background img
banner
banner

«Λάμπρυνε» το Αίγιο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ  ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ

 Με απόλυτη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Eπιταφίων από πέντε ενορίες της πόλης το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (26/4) στην πλατεία της Αγίας Λαύρας. Όπως προστάζει το καθιερωμένο έθιμο που κρατά περίπου 40 χρόνια, οι Επιτάφιοι των εκκλησιών  της Φανερωμένης, των Ταξιαρχιών, των Εισοδείων, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Ανδρέα συγκεντρώθηκαν όλες μαζί για να ψάλλουν δοξασίες προς τον Σταυρωθέντα Χριστό. Για άλλη μια χρονιά, η πλατεία πλημμύρισε με πιστούς, δεδομένου και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της βραδιάς, ήταν η κήρυξη του Θείου Λόγου από τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, ο οποίος παραβρέθηκε στο ξεχωριστό αυτό δρώμενο μετά από απουσία δύο χρόνων.

Πριν και μετά την συγκέντρωση

Λίγο μετά τις εννέα, ο πρώτοι πιστοί είχαν περικυκλώσει την πλατεία της Αγίας Λαύρας. Καθώς πλησίαζε η ώρα για την έλευση των Επιταφίων, όλο και περισσότερος κόσμος  συγκεντρωνόταν, αναδεικνύοντας την σπουδαιότητα του εθίμου για το Αίγιο. Κατά τις δέκα παρά έκαναν και την εμφάνιση τους,  με μία μεγαλειώδη πομπή οι Επιτάφιοι των πέντε ενοριών, συνοδευόμενοι από εφημέριους, ιεροψάλτες, τμήματα χορωδιών, προσκόπων και μικρών  κοριτσιών ντυμένων με λευκό παρθενικό χρώμα, κρατώντας στο χέρι κρίνο.  Πρώτος έφτασε ο Ι.Ν των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, δεύτερος ο Ι.Ν της Αγίας Τριάδας, τρίτος ο Ι.Ν των Εισοδείων της Θεοτόκου, τέταρτος ο Ι.Ν της Παναγίας Φανερωμένης και τελευταίος ο Ι.Ν του Αγίου Ανδρέα.

Μόλις συγκεντρώθηκαν όλες οι ενορίες, ξεκίνησαν οι πένθιμοι ψαλμοί υπό την μουσική συνοδεία της Φιλαρμονικής Αιγίου ‘’Ευτέρπη’’ και οι πιστοί που παραβρέθηκαν, παρακολούθησαν με ευλάβεια και συγκίνηση την αποκορύφωση του Θείου Δράματος. 

Μήνυμα στήριξης του χριστιανισμού από Μητροπολίτη

Μετά το πέρας των ψαλμών, ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος έκανε την καθιερωμένη του ομιλία, ευχαριστώντας  τους πιστούς που έδωσαν το παρών και στηρίζουν την θρησκεία, παρόλο που τα τελευταία χρόνια η ίδια απειλείται. «Νιώθω ευγνωμοσύνη προς το Θεό που εισηγούμαι αυτήν την συνάντηση. Σας ευχαριστώ πολύ που έχετε τηρήσει το έθιμο 40 τόσα χρόνια. Σας παρακαλώ να κρατήσετε την παράδοση, γιατί έρχονται δύσκολοι καιροί. Αν η παρουσία μας τόσα χρόνια ήταν ένα ‘’ευχαριστώ’’ προς τον Θεό, τώρα αυτή η συνάντηση είναι μία ομολογία υπέρ  της πίστης σε όσους θέλουν να την υπερβούν. Σε όσους θέλουν να πετάξουν στα σκουπίδια τον χριστιανισμό και να επιλέξουν τον ισλαμισμό.», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος.

Το λόγο πήρε και ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, ο οποίος παραλλήλισε τα καθημερινά  προβλημάτα των  ανθρώπων και του έθνους με την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.  Σύμφωνα με τον π. Ιερώνυμο Κάρμα: «Όλοι εμείς καθημερινά ‘’σταυρωνόμαστε’’ γιατί πιστεύουμε στον Θεό. ‘’Σταυρώνεται’’ η αλήθεια και προβάλλεται το ψέμα. ‘’Σταυρώνεται’’ η ζωή και διαισθανόμαστε μία οσμή πολέμου. ‘’Σταυρώνονται’’ οι νέοι με τα ναρκωτικά, τις καταχρήσεις και την ανεργία. ‘’Σταυρώνονται’’ τα ανθρώπινα δικαιώματα. ‘’Σταυρώνεται’’ ο θεσμός της οικογένειας και προβάλλεται ένα νέο και άγνωστο πρότυπο στα ελληνικά και ορθόδοξα δεδομένα.»

Ποιοι παρέστησαν  

Μετά τις ομιλίες, την ολοκλήρωση μίας  πένθιμης και συνάμα όμορφης τελετουργίας σηματοδότησε ο ψαλμός του εγκωμίου «Ω, γλυκύ μου έαρ». Αργότερα, οι ενορίες επέστρεψαν με τους Επιταφίους στην βάση τους, έχοντας λάβει μέρος σε μία έξοχη, ευλαβική και χριστιανική βραδιά.

Στο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βασιλική Ψυχράμη, Χρήστος Γούτος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Δημήτρης Μπούνιας, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κώστας Σπηλιόπουλος και το στέλεχος της ΝΔ Γεωργία Ντάτσικα.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr