background img
banner
banner

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» από την θεατρική ομάδα «Επί Σκηνής»!

ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΤΡΙΔΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟ ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ

Μετά την περσινή επιτυχία της «Κάλπικης λίρας», επιστρέφει ξανά με ένα κλασικό έργο που υπόσχεται να μας… ταξιδέψει σε μία άλλη εποχή που παρουσιάζει όμως τόσα πολλά κοινά στοιχεία με την δική μας. Πλούσιοι και φτωχοί, έξυπνοι ή ανόητοι, ερωτευμένοι και μη…

Η παράσταση θα ανέβει στο «Πολύκεντρο» στις 11, 12 και 13 Μαΐου, με ώρα έναρξης 8.30μ.μ. και υποστηρίζεται από τον Φιλοπροοδευτικό Όμιλο Σελιανιτίκων. Αποτελεί δε το πέμπτο θεατρικό εγχείρημα των «Επί Σκηνής» που υπόσχονται να μας εντυπωσιάσουν για άλλη μία φορά!

Το έργο του Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» είναι μια σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για ευτυχία, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση.
Με όπλο το χιούμορ αλλά και με μια διεισδυτική κριτική ματιά στις συμπεριφορές των ηρώων του, ο Γκολντόνι αποκαλύπτει την ηθική παρακμή μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην υποκρισία και την διαφθορά.

Η περιπέτεια για την κατάκτηση του αντικείμενου του πόθου του αφέντη, συνυπάρχει με την περιπέτεια για τον κορεσμό της πείνας του υπηρέτη, που επιστρατεύει όλη του την τέχνη για να επιβιώσει σε έναν κόσμο που μόνο δημαγωγικά ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των αναγκών του.

Οι απίθανες κωμικές συγκρούσεις, το ερωτικό πάθος, η κοινωνική κριτική και η ευρηματική δομή του, καθιστούν τον «Υπηρέτη δύο Αφεντάδων» ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου.

Πρόκληση…

Το γεγονός αυτό και μόνο αποτελεί πρόκληση για την ταλαντούχα θεατρική ομάδα της περιοχής που φιλοδοξεί να παρουσιάσει το έργο μέσα από την δική της οπτική. Όπως αναφέρει στo “protionline.gr” η κ. Πετρίδη, ΄΄οι πρόβες ξεκίνησαν μόλις τον Ιανουάριο αλλά δουλεύουμε το έργο εντατικά, έχουμε μία δική μας προσέγγιση χωρίς ωστόσο να αλλοιώνουμε το κείμενο, τους ρόλους και το νόημά του΄΄. Αναφορικά με την επιλογή του συγκεκριμένου έργου, σημειώνει: ΄΄Για ακόμη μία χρονιά επιλέξαμε ένα κλασικό έργο, εκτιμώντας ότι αυτό ακριβώς είναι που έχει ανάγκη να δει ο κόσμος. Επιθυμία μας είναι να ικανοποιήσουμε το κοινό και να προσφέρουμε όμορφες στιγμές αλλά και να δώσουμε τροφή για σκέψεις. Άλλωστε, τα κλασικά έργα έχουν μία… αέναη γοητεία που συγκινούν κι εμάς. Επιπλέον, είναι και μία πρόκληση για να τα ανεβάσουμε όπως πρέπει, να σταθούμε στο ύψος της περίστασης αλλά και να δώσουμε το κάτι παραπάνω΄΄.
Σε ό,τι αφορά την δυσκολία του εγχειρήματος, η σκηνοθέτης είπε πως ΄΄αρχικά είχε να κάνει με την «μεταμόρφωση» των καθημερινών ανθρώπων σε Ιταλούς ευγενείς. Από την ομιλία, το υπεροπτικό ύφος μέχρι το πώς θα σταθούν στην σκηνή και πώς θα αποδώσουν τους ρόλους ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα΄΄.

Το έργο

Ο Τρουφαλδίνο, ο παμπόνηρος, πολυμήχανος, γκαφατζής αλλά και συνάμα άκακος ήρωας που εκπροσωπεί τους υπηρέτες όλων των εποχών υπηρετεί, ξεγελά, πληρώνεται από δύο κυρίους και σταδιακά φτάνει να διαφεντεύει τις ζωές τους. Μέσα από κωμικές συγκρούσεις, πάθη και περιπέτειες αναζητούνται ο έρωτας, το πάθος, η ευτυχία… αλλά κι η προσπάθεια του υπηρέτη για επιβίωση. Κανένας δεν μπορεί να τον υποτάξει αυτόν τον ανυπότακτο Υπηρέτη παρά μόνον ο έρωτας…

Μιλώντας για το έργο, η κ. Πετρίδη τόνισε πως ΄΄παρουσιάζει έναν υπηρέτη και δύο αφεντάδες. Ο υπηρέτης Τρουφαλδίνο είναι πονηρός και πολυμήχανος, γκαφατζής και συνάμα αναιδής. Τα θαλασσώνει και τα μπαλώνει, ενώ περιπλέκει τους πάντες και τα πάντα. Τελικά αποδεικνύεται αυτός αφέντης των αφεντάδων του αφού καταφέρνει να τους κοροϊδεύει και να πληρώνεται και από τους δύο. Τι γίνεται όμως όταν ο έρωτας τον επισκέπτεται;΄΄.

Ηθοποιοί και συντελεστές

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Ντομινίκ Παντερή, Δημήτρης Μπαρμπούνης, Κυριακή Κουρπουανίδη, Μαρία Παλαιολογοπούλου, Ντορίτα Σταματέλου, Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, Ρίκα Χωριανοπούλου, Θοδωρής Μαραγκόπουλος, Μαρία Θεοχαρίδη, Παναγής Μιχαλάτος.

Σκηνικά: Κώστας Λογοθέτης, μουσικές επιλογές: Μαρία Παλαιολογοπούλου, Αναστασία Πετρίδη, ήχος – φώτα: Σπύρος Ρηγόπουλος, φωτογραφια: Άγγελος Μαραγκόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr