια στην διαφαινόμενη υποβάθμιση του Παραρτήματος Αιγίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα όπου το νομοσχέδιο για την συγχώνευση ΤΕΙ – Πανεπιστημίου Πατρών τίθεται σε διαβούλευση, έλαβε το βράδυ της Πέμπτης 11 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Το Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της διατήρησης του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας που βάσει σχεδίου καταργείται, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμιση του Παραρτήματος. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί να κλειστεί ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και θα ασκηθούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για να μην απολέσει η Αιγιάλεια ό,τι με πολύ κόπο κατέκτησε εδώ και 16 χρόνια στον τομέα αυτό.

Βεβαίως, η συνάντηση φαντάζει δύσκολη από την στιγμή που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν αλλά και επειδή και ο ίδιος ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο μέχρι να ξεκινήσει η διαβούλευση. Βεβαίως, ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα και οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να είναι μεθοδευμένη και να δρομολογεί άμεσα.

Δράση μέσω της Νέας Δημοκρατίας

Στο κάλεσμα του δημάρχου Αιγιαλείας ώστε να παρευρεθούν στην έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το φλέγον θέμα, ανταποκρίθηκαν μόλις δύο βουλευτές της Ν.Δ. και ένας πολιτευτής, κανένας όμως του κυβερνώντος κόμματος. Πρόκειται για τους Ιάσονα Φωτήλα, Ανδρέα Κατσανιώτη και Θανάση Νταβλούρο αντίστοιχα, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους, άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της πάνω στο θέμα αυτό. Μάλιστα, ο κ. Φωτήλας ανέλαβε να θέσει το θέμα στην τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως ώστε να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένη στόχευση που δεν είναι άλλη βέβαια από την διατήρηση των Τμημάτων εκείνων που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα στο Παράρτημα.

«Μας έπιασαν στον ύπνο»!

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, στην τοποθέτησή του έκανε μία αναδρομή στην δημιουργία του Παραρτήματος Αιγίου του ΤΕΙ, κάνοντας αναφορά στα 70 στρέμματα που παραχωρήθηκαν από τον δήμο Αιγίου τότε, με σκοπό την άμεση ανάπτυξη τεσσάρων σχολών για να… γίνουν τελικά δύο τμήματα εκ των οποίων το ένα διασώθηκε με «νύχια και με δόντια» με ενέργειες της δημοτικής αρχής και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. ΄΄Δυστυχώς μας έπιασαν στον ύπνο΄΄, παραδέχθηκε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως ΄΄έχουν κάνει το ΤΕΙ Αιγίου πειραματόζωο και γίνεται έρμαιο των προσπαθειών κάποιων να ασκούν επιρροή΄΄. Κάλεσε δε τους πάντες να… ξεχάσουν τις εκλογές και να λειτουργήσουν από κοινού με στόχο την διάσωση του Παραρτήματος με σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Αίγιο.

Η έλλειψη καθηγητών ΔΕΠ κατέστησε αδύναμο το Τμήμα

Τον λόγο για τον οποίο το Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας παρουσιάζεται εκ νέου ως «αδύναμος κρίκος», έκανε γνωστό ο δημοτικός σύμβουλος, καθηγητής του Τμήματος Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είπε ότι δεν προχώρησαν οι ενέργειες ώστε το Τμήμα να έχει τέσσερις καθηγητές ΔΕΠ, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μόνο δύο και μία θέση να αναμένεται. Αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχει ως αποτέλεσμα να μην παρουσιάζει ακαδημαϊκή επάρκεια και αυτονομία, εν αντιθέσει με το έτερο Τμήμα της Φυσικοθεραπείας που έχει οκτώ καθηγητές ΔΕΠ.
Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση παρέστησαν και εκπρόσωποι των φοιτητών του Τμήματος οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη, εστιάζοντας σε δύο παραμέτρους: Αφενός στον αντίκτυπο που θα έχει η αρνητική εξέλιξη στο πτυχίο τους και αφετέρου στις επιπτώσεις που θα έχει στο Παράρτημα η απώλεια της Οπτικής, δεδομένου ότι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί το Παράρτημα μόνο με ένα Τμήμα…

Οι θέσεις των παρατάξεων

Την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, απόντος του Στάθη Θεοδωρακόπουλου, εκπροσώπησε ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε συνομιλία του με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, που φέρεται να του είπε ότι τις αποφάσεις που έχουν παρθεί, ούτε κόμμα δεν τις αλλάζει!

Επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Χρήστος Γούτος, επέμεινε στην άποψη, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κρατηθεί πάση θυσία η Οπτική, αφού αυτή είναι η θέση που εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της παράταξής του “Αιγιάλεια Αύριο”.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, κινήθηκε η υποψήφια δήμαρχος Βασιλική Ψυχράμη και οι σύμβουλοι που την στηρίζουν, η οποία πρότεινε ταυτόχρονα με τη διαπραγμάτευση για την Οπτική, να διεκδικήσει ο δήμος και τη Λογοθεραπεία που χάθηκε, αλλά και τμήματα που σχετίζονται με τον Πρωτογενή τομέα.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Λαϊνάς, κατέβασε δικό του ψήφισμα, το οποίο καταψηφίστηκε ενώ ο επικεφαλής της παράταξης “Αιγιαλέων Πόλις” Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, με αίτημα του οποίου πραγματοποιήθηκε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, επέμεινε στο σχηματισμό Επιτροπής που σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία θα πιέσουν για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το ψήφισμα

Μετά τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, εξεδόθη ψήφισμα, στο οποίο επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας με το παρόν ψήφισμα εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του με τη διαμορφούμενη κατάσταση με το προς κατάθεση νομοσχέδιο για το ΤΕΙ Αιγίου και ταυτόχρονα την πλήρη αντίθεσή του σε πιθανή κατάργηση του Τμήματος Οπτικής – Οπτομετρίας διότι:

Α) Υποβαθμίζει την πόλη στον ακαδημαϊκό χάρτη,

Β) Στερεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι από την πόλη του Αιγίου αλλά και ταυτόχρονα ζωτικό για την τοπική κουλτούρα, οικονομία και κοινωνία,

Γ) Αγνοεί τις παραμέτρους παραχώρησης της δημοτικής περιουσίας και τις αρχικές δεσμεύσεις που ήταν να λειτουργήσουν 4 τμήματα σε έκταση 70 στρεμμάτων της παλιάς Χαρτοποιίας αλλά και τα προσύμφωνα συνεργασίας ΤΕΙ και Δήμου για περαιτέρω αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του.

Δ) Καταδικάζει το ΤΕΙ σε μία φθίνουσα, νομοτελειακά πορεία, παρά το υψηλό ακαδημαϊκό του επίπεδο. Ε) Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μέχρι πριν διετίας συμφωνηθέντα για απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος.

Προτείνουμε: Τη σύσταση 5μελούς Διαπαραταξιακής Επιτροπής προκειμένου: Α) Να συζητήσει το όλο θέμα με τη Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ή με το Πανεπιστήμιο Πατρών, Β) Με την παρουσία όλων των βουλευτών του Νομού μας, η Επιτροπή στη συνέχεια να συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας προκειμένου να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στη διαφαινόμενη κατάσταση με απώτερο στόχο όχι μόνο την παραμονή αλλά και την αναβάθμιση της Οπτικής – Οπτομετρίας ως είχε στο Παράρτημα».

Επιχείρημα για διατήρηση η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων

Τέλος, στα επιχειρήματα του δήμου για την διατήρηση του Παραρτήματος θα συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας και συγκεκριμένα των 36 στρεμμάτων από τα 70 που επέστρεψε το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στον δήμο Αιγιαλείας, με σκοπό την αξιοποίησή τους προς όφελος του ΤΕΙ. Ήδη εκταμιεύονται οι 490.000 ευρώ από τα συνολικά 4 εκατ. ευρώ και το έργο θα εκτελεστεί με την προοπτική αναβάθμισης των εγκαταστάσεων για το ΤΕΙ…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr