background img
banner
banner

Με κατάνυξη ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Σε κανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε προχθές Κυριακή Δ΄ Νηστειών, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Αιγίου, ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι κληρικοί της ευρύτερης περιοχής.

Την Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού μετέδωσε απευθείας ο ραδιοφωνικός σταθμός «Διακονία και Μαρτυρία» της Ιεράς Μητροπόλεως στα 91,2 FM, τους ύμνους απέδωσε χορωδία Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Βασιλείου Μπίκου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κωστάκης, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Ομπλού Πατρών, με θέμα «Η υψοποιός κλίμακα φωτεινός οδοδείκτης σε καιρούς σκοτεινούς».

Ο προσκεκλημένος της Ιεράς Μητροπόλεως ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η συγκεκριμένη Κυριακή, η Τέταρτη στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, είναι αφιερωμένη σ’ ένα μεγάλο Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Πρόκειται για τον Άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη που έγραψε το γνωστό βιβλίο «Κλίμαξ» και του οποίου η μνήμη, ανεξάρτητα από την Τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, γιορτάζεται στις 30 Μαρτίου. Και εξήγησε για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη. Αφού χαρακτήρισε τον Άγιο Ιωάννη «της Κλίμακος» ως μία από τις μεγαλύτερες μορφές Ασκητισμού, δανείστηκε κάποια εδάφια από το συγκεκριμένο σύγγραμμά του, προκειμένου να αποδείξει πως το θεοφώ-τιστο αυτό βιβλίο αποτελεί για όλους μας τον κατ’ εξοχήν φωτεινό οδο-δείκτη της ευαγγελικής βιωτής σε καιρούς σκοτεινούς.

«Η εν Χριστώ ζωή είναι άθληση, άσκηση, αγώνας, με καλή αγωνία και φιλότιμο. Για να φτάσει όμως κανείς στην ευαγγελική μακαριότητα, στην πραγματική χαρά και την ουσιαστική ειρήνη χρειάζεται υπομονετική επιμονή και επιμελής προσπάθεια, δίχως καμία επιπολαιότητα και πρόχειρη βιασύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού Πατρών. Και συνέχισε: «Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δουλέψουμε πολύ το… χωράφι της ψυχής μας, για να… ωριμάσουν μέσα μας οι καρποί της μετανοίας και για να… φυτρώσουν όλες οι άγιες αρετές. Άλλωστε, δεν υπάρχει διαφορά στον τρόπο ζωής των Χριστιανών, είτε ζουν εντός είτε εκτός του κόσμου.

Η αγάπη, η ταπεινοφροσύνη, η ανεξικακία, η πραότητα, η προσευχή, η μετάνοια, η υπακοή είναι κοινός τρόπος ζωής, όπου και αν βρίσκεται και όπου και αν ζει ο κάθε ένας από εμάς, όπως είναι εξ ίσου απαγορευμένη η υπερηφάνεια, η καταλαλιά, η μνησικακία, το ψέμα, η πορνεία και όλα τα εν γένει αμαρτήματα».


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr