background img
banner
banner

Αναμένοντας το ξεχωριστό έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ

Όπως κάθε Μεγάλη Παρασκευή, έτσι και φέτος θα λάβει χώρα στο Αίγιο ένα σπουδαίο γεγονός που θα φέρει ξανά τους πολίτες σε επαφή με τα Θεία και θα δώσει λαμπρότητα στην πόλη. Πρόκειται, φυσικά, για την συνάντηση Επιταφίων από ενορίες της περιοχής στην πλατεία της Αγίας Λαύρας. Ένα έθιμο ιδιαίτερα αγαπητό από τον κόσμο, ο οποίος ανυπομονεί και φέτος να είναι μέρος του. Μία παράδοση που δεν έχει διαταραχτεί στο πέρασμα των χρόνων, αναδεικνύοντας την μεγάλη σημασία που έχει η πίστη στην κοινωνία του Αιγίου. Άλλωστε, οι γιορτινές μέρες του Πάσχα, αποτελούν μία καλή ευκαιρία για περαιτέρω ενασχόληση με την θρησκεία και την συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.

 

Πριν και μετά την συγκέντρωση

Πιο συγκεκριμένα την Μεγάλη Παρασκευή, μετά το τέλος της Ακολουθίας του Επιτάφιου Θρήνου και της Περιφοράς του Επιταφίου, οι εκκλησίες της Φανερωμένης, των Ταξιαρχών, των Εισοδίων, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Ανδρέα, συγκεντρώνονται στην Αγία Λαύρα για να ψάλλουν δοξασίες προς τον Σταυρωθέντα Χριστό.

‘’Μετά το πέρας της Ακολουθίας των μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού, ο κάθε ναός ξεκινά την περιφορά του Επιταφίου του. Μόλις ολοκληρώσουν την περιφορά, κατευθύνονται στην Πλατεία της Αγίας Λαύρας. Οι Ι.Ν των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Εισοδίων, Αγίας Τριάδας και Άγιου Ανδρέα φτάνουν πρώτοι, ενώ τελευταίος εμφανίζεται ο Μητροπολιτικός Ναός. Μέχρι τις 10 παρά πρέπει να βρίσκονται όλοι στην πλατεία, προκειμένου να ξεκινήσει η Δέησις προς τιμήν του Σταυρωθέντα Χριστού, υπό την μουσική υπόκρουση της Φιλαρμονικής. Μετά τις δοξασίες, ο Μητροπολίτης δίνει και την καθιερωμένη του ομιλία. Στο τέλος, ο κάθε ναός επιστέφει στην βάση του περνώντας από την οδό Κλεομένους Οικονόμου’’. , περιγράφει στo “protionline.gr”, την διαδικασία της συνάντησης των πέντε Επιταφίων, ο Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, π. Αθανάσιος Λιακόπουλος.

Μία αναλλοίωτη παράδοση

Το έθιμο αυτό διαδραματίζεται πολλά έτη στο Αίγιο και είναι βαθιά ‘’ριζωμένο’’ στην χριστιανική παράδοση των κατοίκων του και όχι μόνο. ‘’Το έθιμο της συνάντησης των Επιταφίων κρατά πολλά χρόνια. Θαρρώ ότι ξεκίνησε επί Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, οπότε μιλάμε για περίπου 40 χρόνια. Αυτή η παράδοση είναι πολύ σημαντική για τον τόπο μας, καθώς βρίσκονται όλοι οι ναοί του Αιγίου για να ψάλλουν μαζί τον Επιτάφιο Θρήνο. Οι χριστιανοί συμμετέχουν στην Δέησις και έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν ευχές με τους συνανθρώπους τους. Η συνάντηση των επιταφίων γενικότερα δεν συμβαίνει μόνο εδώ, αλλά και σε πολλές Μητροπόλεις της Ελλάδας.’’, ανέφερε χαρακτηριστικά στο “protionline.gr” ο π. Αθανάσιος Λιακόπουλος.

Το μοναδικό αυτό δρώμενο πραγματοποιείται σε ένα κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, γαλήνης και σοβαρότητας, όπως αρμόζει στην μέρα. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι αξιοσημείωτη και κάθε χρόνο ‘’πλουτίζουν’’ με την παρουσία τους το τελετουργικό της Σταύρωσης του Χριστού. ‘’Η συμμετοχή των πιστών είναι πολύ μεγάλη. Ο κόσμος περιμένει κάθε χρονιά το έθιμο. Το επικροτεί και το επιθυμεί. Αν πάψει να λαμβάνει μέρος, θα διαμαρτυρηθεί..’’ , δήλωσε στo “protionline.gr” ο π. Αθανάσιος Λιακόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr